Pretraga

Iduće godine se sprijatelji s nekim tko ima apartman na moru: Jedno ljeto sam ostala doma, ovo je moje iskustvo

A- A+

Ljeto i odlazak na more su neodvojivi pojmovi, ili sam barem tako mislila dok jednog ljeta kao studentica nisam shvatila da ove godine neću otići na more. Financije to jednostavno nisu dopuštale, a nisam se imala ni kome ‘uvaliti’ na ljetovanje. Smisliti kako se dobro provesti kad zaglaviš u Zagrebu ljeti je prava umjetnost, a ja sam je dovela do savršenstva.

Ilustracija, foto: Pexels;
Valeria Ushakova

Ljeto je. Pa super što je ljeto, jer ja nemam osjećaj da je ljeto. Ove godine ne idem na more. Bila je to moja jedina pomisao sredinom lipnja te godine. Nisam se čak ni mogla veseliti tome što sam sve ispite riješila putem kolokvija i što sam imala cijelo ljeto na raspolaganju za odmaranje i uživanje. Trebalo je napraviti plan kako usput ne umrijeti od dosade.

Jedina opcija je ostati u gradu

Da vas odmah preduhitrim, ići na more kod nekog drugog nije bila opcija. Nisam imala dovoljno novca za ljetni džeparac kojeg jednostavno moraš imati kad ideš na more, a nisam imala ni s kim ići na more. Svi su otišli na more s obiteljima u apartmane ili su se u budžet verzijama tiskali kod rodbine. U svakoj takvoj opciji ja sam bila višak.

Čvrsto sam odlučila iduće se godine sprijateljiti s nekim tko ima apartman na moru, ali za to je trebalo pričekati da se svi vrate u Zagreb. Prvo sam trebala smisliti što ću raditi cijelo ljeto dok su svi doma ili uživaju na plaži. Srećom, imala sam nekoliko ideja.

Izdvojeni članak

POV: Roditelji su, umjesto odlaska na more, ljeto odlučili iskoristiti za radove u kući/stanu

Zagreb je velik grad

Iako sam se na trenutak osjetila kao Pale sam na svijetu i mislila sam da ću do kraja kolovoza uživo razgovarati samo s roditeljima i zamorcem, nije bilo baš tako dramatično. Za početak, shvatila sam da je u gotovo svakom trenutku netko u Zagrebu. Ljetni ispitni rokovi traju sve do sredine sedmog mjeseca, a uvijek se našla neka nesretna duša koja je morala ići na treći ispitni rok i gristi nokte na kavi sa mnom dok bih se ja žalila na to što ne znam što bih sa sobom preko ljeta.

U glavi sam imala složen čitav raspored i uvijek znala gdje se tko nalazi, poput serijskog ubojice. Iva na more ide 1.8., Niko ide u Austriju, ali se vraća krajem srpnja, pa drugi tjedan kolovoza ide na more na dva tjedna. Petra je otišla već krajem lipnja, ali dolazi na tri dana u Zagreb početkom srpnja… Ako je netko samo prolazio kroz grad, morao je otići na kavu sa mnom. Srećom, Zagreb je dovoljno velik tako da je u svakom trenutku tu netko koga znate i tko ima viška vremena.

Početnička greška

U trenutku najveće dosade pažnja mi je popustila i napravila sam najveću moguću grešku: priznala sam mami da mi je dosadno. Nemojte to nikada napraviti. Umjesto toga spavajte, napišite pjesmu, počnite gledati novu seriju, ispletite si pletenice, očistite svoju sobu… Doslovno bilo što, samo nemojte priznati da vam je dosadno. Jer kad jednom čujete: Nemaš nikakvog posla? Naći ću ti ja posla!, gotovi ste, kažem vam.

Naravno, nije problem u tome što će vam biti uvaljena hrpa kućanskih poslova. Trebali bi ih raditi tijekom cijele godine jer u toj kući/stanu živite, jedete, spavate i prljate ju cijelo vrijeme. Problem je u tome što nemaš nikakvog posla postaje konstatacija s neograničenim rokom trajanja. To što niste imali nikakvog posla jedne srijede u srpnju automatski znači da nikakvog posla nećete imati ostatak svog života. Uključujući onaj vikend nekoliko mjeseci kasnije, u studenom, kada ćete do grla biti u kolokvijima, ali ćete htjeti izaći van. Sjetit će se kako niste imali nikakvog posla u srpnju i uvalit će vam nešto. U najmanju ruku, uvalit će vam osjećaj krivnje.

U mom slučaju, osim uobičajenih kućanskih poslova, naći ću ja tebi posla je uključivalo posjete susjedima i rodbini koju nisam vidjela godinama, koji su me rešetali pitanjima o dečku (naći ću ga kad završim faks), udaji (kad završim faks) i poslu (naravno, kad završim faks). Puno je zabavnije čistiti lamperiju. Ona ne postavlja neugodna, previše osobna pitanja i ne uspoređuje me s godinu dana mlađom sestričnom koja se već udala, a također studira. Budite oprezni i na ovakva pitanja imajte nekoliko različitih odgovora. Uvijek postoji ta neka ‘superuspješna’ sestrična koja im je adut u rukavu.

Izdvojeni članak
dečko na stablu

42 načina kako provesti ljeto ako ne ideš na more

Studentski posao – najbolje rješenje

Najbolje riješenje za naći ću ja tebi posla je da sami sebi pronađete posao. Srećom, to nije teško kada si student. Jedna dobra stvar kod ljetnog posla, osim toga što napokon imate solidan džeparac, je to što vrijeme nevjerojatno brzo prolazi. To ljeto sam radila na blagajni jednog supermarketa i iako je taj posao imao svojih nedostataka o kojima sam već pisala, nikada mi nije bilo dosadno. Nakon sedmosatne smjene provedene na nogama bila sam propisno izmorena, ali i puna suludih priča o osebujnim kupcima.

Jedna od prednosti života u najvećem hrvatskom gradu je ta što se u njemu uvijek nešto događa. Osim što se uvijek nađe neki zanimljiv koncert, festival ili izložba, Zagreb se ipak poprilično i isprazni tijekom ljeta. Moram priznati, iskusiti to je jedna od najboljih stvari ikada. U tramvaju sam uvijek imala slobodno mjesto, i to na onoj strani gdje je hladovina. U kafiću ili kinu možeš sjesti gdje god želiš, a ljudi se na ulici ne zabijaju u tebe. Prazan Trg bana Jelačića izgleda puno ljepše i urednije.

To je ljeto, kao i svako drugo, prošlo nevjerojatno brzo i uskoro sam se opet našla okružena poznatim ljudima, zatrpana fakultetskim obvezama. Počela sam opet priželjkivati ljeto, pa makar i ono dosadno kad zaglaviš u gradu. Odmah sam počela planirati i štedjeti za iduće ljetovanje, ali prijatelje s apartmanima, moram priznati, još uvijek tražim.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap