HDZ u svome Facebook statusu upotrijebio rijetko korištenu hrvatsku riječ: Jeste li znali za nju?

Prilikom posjeta Hrvatskoj brojne kineske delegacije, na čelu s premijerom Li Keqiangom, predstavnici dviju zemalja su razmijenili i prigodne darove.

Tako je hrvatski premijer Plenković od kineskog kolege dobio na poklon košarkašku loptu te dres kineske reprezentacije s brojem 13, koji je svojedobno nosio najveći (u svakom smislu) kineski košarkaš u povijesti Yao Ming.

Svi zabavni neokroatizmi koji su se pojavili posljednjih godina: Udna tuljica, osjećajnik i zbiljokaz

Hrvatski premijer je uzvratio, darujući nogometnu loptu s potpisima reprezentativaca te električnim biciklom Greyp, koji je jedan od patenata našeg poznatog inovatora Mate Rimca.

Upravo uzvraćanje darova odnosno dar koji se dobiva kao uzvrat za dobiven dar, razlog je što smo ovome posvetili tekst. 

Kako bi međusobno darivanje hrvatskog i kineskog premijera opisali u statusu, administratori Facebook stranice HDZ-a, iskoristili su vrlo rijetko korištenu hrvatsku riječ – uzdarje pa tako između ostaloga u statusu stoji –  Na košarkašku loptu koju mu je poklonio kineski premijer Li Keqiang, predsjednik Andrej Plenković uzvratio je uzdarjem od dva hrvatska brenda – nogometnom loptom i električnim biciklom Greyp inovatora i industrijalca Mate Rimca! Koji, vrijedi navesti, u Kini upravo gradi tvornicu električnih baterija.

Riječ uzdarje se najčešće koristi u tekstovima religioznog karaktera, a znači doslovno dar koji se dobiva kao uzvrat za dobiveni dar.

One comment

Odgovori