Pretraga

Greta Thunberg proglašena osobom 2019. godine

A- A+

Ekološku aktivistkinju, tinejdžericu Gretu Thunberg, američki časopis Time proglasio je osobom godine. Upravo je ona, stoji tako u obrazloženju zaslužna za to što je klimatska kriza tijekom ove godine postala jedna od najvažnijih tema u javnom prostoru.


Screenshot: YouTube; Conservation International

– Ove godine svijest o klimatskoj krizi pomaknuta je s pozicije iza zastora na centralnu pozornicu, od ambijentalnog političkog šuma postala je glavna točka dnevnog reda, a nitko za to nije zaslužniji od Grete Thunberg. Značajne promjene rijetko se događaju bez galvanizacije snage utjecajnih individualaca, piše glavni urednik Timea, Edward Felsenthal, a u 2019. to je po pitanju egzistencijalne krize planete bila upravo Thunberg. Iz tog razloga ona je Timeova osoba 2019. godine, stoji tako u obrazloženju Timea uz proglašenje Grete Thunberg osobom godine.

Izdvojeni članak

Priča o Greti Thunberg – tinejdžerica koja je nominirana za Nobela zbog pitanja klimatskih promjena

Začetnica velikog pokreta mladih

Podsjetimo, prije nešto više od godinu dana, tada šesnaestogodišnja Šveđanka Greta započela je s prosvjedima ispred švedskog parlamenta, pokušavši tako upozoriti da je krajnje vrijeme za poduzimanje akcija po pitanju klimatskih promjena.

Ubrzo su joj se pridružili vršnjaci diljem svijeta, koji su u svojim zemljama prosvjedovali svakog petka, bojkotiravši tako nastavu uz poruku kako nema smisla učiti ako neće biti budućnosti u kojoj će svoja znanja moći koristiti. Nastao je time veliki pokret mladih, Fridays for Future, kojemu su se pridružili i mladi u Hrvatskoj. Posljednji Globalni prosvjed mladih za klimu održan je 29. studenog.

Ponovno dala ‘packu’ svjetskim moćnicima

U protekloj godini Thunberg je pred najmoćnijim svjetskim čelnicima održala niz govora u kojima ih je upozorila na to da istječe rok za donošenje političkih odluka koje će zaustaviti ili barem ublažiti problem klimatskih promjena. Posljednji takav govor održala je danas, na UN-ovoj konferenciji o klimi.

Izdvojeni članak

Jedni je osuđuju, drugi podržavaju: Znate li kakav zapravo sindrom ima Greta Thunberg?

– Prije godinu i pol nisam razgovarala ni s kim, ako baš nisam morala. Ali onda sam pronašla razlog da progovorim. Otada sam održala brojne govore i naučila da kada javno govorite, govor trebate otvoriti nečim osobnim ili emotivnim kako biste pridobili pažnju prisutnih. Govoriti stvari ‘naš dom gori’, ‘željela sam paničariti’ ili ‘kako se usuđujete?’. Danas to ne namjeravam činiti, jer su to jedine fraze na koje se ljudi fokusiraju. Ne pamte činjenice, prvotni razlog zbog kojeg sam izgovorila te riječi. Više nemamo vremena za izostavljanje znanosti, kazala je Thunberg u kratkom uvodu svog govora u kojemu je iznijela niz poražavajućih podataka o stanju klime, temeljenih na recentnim znanstvenim istraživanjima.

Svjetske vođe ponovno je prozvala da samo traže ‘rupe’ u pravilima kako ne bi morali donositi odluke koje će značiti prave promjene.

– Prava opasnost je kada političari i direktori velikih kompanija pokušavaju stvoriti sliku da poduzimaju korake po pitanju klimatskih promjena, ali u stvarnosti ne čine apsolutno ništa osim kreativnom PR-a, kazala je Thunberg i dodala kako za ‘svega tri tjedna ulazimo u novo desetljeće koje će definirati našu budućnost’ te kako ‘sada očajnički tražimo bilo kakav znak nade’.

Današnji Gretin govor u videu u nastavku možete poslušati u cijelosti (počinje od 37:10 min), a veliku priču o Greti pročitajte na ovoj poveznici.

Greta Thunberg proglašena osobom 2019. godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap