Pretraga

I Google obilježava hrvatski Dan neovisnosti

A- A+

Na današnji dan 1991. godine, Hrvatski je sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih odnosa s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Povodom toga, svake godine 8. listopada obilježavamo Dan neovisnosti. Zanimljivo da je ovaj veliki dan, na svojoj hrvatskoj domeni, obilježio i Google, prilagodivši svoj logotip. Naime, na njemu piše Lijepa naša, a tu je i prigodna popratna ilustracija.

Screenshot: Google.hr

U Hrvatskoj se danas slavi 23. godišnjica raskida svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom, odnosno Dan neovisnosti. Toj je prigodi počast odlučio dati i najznačajniji internetski pretraživač Google.

Izdvojeni članak

Analiza Doodlea pokazala – Google je rasist i seksist

Oni su svoj Doodle, za lokalnu .hr domenu, prilagodili Danu neovisnosti.

Autor logotipa je Vedran Klemens, koji namjerno nije koristio nacionalne simbole, nego je ‘iscrpio’ himnu u svome uratku.

Slovo G je satkano od siluete mape Hrvatske s prvim riječima Lijepe naše. Ostatak Doodlea također je inspiriran himnom pa se na ilustraciji vide sinje more, planine i njive koje sunce grije.

Da bar dio nekog vizualnog nacionalnog simbola, konkretno grba bude utkan u prilagođeni logotip, Vedran se pobrinuo stavivši crveni kvadratić umjesto prvog slova ‘o’.

I Google obilježava hrvatski Dan neovisnosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap