Pretraga

Imate jezične dvojbe? Profesor zagrebačkog faksa pokrenuo YouTube kanal i pomaže vam riješiti ih

A- A+

Profesor na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Marko Alerić, napravio je Jezikomat, YouTube kanal na kojem rješava razne jezične dvojbe. Trenutno obrađuje najčešća jezična odstupanja, a kasnije će se dotaknuti specifičnih pitanja gledatelja.

Screenshot: YouTube

Marko Alerić, profesor na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, otvorio je YouTube kanal Jezikomat, koji će se zasigurno svidjeti onima koji vole promišljati o hrvatskom jeziku te ga ispravno koristiti u svom svakodnevnom govoru i pisanju.

Budući da Alerić o hrvatskom jeziku, potrebi njegove razumljive, pravilne i jasne upotrebe često govori studentima i svima ostalima u tjednoj radijskoj i televizijskoj emisiji, odlučio je napraviti svojevrsno okupljalište za one koji ne mogu pratiti svaki njegov javni nastup.

Publika je raznolika, jer hrvatski jezik ne zanima samo Hrvate

-Mnogi gledatelji i slušatelji molili su me da najčešća jezična odstupanja obradim tako da u bilo kojem trenutku mogu pogledati i saznati što je pravilno, a što nepravilno. Za početak ću u videeima objasniti najčešće jezične dvojbe, a s vremenom se nadam da će gledatelji sami postavljati jezična pitanja, objašnjava Alerić.

Cilj Jezikomata, dodaje profesor, je da se svi zajedno trudimo i postižemo rezultate koji će međusobno sporazumijevanje učiniti boljim i kvalitetnijim. Hrvatski jezik ne zanima samo Hrvate, već i strance koji ga uče kao strani jezik, tako da je publika Jezikomata uistinu raznolika, a pozitivan stav prema potrebi ovladavanja hrvatskim standardnim jezikom izrazito je visok.

-Jezik je naše zajedničko komunikacijsko sredstvo. Neprestano ga upotrebljavamo, ali, s obzirom na to da hrvatski standardni jezik učimo, prilikom njegove upotrebe i griješimo. Dobro je razumjeti i prihvatiti činjenicu da je ovladavanje hrvatskim standardnim jezikom vrlo slično ovladavanju stranim jezikom, napominje Alerić.

 

Najbolje se uči uz poznavanje grešaka

Smatra da jezikom ovladavamo ne samo slušajući ga, nego ga i učeći. Pritom se, dodaje Alerić, svakako podrazumijeva da nas netko i ispravlja, jer uz poznavanje grešaka najbolje možemo napredovati u pravilnoj upotrebi stranog jezika.

-Želim da Jezikomat bude mjesto na kojem možete dobiti jednostavan odgovor na svoje jezično pitanje te da ne morate uvijek posezati za normativnim priručnicima koji su najčešće pisani stručnim jezikom i u kojima se većina teško snalazi. Također, Jezikomat može biti i potvrda da je ono što govorite i pišete u skladu s normom hrvatskoga standardnog jezika, govori Alerić.

Osim na YouTubeu, Jezikomat postoji i na Instagramu gdje se redovito najavljuju nove emisije, kratki jezični testovi kojima možete provjeravati svoje znanje gramatike, pravopisa, jezične zanimljivosti te fotografije pogrešaka koje će se moći komentirati i slično.

 

Imate jezične dvojbe? Profesor zagrebačkog faksa pokrenuo YouTube kanal i pomaže vam riješiti ih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap