Pretraga

Higijena na prvom mjestu: Koliko često treba mijenjati ručnike?

A- A+

Koliko puta dnevno koristite ručnik? Bilo da o njega samo obrišete ruke nakon temeljitog pranja, ili cijelo tijelo nakon tuširanja? Ako vodite računa o svojoj higijeni, znate da ručnici mogu biti leglo raznih mikroorganizma koje ustvari i ne biste voljeli imati na svom tijelu. I zato je potrebno ručnike često mijenjati.

Osobna higijena je vrlo bitna stvar – osim što pomaže da izgledate uredno, olakšava brigu o zdravlju. Na primjer, oni koji redovito četkaju zube i koriste zubni konac će vjerojatno imati manje problema sa zubima od onih koji komotno svaku večer odu na spavanje bez da su ih oprali.

Nedavno smo pisali o tome koliko je često potrebno mijenjati plahte (pročitajte više ovdje), a danas se bavimo problemom – ručnika. Baš kao i plahte, ručnici su na dnevnoj bazi u direktnom kontaktu s našim tijelom, još i većim nego plahte. Dodatan je problem to što su ručnici gotovo uvijek mokri, što ih čini idealnim mjestom za skupljanje svega i svačega.

Kako biste izbjegli razno razne bolesti i probleme, potrebno je redovito mijenjati ručnike. Healthline piše da bi bilo idealno kad bi se ručnici uspjeli u potpunosti osušiti između dva korištenja, a svakako ih je potrebno mijenjati nakon tri korištenja. S obzirom na to da mrtve stanice kože čine čak prvih dvadeset slojeva kože, ne čudi što dio istih završi i na ručnicima.

Izdvojeni članak

Studenti i higijena: Tri uvjerljiva razloga zašto je potrebno sobu očistiti najmanje jednom tjedno

U nekim slučajevima je pak potrebno i češće mijenjanje ručnika. Ako na ručniku završi bilo kakva tjelesna tekućina, ručnik je potrebno odmah oprati, baš kao i u slučaju da imate osjetljivu kožu. Kako biste spriječili daljnje iritacije, pobrinite se da redovito mijenjate ručnik, baš kao i posteljinu.

S ponovnim otvaranjem teretana ovaj tjedan, bitno je znati da je ručnike koje nosite u teretanu potrebno oprati nakon jednog korištenja – bilo da ste ih koristili samo kako biste obrisali znoj ili nakon tuširanja.  Isto pravilo vrijedi i za ručnike koji su na vlažnim mjestima te se ne uspiju u potpunosti osušiti između dva korištenja.

Redovitim pranjem ručnika ćete se spasiti raznoraznih bolesti. Ručnici su odlični prenositelji raznih virusa, gljivica i bakterija. Mogli biste iziritirati kožu i širiti infekcije, a među većim problemima se nalazi i infekcija stafilokokom. Zbog navedenih razloga biste također trebali i izbjegavati korištenje ručnika koji nisu vaši ili namjerno dijeljenje s nekime – bez obzira na to bili oni bolesni ili ne.

Postoji i cijela filozofija oko toga kako prati ručnike. Prije svega, potrebno ih je osušiti prije stavljanja u košaru za prljavo rublje. Zatim oprati na dovoljno visokoj temperaturi (pratiti upute na deterdžentu!), a po mogućnosti možete i dodati još nešto kako biste pojačali učinak deterdženta. Tako možete dodati i ocat, s kojim možete i inače očistiti mašinu.

I naravno, izbjegavajte preteške mašine. Manji je problem okrenuti dvije mašine nego strpati sve u jednu i onda riskirati da neće biti dovoljno deterdženta, vode ili pokreta kako bi roba zaista i bila čista.

Higijena na prvom mjestu: Koliko često treba mijenjati ručnike?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap