Pretraga

Hrvatsku autoricu popularnih romana za mlade pokrao izdavač

A- A+

Nagrađivanu autoricu romana ‘Zeleni pas’, ‘Bilješke jedne gimnazijalke’ i ‘Napokon brucošica’, Nadu Mihelčić pokrao je izdavač koji je bez njezina dopuštenja tiskao i u prodaju pustio čak dvije knjige. Za književnicu je održana tribina ‘Za Nadu’ u prostorima Društva hrvatskih književnika gdje su joj kolege odlučile pomoći.

Srednja.hr

Nekoliko članova Društva hrvatskih književnika sastalo se kako bi javno progovorili o nezavidnom položaju književnika u Hrvatskoj te o izrabljujućim ugovorima koje su primorani potpisivati s izdavačima.

Izdvojeni članak

Književnici čija se djela najviše kradu i čitaju u zatvorima

Izdavač tiskao knjige bez njezina pristanka

Nada Mihelčić lektirna je autorica, a za svoja je djela nagrađena svim hrvatskim nagradama za omladinsku književnost te nekim međunarodnim priznanjima. Iako je pisala i za djecu, najbolje je radove posvetila srednjoškolcima. Unatoč posebnom položaju na hrvatskoj kulturnoj sceni, autorica jedva spaja kraj s krajem.

Izdavač joj je na prevaru uzeo dvije knjige koje je, bez njezina pristanka objavio i distribuirao u prodaju.

Kako u Hrvatskoj još uvijek ne postoji pravno tijelo koje može regulirati autorska prava i njihovu povredu, a troškovi sudske tužbe su veliki, književnica se našla u teškoj životnoj situaciji.

Izdvojeni članak

Književnice otkrile što im čitatelji nikada ne smiju reći

Od pisanja se u Hrvatskoj ne može živjeti

Nadu Mihelčić podržali su kolege iz Društva hrvatskih književnika pa su, pod vodstvom književnika Hrvoja Kovačevića, održali tribinu o nepovlaštenom položaju hrvatskih književnika te o izdavačima koji književnike iskorištavaju.

Na tribini su govorili književnici Hrvoje Hitrec, Silvija Šesto, Sonja Zubović, Lada Žigo, Nada Mihelćić te profesor i književnik Pavao Pavličić koji je naglasio kako se od pisanja ne može živjeti te da su najveća imena svjetske književnosti, uz pisanje, radila u novinarstvu ili drugim poslovima kako bi preživjeli.

Uz tako tešku situaciju slobodnjaka koji pokušavaju preživjeti od pisanja, robovlasnički izdavački ugovori sol su na ranu.

Solidarni kolege Nadi Mihelčić pokušat će olakšati tešku financijsku situaciju, odricanjem dijela svojih honorara koji će biti usmjereni njoj.

Hrvatsku autoricu popularnih romana za mlade pokrao izdavač
Share via
Copy link
Powered by Social Snap