Pretraga

Instagram vraća opciju koju su svi voljeli: Ovo će potpuno promijeniti korisničko iskustvo

A- A+

Poćetkom iduće godine Instagram vraća opciju koju su svi voljeli. Korisnicima bi se jako moglo svidjeti da više sadržaj neće morati konzumirati prema zadanom algoritmu, već će odsad imati više kontrole.

facebook instagram

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Adam Mosseri, šef Instagrama, pod pritiskom javnosti i američkih vlasti priznao je da će na tu društvenu mrežu staru značajku vratiti kao opciju iduće godine.

Početkom iduće godine

Kako piše TechCrunch, će od iduće godine imati mogućnost potpuno promijeniti način na koji konzumiraju sadržaj. Konkretno, objave na naslovnoj više neće morati dobivati kroz filter algoritma, već – kronološki – baš kao što je to bio slučaj do prije pet godina. Pod pritiskom je javnost i američkih vlasti to najavio Mosseri u svjedočenju pred Senatom nakon što su istraživanja pokazala štetnost spomenute društvene mreže na mlade ljude.

– Vjerujemo u transparentnost i odgovornost, kao i u kontrolu. Zato trenutno radimo na verziji kronološkog feeda koju ćemo, nadamo se, pokrenuti već iduće godine. Volio bih da vam mogu reći točno vrijeme uvođenja, ali ono što mogu reći je da ciljamo na prvi kvartal iduće godine, rekao je Mosseri o tome kada će se nova-stara opcija uvesti za krajnje korisnike.

Senatori mu baš i nisu dali mira te su tražili više detalja, no Mosseri im nije baš previše otkrio.

Korisnicima bi se ovo moglo svidjeti

Kada je Instagram prije pet godina uveo svoj famozni algoritam, iako je to naposljetku pomoglo dobrom dijelu kreatora, postojao je ogroman otpor. Korisnici nisu htjeli prihvatiti algoritam koji bi objave njihovih pratitelja ponekad i zakopao pod pretpostavkom da se to krajnjem korisniku neće svidjeti ili da mu neće biti interesantno.

Zbog toga je ekipa iz Instagrama u više navrata morala udovoljavati korisnicima. Godinu nakon uvođenja algoritma, uvedeno je više objava unutar kartice ‘nedavne objave’. U nekom trenutku testirale su se razne opcije koje bi korisnicima omogućile neki most između algoritma i starog sustava. Tako je u testiranje ušla opcija ‘omiljeni’ gdje su korisnici mogli odabrati neke svoje najdraže korisnike čije bi objave ‘povlašteno’ iskakale na feedu. Danas postoji mogućnost obavijesti za pojedine osobe koje pratite i sadržaj koji objavljuju. No, kako podcrtava TechCrunch, ovu najavljenu promjenu ne treba gledati kao novo normalno, jer će Instagram zasigurno zadržati algoritam kao uobičajenu postavku.

facebook, instagram
Share via
Copy link
Powered by Social Snap