Pretraga

Hrvatska već ima uvjete za organizaciju Europske univerzijade

A- A+

Od srijede do subote Hrvatsku će posjetiti tri člana izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA), koji će provjeriti stanje smještajnih i sportskih objekata u Zagrebu i Rijeci, dakle gradovima kandidatima za organizaciju Europske univerzijade 2016. godine. Nakon toga će oformiti izvješće, koje će uz kandidacijsku dokumentaciju te opći dojam biti kriteriji za odluku o domaćinu. Trenutno su u posjeti jedinom protukandidatu portugalskom gradu Coimbri.

Članovi izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA) u srijedu dolaze u posjet Hrvatskoj koji će odigrati presudnu ulogu u dobivanju domaćinstva Europske univerzijade 2016. godine. U tri dana provjerit će stanje smještajnih i sportskih objekata te na temelju toga napisati izvješće, koje će uz kandidacijsku knjigu te opći dojam biti kriterij za organizaciju igara. Trenutno su u posjeti portugalskom gradu Coimbri koja je jedini protukandidat za organizaciju.

Oba kandidata organizaciju shvatila do kraja ozbiljno

Od 15. do 17. ožujka na portugalskom otoku Madeiri održano je predstavljanje kandidatura. Unatoč tomu što su se prezentacije odvijale u Portugalu, dakle nama gostujućem terenu Hrvatska je predočila temeljitu kandidacijsku dokumentaciju te tako iskazala svoju ozbiljnost za organizaciju.

Izdvojeni članak

Europska univerzijada u Hrvatskoj?

– Kvalitetnom i opsežnom pripremom materijala, mislim da smo iznenadili i protukandidate, ali i članove EUSA-e. Predstavnici iz Coimbre su se također dobro pripremili, a kao i obično dobar takmac te tjera da i ti budeš bolji. Prezentaciju smo bazirali na tome što već u ovom trenutku imamo izgrađeno većinu potrebnih objekata, rekao nam je glavni tajnik Hrvatskog akademskog športskog saveza Ronald Štumberger.

Dodajmo da je većina tih objekata izgrađena za vrijeme organizacije 14. Svjetske univerzijade, kojoj je Zagreb bio domaćin 1987. godine. U Rijeci bi se pak za potrebe univerzijade izgradio dio smještajnih kapaciteta.

Portugalci se također nadaju domaćinstvu, a koliko im je bilo važno predstavljanje kandidature govori i činjenica da su predstavnike Europske sveučilišne sportske organizacije primili portugalski predsjednik i premijer.

Nužne rekonstrukcije na Savi

U slučaju organizacije univerzijade, u Zagreb i Rijeku bi stiglo oko 4200 studenata iz 45 zemalja.

Iako sam Zagreb ima sve uvjete da sam organizira igre, hrvatska strana je željela uz organizaciju natjecanja, napraviti i svojevrsnu turističku promidžbu, pa su stoga kandidirani jedan kontinentalni i jedan obalni grad.

Izdvojeni članak

Najzanimljivije maskote u povijesti univerzijada

Većina sportaša bit će kao i 1987. smješteno u studentskom domu Stjepan Radić, popularnoj ‘Savi’, koja sama ima kapacitet da primi sve natjecatelje. Uz njega studente bi ugostio i dom Cvjetno naselje, a dio će ih ovisno o planu natjecanja svakako biti i u Rijeci.

– Mi se nadamo da će dom na Savi bez obzira na univerzijadu biti obnovljen, jer više nije u reprezentativnom stanju. Organizacija ovog natjecanja trebala bi biti okidač za pokretanje nužne rekonstrukcije, dodaje Štumberger.

Odluka o domaćinstvu na temelju spomenutih kriterija bit će donesena prvog lipnja. Inače prva je Europska univerzijada održana prošle godine u Cordobi u Španjolskoj, a sljedeće godine će joj domaćin biti Rotterdam.

Hrvatska već ima uvjete za organizaciju Europske univerzijade
Share via
Copy link
Powered by Social Snap