Hrvat star svega 14 godina osvojio europsku broncu u kitesurfingu

Martin Dolenc je 14-godišnji kitesurfer iz Medulina, koji se ovjenčao brončanom medaljom na Europskom prvenstvu u Poljskoj, u konkurenciji juniora do 18 godina. Ovaj istarski osnovac, bavi se već pet godina kod nas sve popularnijim spomenutim ekstremnim sportom, a zanimljivo da je svoje prve korake u kitesurfingu napravio u Egiptu. Upoznajte perspektivnog Martina.

Osmaš iz Medulina Martin Dolenc, osvojio je broncu u juniorskoj konkurenciji na Europskom prvenstvu u kitesurfingu održanom u poljskom gradiću Mielnu. Iako mu je tek 14 godina, Martin se uspješno nosio s i do četiri godine starijim kolegama, a kako su se juniorski rezultati brojali i u seniorskom poretku, treba naglasiti da je Istrijan tako gledano bio 13.

Kitesurfing - najekstremniji i najatraktivniji vodeni sport, sve popularniji na Jadranu

Otac bio windsurfer, što je utjecalo na Martinov odabir sporta

Kako kitesurfing ubrajamo u red ekstremnih sportova, pitali smo Martina otkuda je došao na ideju da se u ranoj dobi počne baviti time te kako je sve počelo.

– Moj tata se cijeli svoj život bavio windsurfingom i onda poslje kiteom. Kada sam 2009., prvi put vidio jedno kite natjecanje odmah sam se poželio i ja natjecati, prisjeća se učenik osmog razreda Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu.

Zanimljiva je i lokacija gdje je Martin napravio svoje prve kitesurferske korake, kao i njegova upornost koja kao što vidimo već daje rezultate.

– Bavim se kitesurfingom od svoje devete godine ,a prve korake sam napravio u Egiptu spomenute 2009. Treniram svaki dan kada puše, zimi samo po jedan sat jer je hladno, a ljeti od 2 do 4 sata, objašnjava Martin.

Isprobajte ovo ljeto neke od nezaboravnih adrenalinskih atrakcija na Jadranu

Ovaj sport preporučujem svima, ali je opasan pa treba biti oprezan

Mada se kao što smo napomenuli radi o ekstremnom sportu, Marin nas uvjerava da dob kada je dobro početi s kitesurfingom nije važna.

– Kao prvo, svima bih preporučio bavljenje ovim sportom, jer kite daje jednu ogromnu slobodu. Možeš ići brzo, sporo, visoko letiti, što god. Dob za početke uopće nije bitna. Samo treba pravo mjesto i pravi instruktor, jer ako se uči sam može biti jako opasno, rekao nam je 14-godišnjak.

Na kraju je Martin dodao da se namjerava profesionalno baviti kitesurfingom, točnije njegovom disciplinom race, u kojoj je i osvojio svoje prvo veliko odličje.

Odgovori