Pretraga

Internetom se širi ‘diet culture’, a neka od ponašanja koje promovira mogu biti opasna

A- A+

Koliko ste puta započeli dijetu? Ili preskočili doručak? Krenuli brojati kalorije koje ste pojeli kroz dan? Tražili na internetu savjete za brzo mršavljenje? Ako ste odgovorili na barem jedno pitanje potvrdno, velike su šanse da ste i vi jedna od žrtava ‘diet culture-a’.

Foto: Unsplash

I dok ne postoji ništa loše u tome da se netko brine o vlastitom zdravlju, postoji puno pogrešnih stvari koje je donijela ‘diet culture’. Za početak, zdravlje je posljednja rupa na svirali – izgled je ono oko čega se sve vrti. Postizanje bilo kakve pozitivne promjene nije moguće u roku od dana ili dva, a upravo je to ono što većina želi.

Upravo je to ono što ‘diet culture’ promovira. Danas sve mora biti odmah i sada, pa tako i mršavljenje. Mršavljenje kao takvo može biti izrazito opasno za nečije fizičko, ali i psihičko zdravlje. Pogrešan odnos prema hrani, gdje se podrazumijeva da je hrana ništa više negoli nešto što vas deblja, vodi ka razvijanju poremećaja u prehrani, što može dovesti do ozbiljnih problema s fizičkim zdravljem i trajnih posljedica.

Postoji nekoliko ‘red flags’ koje bismo trebali prepoznati na prvu, ali su se nažalost toliko infiltrirale u našu kulturu, da ih uzimamo zdravo za gotovo. Sve uvijek uz jasnu podlogu potrebe za brzim i iznenadnim mršavljenjem. Ljeto samo što nije, iako se ne čini da je to slučaj. I sada naravno kreće polagano i vrijeme tih pokušaja mršavljenja.

Kad samo usporedite koliko ćete energije izgubiti pokušavajući pronaći neku zaobilaznicu i koliko biste energije potrošili zapravo pazeći na svoje zdravlje,  bilo bi vam jasno da se ne isplati. Najgore je što vjerojatno niste ni svjesni toga koliko je pogrešno ovakvo ponašanje pogrešno, niti da je pogrešno uopće. Stoga, donosimo nekoliko primjera najgoreg od najgoreg.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci o pretilosti djece u Hrvatskoj: Svako treće dijete pretilo, roditelji to teško priznaju

Preskakivanje obroka

Postoji razlog zašto postoje tri obroka dnevno. Postoji razlog zašto se jede u različito vrijeme dana. Sve je to potrebno kako bi se uspjelo preživjeti. Čini se da se često zaboravlja da je upravo hrana ona koja nas održava na životu. Ako ne jedete dovoljno, odmah ćete biti loše volje. Ubrzo bi vas mogla početi i boljeti glava. U slučaju da situacija baš eskalira, moguće je i da će vam pozliti.

To su samo neke od trenutnih posljedica lošeg ponašanja, a trajno loša krvna slika i upitan imunitet su gotovo pa sigurne dugotrajne posljedice. Osim toga – što manje jedete, to ste manje gladni. Vremenom se naviknete na izrazito mali unos hrane. Iako niste unijeli dovoljno energije, ne osjećate glad. I onda počinju problemi.

Opsesija s kalorijama

Pratiti svoj kalorijski unos nije loša ideja, ali nije niti posebno pametna. Puno je bitnije pratiti unos proteina, negoli unos kalorija. Naravno, ako jedete malo kalorija, sasvim sigurno ćete i smršavjeti. No, to nije zdravo mršavljenje. Zdravo mršavljenje je ono u kojem dnevno jedete normalnu količinu kalorija, ali ‘zdrave’ hrane.

Puno je bitnije za mršavljenje redovito vježbati. Odnosno, ne toliko i samo vježbati, već zaista promijeniti stil života i kasnije ga se pridržavati. Nakon svake dijete ćete doživjeti yoyo efekt ako se ponovno vratite na staro – nije u pitanju dijeta, već to da morate promijeniti životne navike. Ako dnevno pojedete vreću čipsa, naravno da nećete izgledati isto kao i onda kada ju ne pojedete.

Čajevi za mršavljenje

Preko godina se pojavilo 825 novih opcija, ali uvijek se svodi na isto – čajevi za mršavljenje. Predstavljeni su kao odlična ideja za ubrzavanje metabolizma, a ustvari će samo poticati stalni proljev. Naravno, hoćete li vi prividno smršavjeti zahvaljujući tome? Da. Hoće li vam to pomoći na duge staze? Ne.

Ako ste već željni sličnog učinka, poslužite se običnim zelenim čajem. Poželjno je malo ubrzati metabolizam, odnosnog pokrenuti ga, ali to neće napraviti veliku razliku – osim ako nemate ozbiljne probleme na tom području, a njih svakako ne možete riješiti uz pomoć nekakvih opskurnih čajeva.

Copy link
Powered by Social Snap