Instagram uveo novu značajku koja otkriva lažnjake na toj društvenoj mreži

Lažne vijesti društvenim mrežama šire se jednostavno i brzo. Da bi to zaustavili s Instagrama su globalno započeli provjeravanje određenih objava. Kada ih se prepozna, Instagram objave označuje s oznakom “false infromation”. Instagram objavu ne briše, već korisnik mora kliknuti da želi vidjeti objavu unatoč tome što sadrži lažnu informaciju u sebi, a uz to može pročitati zašto je Instagram objavu kategorizirao kao “netočno”.

instagram-press.com

Još u svibnju ove godine započela je suradnja Instagrama s neovisnom agencijom za provjeru točnosti podataka u SAD-u, a prije dva dana to se proširilo globalno pa diljem svijeta provjeravaju informacije koje se šire u obliku Instagram objave.

Kada se ocijeni da je sadržaj objave lažan ili djelomično lažan, Instagram ga uklanja s pretraživača i hashtag pretrage.

Uz to, objava i sadržaj su označeni tako da korisnici mogu sami odlučiti hoće li je uopće otvoriti. Korisnici mogu pročitati i zašto je Instagram odlučio ovu objavu označiti lažnom, to jest, ako je dio informacije u objavi lažan, pisat će o čemu se točno radi, što je vidljivo i na fotografiji koju je instagram priložio uz priopćenje na svojoj stranici. (gore) Mi smo pronašli još jedan primjer u kojem je Instagram dio sadržaja označio lažnim.

Screenshot Instagram

 

Screenshot Instagram
Screenshot Instagram

Ako se neka objava ocijeni lažnom na Facebooku, automatski će tako biti označena i na Instagramu, a isto vrijedi i obrnuto.

Ne idu baš sve objave na Instagramu na provjeru, već se Instagram koristi povratnim informacijama koje im korisnici šalju preko “false information” prijave.

 

Odgovori