Pretraga

Heroj kakvog trebamo, ali ne zaslužujemo: Mladić vlastitim rukama očistio igralište od opušaka

A- A+

Prisjetite se koliko ste puta na tlo vašeg kvartovskog igrališta bacili opušak? Jeste li u toj sekundi pomislili da će ga netko baš otpadak morati pokupiti i baciti na odgovarajuće mjesto? Taj netko u priči koja je pred vama bio je mladić pod imenom David. I ne, nitko ga nije natjerao da to radi, niti mu je to posao za kojeg prima plaću.

Prije nekoliko smo dana pratitelje na našem Instagram profilu pitali koji način su oni brinuli o okolišu u 2018. Količinom odgovora, kao i njihovom kreativnošću, ostali smo iznenađeni pa smo ih prikupili na jednom mjestu i od njih izradili mali savjetnik za čišću budućnost.

Na sve ga je potaknuo jedan dokumentarac

Izdvojeni članak

Pitali smo naše pratitelje kako brinu o okolišu: Odgovori su nas poprilično iznenadili

Jedan od odgovora posebno nas je obradovao, toliko da smo mu odlučili posvetiti poseban članak. Javio nam se 20-godišnji David Delić iz Kastva koji je jednoga dana jednostavno odlučio počistiti lokalno igralište od opušaka cigareta.

– Na ideju za čišćenje opušaka sam došao sasvim slučajno! Na TV-u sam gledao dokumentarac o onečišćenju i tamo sam po prvi puta saznao da su opušci od cigareta treći najveći onečišćivači prirode. Za čišćenje cijelog igrališta bilo mi je potrebno otprilike 30 minuta, a opuške sam čistio ručno pomoću rukavice, priča nam David koji je tako prikupio pedesetak opušaka.

Zadatak koji si je sam zadao nije bio nimalo lak. Naime, igralište je bilo obraslo pa je David morao kopati po travi da pronađe sve opuške. Osim opušaka, počistio je i staklo na koje je naišao. Kako kaže, vjeruje da bi onečišćenje bilo puno manje kada bi na igralištu postojao koš samo za opuške.

– Naravno taj koš treba biti kreativno napravljen, a primjeri kreativnih koševa za opuške postoje na internetu. Na kraju krajeva ti opušci bi se mogli reciklirati, smatra David.

U budućnosti planira izraditi kuću od plastike

Na žalost, već istu večer društvo se je okupilo na igralištu, a opuške su ponovno bacali na tlo, vjerojatno ni ne primijetivši kako je tek očišćeno.

Izdvojeni članak

15-godišnjakinja govorom posramila svjetske vođe: Kažete da volite svoju djecu, a kradete im budućnost

– Smatram da mladi pa i stariji još uvijek nisu dovoljno ekološki nastrojeni! Nažalost, grad u kojem živim i još uvijek nema punjač za električni automobil. Ipak smatram da se u globalu ipak događaju pozitivne stvari i da svijet ide na bolje. Nažalost taj tempo je prespor. Prije nekoliko mjeseci sam pročitao da je Hrvatska povećala subvencije za kupnju električnog automobila i to me jako veseli, kaže David.

Ovaj Kastavac tvrdi kako je njegova ekološka osviještenost veća i raste iz godine u godinu.

– Primjerice kada sam doma trudim se koristiti što više prirodnog svjetla od sunca, a što manje električnu struju odnosno žarulju kao izvor svjetla! Kada već govorim o žarulji, prošle godine stavio sam LED žarulju u svojoj sobi. Kada se budem osamostalio planiram što više koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo i javni prijevoz poput autobusa ili tramvaja, veli David.

Učenici bi u školama trebali više raditi na projektima i eksperimentima o onečišćenju te učiti o koristi vožnje biciklom i javnim prijevozom, smatra David koji u budućnosti od plastike planira i izraditi kuću.

Heroj kakvog trebamo, ali ne zaslužujemo: Mladić vlastitim rukama očistio igralište od opušaka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap