Pretraga

Internetsko groblje: Prve web stranice ikad napravljene

A- A+

Internetske stranice napravljene prije deset ili dvadeset godina danas mogu biti veoma smiješne kad na njih naletite. Uglavnom se radi o promotivnim stranicama filma koji je tada bio nov, promociji knjiga i slično. Ove stranice već godinama žive među bilijunima drugih, a ono što im je zajedničko je font ‘Times New Roman’, pregršt jednostavnosti i veseli dizajn jarkih boja.

Za svaku novu stranicu koja se postavi na web postoje brojne stranice koje su zaboravljene. Dizajn napravljen prije desetak i više godina danas izgleda smiješno, a kad naiđete na takvu stranicu osjećaj je sličan onome kao kad na tavanu pronađete staru gramofonsku ploču.

Donosimo vam preglede nekih zaboravljenih stranica s internetskog groblja.

Svemirski sajt za reklamu ‘Space Jam’ filma

Iako arhiva internetskih stranica koja se nalazi na ovoj poveznici sadrži preko 240 bilijuna stranica, ne postoji način da ih sve spremi. Svejedno tamo se mogu pronaći neke vesele i neobične stranice poput one koja je imala svrhu promovirati popularni film Space Jam.

Stranica napravljena 1996. godine ima veseo ‘svemirski’ dizajn, a mnoge vesela sjajna oprema prepuna GIF – ova mnoge odvodi u uspomene iz djetinjstve.

‘You’ve got mail’ u retro digitalnom izdanju

Promotivna stranica filma ‘You’ve got mail’ danas oduševljava svojim, za digitalno doba – retro izdanjem. Kad na stranici kliknete na crtež na kojem piše ‘You’ve got mail’ prikazat će vam se ikone partnera filma kao i izdavačke kuće. Potom slijedi par sekundi nečega što je u to vrijeme, točnije 1998. godine, bio vrhunac dizajna internetske stranice.

Kaos je njihova furka

Ova otkačena norveška web stranica na svojem home pageu ima priličan nered. Oni koji dođu na ovaj sajt, vjerojatno ne kupuju proizvode koji se reklamiraju već uživaju u rasponu svih mogućih boja i ikonica. Inače se radi o stranici dućana koji prodaje razne proizvode, od bazena do helikoptera. Ne propustite i zaglavlje stranice, koje je uvijek uređeno kao da je Božić – ima malenu imelu.

Autobiografija Jackie Chana

Prigodna crvena pozadina, klasični Times New Roman font veličine 12 i nejasne ikonice obilježavaju ovu stranicu. Nije potpuno jasno zašto bi neka izdavačka kuća i dalje održavala stranicu živom o knjizi koja je ‘nacionalni bestseller’ iako je objavljena davne 1998. godine.

Copy link
Powered by Social Snap