Pretraga

Instagram nije bio pažljiv s podacima djece: Europska država im ‘nabila’ kaznu od 405 milijuna eura

A- A+

Instagram, odnosno Meta mora platiti 405 milijuna eura kazne jer nisu baš bili pažljivi s podacima djece i maloljetnih korisnika. Zaključak je to irske Komisije za zaštitu podataka.

Instagram, mobitel

Foto: Unsplash

Komisija za zaštitu podataka (DPC) u Irskoj naplatila je mastodontsku kaznu od 405 milijuna eura tvrtki Meta, nakon što je istraga pokazala da ne rukovode baš najbolje podacima tinejdžera koji koriste njihove društvene mreže, doznaje Verge.

Ovo je najveća kazna za tvrtku Meta

Istraga je započela prije gotovo dvije godine. DPC se usredotočio na načine kojima je Meta kršila GDPR. Kršenje pravila o zaštiti podataka prvenstveno se odnosi na Instagram koji je omogućavao mladim korisnicima, u dobi od 13 do 17 godina, da postave poslovne profile. Tako su kontakti djece postali javni.

Napomenimo, korisnici na Instagramu znaju prijeći na poslovni korisnički račun zbog toga što onda imaju bolji i jasniji uvid u analitiku sadržaja koji objavljuju, kretanje broja pratitelja, podatke o dosegu i slično. Osim navedenog, Instagram je navodno, piše Verge, profile nekih korisnika automatski pretvorio u poslovne. Ovo je treća, ujedno i najveća kazna koju je DPC naplatio tvrtki Meta.

Izdvojeni članak
učionica

Sexting, lažne vijesti, Instagram: Evo o čemu mladi žele učiti u školi, a dosad nisu imali priliku

Iz kompanije se pravdaju

Kako stoji u izjavi tvrtke Meta za Politico je pitao tvrtku Meta za komentar, a oni se, u kratkim crtama, pravdaju i objašnjavaju na koji su način zaštitili maloljetnike, kako generalno, tako i u korespondenciji s odraslima na Instagramu.

– Bilo kome tko ima manje od 18 godina profil je automatski postavljen kao privatan, pa samo ljudi koje znaju mogu vidjeti što su objavili, a odrasli im ne mogu slati poruke, ako ih tinejdžeri kojima se žele javiti ne prate. Cijelim smo putem surađivali s irskom Komisijom za zaštitu podataka i pažljivo pregledavamo njihovu finalnu odluku, poručili su iz tvrtke Meta.

Instagram, mobitel
Share via
Copy link
Powered by Social Snap