Pretraga

Isplati ih se (ponovno) pročitati: Lektirna djela koja su životni klasici

A- A+

Lektire su mnogima najgori dio obrazovanja. Sigurno, mogu se prepisati ili nekako smuljati, ali teško da ćete uvjeriti profesore da ste zaista pročitali nešto što niste. No, to ne sprječava učenike da redovito preskaču bitna čitanja. I onda nastupi drama pred državnu maturu. Iako to uopće nije svrha lektira.

pixabay.com

Lektirna djela su tu kako bi svih opremili s osnovama – osnovama razmišljanja, razumijevanja i čitanja. Kako da netko zna sviđa li mu se Kafka, ako nikad nije pročitao neko njegovo djelo?  Lektire su u teoriji odlična stvar, no zato u praksi dolazi do problema. Srednjoškolci su jednostavno preopterećeni na sve strane, tko još ima vremena čitati lektire?

Sjesti i pročitati knjigu nije nešto što možete napraviti ovako, usput. Za kvalitetno čitanje, odnosno razumijevanje teksta, potrebno je posvetiti mu se. A to ne možete napraviti kada imate 823 obaveza, koje su hitnije od čitanja. Istina je da se sve može kad se hoće (smanjiti vrijeme na ekranima?), ali isto tako nije da je sva krivica na učenicima.

Stoga, velik broj učenika izlazi iz srednjih škola, bez da su ikad pročitali neke od klasika. I većina ih misli da su u pitanju dosadne knjige koje su neki dosadni ljudi izabrali, kako bi i njih pretvorili u dosadne ljude. Kad bi samo znali da su klasici toliko popularni zato što su zaista dobra književna djela – pitka, puna dosjetki, životne mudrosti…

Možda nam sada ne vjerujete, no većina djela s popisa lektira zaista spada u tu grupu. Jedino što nešto teži jezik možda otežava čitanje nekih starijih djela, no to nije izlika za izbjegavanje! I dok shvaćamo da sada pred ispite vjerojatno nećete odlučiti pročitati sedam knjiga, možda ih se na ljeto sjetite. Izdvojili smo nekolicinu djela koja zaista morate pročitati.

Izdvojeni članak

Budućnost lektirâ? Nisu imali fizički primjerak knjige pa su im snimili njezinu audioverziju

Franz Kafka – Proces

Iako Kafku vjerojatno pamtite po priči sa žoharom iz Preobrazbe, Proces je mnogima draže djelo. Znate već što se događa u romanu – čovjek se jedan dan probudi i shvati da mu se sudi. Za što? To ni on sam ne zna. Bori se s time kroz čitav roman (koji je, usput, dosta kratak) i uspije li se izboriti? To ćete morati sami saznati.

S ovim djelom se možemo svi povezati, pogotovo nakon pandemije koju smo preživjeli (preživljavamo? živimo?). Cijelo vrijeme nas more neke obaveze, nešto nas ganja – a često ni sami ne znamo što. Možda se pitate zašto bismo onda željeli tu nervozu i čitati? Jednostavno je… Zato što nam je lakše kada saznamo da nismo sami u tome.

Ranko Marinković – Kiklop

Kada bismo morali izdvojiti jedno lektirno djelo koje će apsolutno svi probati zaobići na sve moguće načine, onda je to Marinkovićev Kiklop. S druge strane, riječ je o jednom od najboljih hrvatskih romana. I zašto tu onda dolazi do tolike razlike u mišljenjima? Vjerojatno zato što broj stranica plaši.

Nećemo se lagati, ovo je vrlo zahtjevno djelo i trebat će vam da se udubite, ali i da shvatite što je pjesnik htio reći. No, ono što ćete dobiti od ovog romana je puno bitnije i veće od onoga što ćete dati. Samo je potrebno potrefiti tajming, a ovo je roman kojeg bi bilo pametno pročitati i nekoliko puta. Svaki put s novom perspektivom!

Nikolaj V. Gogolj – Kabanica

Dostojevski (sljedeći na listi) jednom je prilikom izjavio da smo svi mi izašli iz Gogoljeve kabanice. Ova pripovijetka (nije dugačka!) je ustvari jedna vrlo tužna priča. I još je tužnije što se u njoj svi mogu pronaći. Priča jednostavno prati jednog sasvim prosječnog lika, kojemu jedina stvar koju posjeduje, biva oduzeta.

Možda to nije kabanica, no i vi vjerojatno imate ono nešto za što se držite, ono nešto što vas gura. I u pitanju je samo jedna obična kabanica. A što se sve dogodi, upravo zbog te nekome nebitne i zamjenjive stvari.

Fjodor M. Dostojevski – Zločin i kazna

Ovaj roman ili obožavate ili mrzite, teško da će vam biti samo okej. Iako ima mali milijun stranica, ovaj ruski klasik je jedan od onih romana kroz koje ćete proletjeti. Tema je dosta tmurna i na prvu djeluje da se ne možete povezati s njom uopće (ili se barem nadamo da niste nedavno ubili nekoga…), ali kao i inače, riječ je o nečemu drugome.

Svi mi imamo svoje grijehe i probleme koji nas slijede, koji našoj savjesti ne daju spavati. I ovo je priča o suočavanju s time. Možete li se vi suočiti sa svojima? Kako? Samo pročitajte ovaj roman.

Isplati ih se (ponovno) pročitati: Lektirna djela koja su životni klasici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap