Pretraga

Hacking night: Kako ‘prokužiti’ tehnike vrhunskih hakera

A- A+

Fanovi tehnologije sinoć su se okupili na drugom ‘Hacking night’ natjecanju, koje okuplja mlade ljude željne etičkog hakiranja. Obijali su se lokoti i upadalo se u bežične mreže, a sve kako bi se razumio način na koji hakeri rade te ‘provalilo’ njihove tehnike. Hakeri su uvijek u prednosti spram stručnjaka koji čuvaju sustave banaka, institucija i velikih korporacija, jer je dovoljno da pronađu jednu slabost sustava i odnesu pobjedu u bitci sa sigurnosnim tehnikama.

natjecatelji Hacking nighta

Studenti zaljubljenici u tehnologiju i razni stručnjaci za informacijsku sigurnost sinoć su do jedan sat nakon ponoći vježbali hakiranje na drugom po redu Hacking Nightu. Stručnjaci na računalnom području organizirali su za sve zainteresirane natjecanje u hakiranju – onaj tko prvi riješi svih pet zadataka postaje haker pobjednik i osvaja vrijedne kupone za nabavu računalne opreme.

Izdvojeni članak

Srpski hakeri ‘napali’ web vukovarskog veleučilišta

Dečki obijali brave i upadali u bežične mreže

‘Hacking night 2013’ sinoć je završio pobjedom tima ‘Squidling Bros’ koji je jedini uspio riješiti što više zanimljivih zadataka vezanih uz hakiranje.
Uz ovaj tim u hakiranju se okušalo još dvadesetak natjecatelja, a zadaci su bili različiti. Od obijanja lokota, što su svi timovi uspješno napravili, do kompliciranijeg programiranja i razbijanja bežične mreže – bili su zadaci večeri etičkog hakiranja.

Cijela manifestacija održava se iz dva razloga, a jedan od organizatora Robert Petrunić iz tvrtke INFIGO IS, nam je objasnio čemu natjecanje u etičkom hakiranju.

– Želimo pokazati da su aplikacije nesigurne, jer mi u INFIGU zapravo provaljujemo u sustave drugih tvrtki na zahtjev vlasnika, kako bi on sam vidio gdje su propusti u sigurnosnom sustavu. Ovo natjecanje želi ukazati na veliku nesigurnost, ali i na osviještenost u području hakiranja, objasnio je Petrunić.

Izdvojeni članak

Haker napravio pokolj u virtualnom svijetu


Student odlučio probati kako je 's one strane zakona'

Student Josip, iako ima tek 19 godina, već mnogo zna o sigurnosti sustava, a prijavio se na ovo natjecanje jer ga zanimaju web aplikacije. – Mogu naučiti nešto novo i okušati se u hakiranju. Na strani sam zakona i kad završim faks bit ću security konzultant, kazao nam je Josip i dodao da možda i prijeđe u hakere – ali tada nam to zasigurno neće javiti.

Haker mora pronaći samo jednu slabost sustava i provalio je

Hakeri su uvijek u prednosti naspram zaposlenih ljudi koji čuvaju sustave banaka i drugih tvrtki.

– Da bi haker provalio u neki sustav, dovoljno je da pronađe samo jednu rupu u sigurnosti, dok osoba koja pokušava to spriječiti mora znati za sbe slabosti i pokrivati sve rupe, zaključio je stručnjak iz Infiga.

Osim toga, hakeri nemaju radno vrijeme. Takozvani ‘security konzultanti’ nekad moraju otići s posla i posvetiti se privatnom životu. Tada nisu na oprezu kao kad su na radnom mjesto. Obično u tim trenutcima, što je nerijetko noću, hakeri napadaju.

Krade se intelektualno vlasništvo, hvataju se privatni podaci poput bankovnih računa, izrađuju se virusi i ometaju se kritične nacionalne infrastrukture. Sve to hakeri rade i ne ostavljaju svoje tragove.
– Oni poput famoznih Anonymousa napišu da su bili tu, ali ne ostave tragove koji bi mogli voditi do njih. Nijedan haker neće provaliti tamo gdje će ostaviti svoje tragove, kazao nam je Zlatan Morič, trener iz Visokog učilišta Algebra.