Pretraga

Hrvatski film nije za odbaciti: Ovo je pet filmova koje morate pogledati

A- A+

Dok hrvatsku glazbu konzumiramo barem donekle, prava je rijetkost pogledati hrvatski film. Seriju možda još i da, na koju naletite dok listate programe na televiziji. Ali kada ste posljednji put pogledali hrvatski film? Treba podržavati domaće, čak i kada nije riječ o odlasku u market.

Pixabay.com

Postoji mali milijun predrasuda koje se vežu uz hrvatske filmove, a uopće nisu istiniti – hrvatski film nije za odbaciti. Naravno, postoje loši filmovi koji su samo nezanimljivi, no postoji i hrpa kvalitetnih hrvatskih filmova koji imaju odličnu priču, glumačku postavu i sve skupa su užitak za pogledati.

Hrvatski film na streaming servisima

Hrvatski filmovi se općenito rijetko snimaju, pa kada neki film izađe, onda svi znaju za taj film, ili barem dobra većina. I onda dok su u kinima se priča o njima, a zatim su zaboravljeni dok se ne prikazuju na televiziji, nakon čega ponovno padaju u zaborav.

Istina je da je hrvatske filmove teže pronaći online nego što je to slučaj sa stranim filmovima, ali isto tako se i tu situacija poboljšava. U posljednje vrijeme se mogu pronaći na online streaming servisima, pa tako možete čak i legalno uživati, bez krivnje koju naravno svi osjećaju čim nešto ilegalno preuzmu… O tome smo pričali i u našem podcastu. A sada i popis filmova koje se isplati pogledati.

Izdvojeni članak

Profesori ADU-a pozvali Borasa na ostavku: Sedlaru ste isplatili 274.750 kuna za film, a studenti nemaju čime snimati

Zvizdan (2015)

Iako se radi o filmu prvenstveno ratne tematike, zbog pristupa i interpretacije, radi se o jednom od filmova koje morate pogledati. Odlični Tihana Lazović i  Goran Marković, koji igraju svaki čak tri različite uloge u filmu.

Nećemo previše odati, ali film prati tri nepovezane ljubavne priče koje se odvijaju u tri različita desetljeća, na mjestu koje je teško pogođeno Domovinskim ratom i radi se naravno o zabranjenoj ljubavi. Ipak, priča se fokusira na ljubav i odnose te koliko je beskorisno uopće obraćati pažnju na bilo što drugo.

Svećenikova djeca (2013)

Bizarna priča prati svećenika koji odluči poraditi na natalitetu svoje župe, ne razmišljajući kako će to utjecati na ostale oko njega. Iako se radi o komediji, film će vas definitivno natjerati da se ipak zamislite nad sobom i primijetite probleme u današnjem društvu. Što ustvari i je zadaća svake pametne komedije…. U svakom slučaju, radi se o filmu kojega ćete zaželjeti pogledati i drugi put!

Vis-À-Vis (2013)

U ovoj drami imate neobičnu priču: prati se proces stvaranja filma, odnosno svega što se događa prije samog početka snimanja filma. Likovi nemaju imena, pa se tako prati Redatelja koji pokušava dotjerati scenarij te pobijediti na natječaju i početi snimati film. Putem se zbližava s Glavnim glumcem, koji se bori kako bi dobio ulogu u film, iako ga prijašnji rad na sapunicama sputava u tome.

Kada ste raspoloženi za promišljanja o životu i želite samo pogledati neku pozitivnu priču, onda je ovo definitivno film za vas. Ljudski odnosi su u prvom planu, ali i igra s time što je film, što nije, kada se priča o scenariju, kada se radi o radnji filma? I da, film koji spominju je na kraju i snimljen prije dvije godine, Comic Sans.

Metastaze (2009)

Možda i najpoznatiji hrvatski film, odnosno onaj koji je donio najviše memeova našim društvenim mrežama – Metastaze – sada već imaju koju godinu, ali su i dalje, i nažalost, jednako aktualne.

Film prati probleme pojedinaca, ali i načina na koje ti problemi utječu na društvo. Radi se o ljudima koje svi znamo. Na svu sreću, film nije preteška depresija zato što doza crnog humora uvijek olakša stvari, no definitivno je za zapitati se u kakvom društvu živimo. Postoji i ‘prequel’ koji prati lik Krpe. Njega se također isplati pogledati.

Ustav Republike Hrvatske (2016)

Teška drama koja se dotiče svake kontroverzne teme u modernom društvu, nije film koji ćete pogledati kada se želite nasmijati, već kada ste spremni biti potreseni. Odličan Nebojša Glogovac utjelovio je lik profesora povijesti koji je ustaša, ali i transvestit.

Kroz film je prisiljen družiti se sa svojim susjedima, od kojih je jedan srpske nacionalnosti, pa tu dolazi do problema za obojicu. Naravno, kroz film se prihvaćaju i otvaraju jedan drugome, no u toliko bajnim uvjetima.

Copy link
Powered by Social Snap