Pretraga

Human – bend koji nije ograničen žanrovima

A- A+

Peteročlani bend čiji prvi album izlazi najesen ne planira imati ljetnu stanku. Nedavno su nastupali na INmusic festivalu i izašao im je novi singl ‘Zaiglana djeca’, a slijede svirke po Hrvatskoj i susjednim zemljama.

foto: Human

Izdvojeni članak

Demo bendovi: Punčke!

Dečki koji kažu da ne sviraju ono što slušaju, jer to vodi do puno svađe i džumbusa, ali onog kreativnog, neće za sebe reći da su progresivni, ali se ne ograničavaju žanrovima, pa zato kad stvaraju glazbu, naglasak stavljaju na pop elemente, pitkost, pjevnost i refren.

Svatko od članova ima specifičan način rada, svi rade kod kuće na svojem djelu, a kada se sastanu na probi, te dijelove ‘lijepe’. Uvijek imaju puno ideja, o kojima raspravljaju i mozgaju, jer kako kažu, žele puno razmišljati o glazbi koji stvaraju.

Članovi grupe su Tomislav Šerkinić (vokal), Hrvoje Mikulić (bas), Marko Jeftić (gitara), Goran Gašparac (gitara) i Antonio Tomac (bubnjevi), koji se stalno druže i ‘brainstormaju’, što ih, kažu, kreativno razvija i napreduju kao bend.

– Kad nismo zajedno, stalno se čujemo, dopisujemo se i raspravljamo o tome što svatko radi za sebe, puno se svađamo. Onda se nađemo na probi i sve je u savršenoj harmoniji, kaže Marko kroz smijeh i dodaje da bi bilo monotono da su ‘svi iz istog tabora’.

Ljudska glupost kao inspiracija

Humanov prvi singl ‘Kusur’ je politička satira, a bend je doveo do suradnje s izdavačkom kućom Aquarius Records. Uz ‘Kusur’, predstavit će i ostale svoje pjesme na prvom albumu ‘Plan B za dan D’, koji izlazi na jesen.

Inspiraciju nalaze svugdje oko sebe, u društvu u kojem žive, pa se u pjesmama bave ismijavanjem društva i ljudske gluposti, a često im u tome pomaže i stranica Hrvatske tragedije koja na satiričan način prikazuje naše društvo, a brzo je postala i hit na društvenim mrežama.

Ovisni o svirkama

Izdvojeni članak

Demo bendovi: Mjuzikl

Za razliku od ovisnosti o kojoj govore u svom drugom singlu ‘Zaiglana djeca’, članovi benda Human ovisni su o nastupima. Što je veća publika pred kojom sviraju, to im je veći adrenalin, ali i potvrda truda i rada.

– Od prvog live nastupa postaneš ovisnik o adrenalinu! Gušt je na pozornici kad vidiš netko pleše na tvoje pjesme i to te gura. I kad nemaš gaže, jedino što te spasi je svirka, objašnjava Goran.

Svaka nova svirka je nova avantura, kažu, a svako putovanje do mjesta nastupa im je ‘road trip’ u kojem se pretvore u djecu i isključe se, upoznaju nove ljude i tako se polagano probijaju, kad već ne mogu velikim koracima, dodaju.

– Na nedavnoj svirci u Čitluku publika je plešući ispred pozornice
‘guglala’ tekst da znaju pjevati s nama, sva sreća na današnjoj
tehnologiji, kroz smijeh priča Tomislav.

Prošli su već brojne nastupe, svirali su na najvećem festivalu na otvorenom u Hrvatskoj, ali imaju još želja, poput EXIT Festivala i Ferragosto Jama.

– Čudo je da smo uopće došli do INmusica, jednostavno smo pitali možemo li svirati, a oni su rekli da, priča Tomislav kroz smijeh i dodaje da je prednost velikih festivala odlična organizacija, pa je ugodno svirati. Sljedeći Humanov nastup može se pogledati na NUMI Rock Festu, koji se održava 17. i 18. srpnja.

Kaubojski sevdah

Svatko od članova u bendu voli drugačiju vrstu glazbe, zbog čega vole stalno eksperimentirati sa žanrovima, a za treći singl najavljuju da bi mogao biti ljubavne tematike, no nisu se još dovoljno posvađali oko toga, kažu.

– Trenutno radimo jednu stvar, koja je kaubojski sevdah, kroz smijeh priča Marko, koji je nastao zbog ‘falšanja’ na probi i doveo nas je do nove kombinacije na kojoj sada radimo na probama.

Nekoliko puta tjedno održavaju probe i vježbaju, pa sve bude preglasno i jako bučno, kaže Goran i dodaje da zbog toga nikome ne bi otišao na probu, ali njihove su svakako otvorene za javnost.