Pretraga

Gubitak kose kod studentica: Što ga uzrokuje i kako ga spriječiti

A- A+

Ukoliko ste pri pranju kose ili češljanju primijetili da vam u ruci ili na četki ostaje više kose nego što je inače slučaj, moguće je da imate problema s ispadanjem kose. U jesen i proljeće obično malo više dlaka ispada s glave, no to ne bi smjelo biti pretjerano. Ima više uzroka otpadanja kose, pa donosimo zbog čega se to sve može događati, te kako spriječiti taj neugodan problem.

Vjerujemo kako je ispadanje kose noćna mora svake osobe na svijetu, a mladim osobama se to događa češće nego ste mislili. Normalno je da izgubite pedeset do sto dlaka dnevno, no ako primjećujete da vam nakon pranja glave i češljanja ostaje otpada veliki broj dlaka, trebali biste se zabrinuti. Kosa bi vam u kratkom roku mogla postati tanja i slabija. Gubitak kose je zapravo rastući fenomen kod mladih žena, a pogađa čak 40 do 50 posto žena. Postoji nekoliko stvari koje mogu biti razlog tome. Mnogo je zdravstvenih faktora za gubitak kose, a neki put je to jednostavno genetski. I stil života može imati veze sa stanjem vaše kose.

Izdvojeni članak

Nakon ovoga ćete razmisliti o bojanju kose

Oralni kontraceptivi

Ovo je rijetko znana posljedica uzimanja antibebi pilula, no hormoni koji sprečavaju ovulaciju mogu uzrokovati gubitak kose. Ponekad će otpadanje kose prestati čim odlučite ne uzimati više pilule. Velili faktor je i ‘androgen indeks’, odnosno razina hormona androgena, koji može uzrokovati gubitak kose kod nekih žena. Ukoliko mislite da vam se upravo ovo događa, razgovarajte sa svojim ginekologom, koji vam može prepisati neku drugu vrstu pilula koje neće imati takav efekt na vas.

Hipotiroidna žlijezda

Ova žlijezda je odgovorna za produkciju hormona koji motre sve-od vašeg metabolizma do srčanog ritma, pa do raspoloženja. Testiranje krvi često naručuju liječnici kojima se žale žene koji pate od otpadanja kose, kako bi otkrili je li tiroidna žlijezda nedovoljno aktivna.

Konjski rep

Vjerovali ili ne, nošenje visokog konjskog repa može biti uzrok gubitka kose. Ukoliko često imate čvrsto zavezanu kosu, vlasi slabe i pucaju. Ako osjećate zatezanje tjemena kada zavežete kosu, ni to nikako nije dobro. Ono vam može donijet glavobolju, bore i što je najgore, oštetiti folikule što dovodi do stanjivanja kose i slabljenja, koje može biti dugoročno.

Izdvojeni članak

Izbačena iz škole jer je obojila kosu u crveno

Stres

Velika količina pretrpljenog stresa donosi mnoštvo fizičkih simptoma, a gubitak kose je samo jedan od njih. Mlade djevojke često pate od ovog problema upravo zbog pritiska kojeg preživljavaj u školi i na fakultetu.

Dijeta

Ukoliko držite dijetu, tako da ste rigorozni prema svojem tijelu i jako ograničavate vlastitu prehranu, mogli biste početi gubiti kosu. Kada tijelu fali proteina i vitamina A, te željeza, kosa počinje gubite na čvrstoći i počinje ispadati.

Bolest

Lupus je kronična autoimuna bolesti koja donosi različite simptoome, a znatan gubitak kose je jedan od njih. Ako primjećujete bolni ili nateknuti osip u kombinaciji s otpadanjem dlaka, hitno posjetite liječnika. Anemija, odnosno manjak željeza također dovodi do ovog problema.