Pretraga

Imaju i u glavi i u nogama: Poznata imena najboljih studenata sportaša u Hrvatskoj

A- A+

Hrvatski akademski sportski savez protekle je srijede u Rijeci dodijelio Godišnje nagrade najuspješnijim studentima sportašima za proteklu akademsku godinu. Dodijeljene su nagrade u kategorijama najboljeg sportaša, sportašice, najboljeg ženskog i muškog sportskog kolektiva te nagrade za životno djelo. Ove je godine dodijeljeno i posebno priznanje za doprinos u razvoju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj.

Foto: Sveučilište u Rijeci

Kako su priopćili sa Sveučilišta u Rijeci, najboljom sportašicom prošle akademske godine proglašena je Lea Katarina Gobec, studentica Sveučilišta u Zagrebu. Lea Katarina nagradu je zaslužila osvajanjem 3. mjesta i brončane medalje u judu na Europskim sveučilišnim igrama (Coimbra 2018.) u kategoriji do 78 kg.

Najboljim sportašem proglašen je Dario Mršić, student Veleučilišta Velika Gorica i član Hrvatske sveučilišne rukometne reprezentacije. On je na prošlogodišnjem Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u rukometu u Rijeci osvojio 2. mjesto, srebrnu medalju i titulu najboljeg igrača prvenstva.

Riječke odbojkašice i splitski nogometaši najbolji sportski kolektivi

Izdvojeni članak

Nesuđeni napadač Segeste postao pouzdani vratar: Upoznajte kapetana Dinamovih juniora Dinka Horkaša

Nagradu za najbolji ženski sportski kolektiv osvojila je odbojkaška reprezentacija Sveučilišta u Rijeci za osvojeno 3. mjesto i brončanu medalju na Europskim sveučilišnim igrama (Coimbra 2018).
Igračice su bile: Sara Bačvarova, Ivona Bakarčić, Sara Barać, Lea Boban, Barbara Buljat, Maja Cvijić, Barbara Fabulić, Erika Fafanđel, Bruna Francetić, Ana Mioč, Jelena Pavličić, Astrid Popić, Ivana Šćulac, Anja Žarković. Izbornik nagrađene odbojkaške reprezentacije je Željko Bradarić Šlujo.

Najboljim muškim sportskim kolektivom godine 2017./2018. proglašena je nogometna reprezentacija Sveučilišta u Splitu i to za osvojeno 1. mjesto i zlatnu medalju na Europskim sveučilišnim igrama (Coimbra 2018). Igrači su: Ante Barać, lvan Bilonić, lvo Boban, Nikša Butara, Šimun Caktaš, Dalibor Jurić, Toni Katić, lvan Kordić, Antonio Mrković, Filip Omazić, Antonio Pavlinović, lvan Nedjeljko Peko, Anđelo Roguljić, lvan Šimunović, Petar Bašić Šiško, Antonio Štimac, Jure Trivković i Antonio Župan. Voditelji reprezentacije na natjecanju bili su profesori Marko Erceg i Ante Rađa.

Nagrada za životno djelo bivšem profesoru zagrebačkog KiF-a

Izdvojeni članak

Dinamovi juniori saznali protivnika u četvrtfinalu Lige prvaka: Čeka nas novi spektakl

Dodijeljena je u Rijeci i nagrada za životno djelo, koja je pripala profesoru emeritusu Draganu Milanoviću s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Dragan Milanović u svojoj je bogatoj karijeri uz brojne znanstvene radove i nagrade, velik dio radnog vijeka posvetio akademskom sportu. Kao predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza od 2001. do 2004. godine sudjelovao je afirmaciji akademskog sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini što je rezultiralo da je danas Hrvatski akademski sportski savez jedan od krovnih sportskih udruženja Republike Hrvatske, dok je na međunarodnoj sceni zaslužan za primanje u članstvo Europske sveučilišne sportske asocijacije i prvi nastup hrvatskih ekipa na europskim prvenstvima što je 2004. rezultiralo prvim naslovom Europskih prvaka u povijesti Saveza. Nakon mandata predsjednika Saveza, prof. Milanović ostao je uključen u sve aktivnosti vezane uz akademski sport sve do danas, stoji u obrazloženju nagrade.

Bivši rektor dobio posebno priznanje za doprinos razvoju sporta

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte obranu mladog Dinamova vratara vrijednu četvrtfinala Lige prvaka

Hrvatski akademski sportski savez dodijelio je i posebno priznanje za doprinos u razvoju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj, a dobio ga je bivši rektor i profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci, Pero Lučin.

– Za vrijeme svog rektorskog mandata prof. Lučin je kontinuirano radio na podizanju kvalitete studentskog života i provođenje sportskih aktivnosti na Sveučilištu u Rijeci. Aktivno se zalagao za stvaranje potpore za dualne karijere vrhunskih sportaša. Sudjelovao je u organizaciji brojnih sportskih projekata međunarodnog karaktera koji uključuju organizaciju Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu 2011., Svjetskog sveučilišnog prvenstva u bridžu 2014. te organizaciju Europskog sveučilišnog prvenstva u taekwondou 2015. godine. Njegov rad posebno je pridonio realizaciji projekta Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Kroz svoj je rad aktivno pridonio podizanju ugleda Sveučilišta u Rijeci u sportskim okvirima na svjetskoj i europskoj razini, obrazloženje je za ovu nagradu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap