Pretraga

Iskoristite Facebook za učenje i usavršavanje

A- A+

Najpopularnija društvena mreža Facebook nudi mnogo više mogućnosti, od uobičajenih chatanja, bockanja, lajkanja, špijuniranja tuđih fotografija i slanja friend requestova, za što ga glavnina koristi. Putem Facebooka uz malo truda možete pratiti predavanja s najcjenjenijih svjetskih fakulteta, usavršiti strane jezike, uključiti se u diskusije koje vas zanimaju, te na taj način nemati grižnju savjesti zbog vremena provedenog na omiljenoj društvenoj mreži.

Ovisnost o internetu sve je uobičajenija tema u znanosti i medijima. Mnogima je već teško zamisliti dan bez ove ‘mreže svih mreža’. No, kako stručnjaci naglašavaju, ako se koristi s mjerom i u prave svrhe internet donosi višestruku korist. Isti slučaj je i s najpopularnijom društvenom mrežom Facebookom, koji već ima 500 milijuna aktivnih korisnika. Osim za chatanje, bockanje, samopromociju, špijuniranje tuđih života, Facebook može poslužiti i kao platforma za usavršavanje stranih jezika, izravne prijenose predavanja s najjačih svjetskih fakulteta, rješavanje zadataka, pronalazak literature i slično. Portal edudemic.com donosi neke od načina kako ‘fejs’ iskoristiti za učenje i obrazovanje.

Izdvojeni članak

Varaždinski iBee: Mobilna aplikacija koja olakšava učenje srednjoškolcima

1. Studirate i dobili ste zadatak unutar eseja provesti anketni upitnik na određenom uzorku. Uz samo nekoliko klikova na Facebooku, vrlo ćete brzo doći do željenih odgovora.

2. Pitajte i saznajte. Trebate neku informacija, prijedlog, ideja, mišljenje, a niste ništa našli na Wikipediji i sličnim internetskim enciklopedijama. Provjerite odgovorem eđu prijateljima, koji možda imaju interese u području koje vas zanima ili su svestrani te su zainteresirani za sva područja. Na ovaj način mpžete dobiti relevantne informacije, ali i različita mišljenja i stavove o temi koja vas zanima.

3. Nedavno je Bill Gates apostrofirao kako očekuje da će online studiranje postati najnormalnija pojava. Prije nego se te stvari dogode i u našim krajevima, putem Facebooka možete uključiti videoprijenose, predavanja i prezentacije raznih sveučilišta, školi i organizacija diljem svijeta. Već su i najpoznatija svjetska sveučilišta poput Stanforda i Harvarda počela besplatno puštati snimke svojih predavanja na netu.

4. Kao i mnogi sadržaji na Facebooku, tako su i igrice prava zaraza. Međutim, osim Farmvilla, Pro Evolution Soccera te Candy Crusha, mogu se pronaći igrice u kojima ispunjavate križaljke, rješavate kvizove iz opće kulture ili matematičke zadatke. Na taj način možete proširiti svoje opće znanje ili znanje o pojedinoj temi.

5. Ionako se dopisujete, možda i previše s prijateljima do kojih možete doći i pješice. Umjesto toga iskoristite fan grupu omiljenog pjevača, filmske trilogije ili nogometnog kluba, kako biste uspostavili kontakte s ljudima iz zemlje čiji jezik nastojite usavršiti.

6. Izložbe, festivali, koncerti, radionice i druga kulturna i obrazovna događanja koja vas zanimaju možete naći na fejsu, a informacije su često svježije i detaljnije od onih na službenom websiteu.

Izdvojeni članak

Deset načina kako se motivirati za učenje

7. Oduševljeni ste radom određenog umjetnika, znanstvenika, političara ili književnika. Najjednostavniji način da ništa ne propustite u njegovom djelovanju je da lajkate službeni profil osobe kojoj se divite. Javne osobe, uključujući i političare u Hrvatskoj shvatili su moć Facebooka, pa se sve češće upuštaju u diskusije putem ove društvene mreže. To je prava prilika da postavite pitanje o nečemu što vas tišti, brine ili biste htjeli doznati više.

8. Napravite zatvorenu grupu ili sandučić za razgovor s drugim učenicima ili kolegama s fakulteta, koji će služiti za razmjenu korisnih informacija vezanih uz gradivo, testove, seminare i druge akademske obveze.

9. Imate samo dva dana da smislite dvije teme za seminar te ih napišete, ali vas je inspiracija u potpunosti napustila. Provjerite Facebook stranice poznatih domaćih ili stranih novina te specijaliziranih časopisa za temu koju tražite. Osim što ćete vjerojatno nekim putem doći do teme, uputit ćete se u najnovija zbivanja iz područja vašeg interesa.

10. Uključite se u rasprave koje vas zanimaju. Svaki aktualniji događaj za sobom povlači lavinu komentara u raznim grupama na Facebooku, a sve češće i sami događaji se dogovaraju preko Facebooka. Ako i vi imate nešto za reći o ‘vrućoj temi’, raspravljajte s (ne)istomišljenicima. S druge strane, možete pokrenuti diskusiju na temu koja je bitna, ali je promaknula medijskoj pozornosti.

Iskoristite Facebook za učenje i usavršavanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap