Pretraga

Iz Đakova stiže Mogy: Aplikacija za tjelesnu i zdravstvenu kulturu

A- A+

Na popisu predmeta koje ne shvaćamo dovoljno ozbiljno je sigurno tjelesna i zdravstvena kultura. Iako svi vide važnost kretanja i svjesni su opasnosti pretilosti koja je sve češća pojava, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, u općoj gimnaziji se tjelesni odrađuje samo dva puta tjedno. Mirela Šunda, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu, shvaća važnost kretanja i, u želji da sport učini bližim i zanimljivijim, svojim je srednjoškolcima omogućila aplikaciju za tjelesni – Mogy za škole.

Screenshot aplikacije

Pod vodstvom Mirele Šunde su se osvajale sportske medalje i pehari za đakovačku gimnaziju što pokazuje ne samo ljubav prema sportu ove profesorice, već brigu za zdravljem njezinih učenika i učenica.

Uz to i poseban sluh za ono što privlači današnje prosječne srednjoškolce, a to su mobiteli, profesorici Šunda nije trebalo dugo da shvati što još želi pružiti svojim učenicima kako bi im sport postao zabavniji, te je tako nastala aplikacija Mogy za škole.

Mogy više nije samo u Đakovu

Đakovački gimnazijalci od prošle školske godine na mobitelima imaju još jednu dodatnu aplikaciju, i to upravo Mogy za škole. Nakon samo godinu dana, Mogy je prešao granice Đakova, a kako je došlo do aplikacije i tko je sve zaslužan za njezin razvoj, ispričala nam je profesorica Šunda.

Izdvojeni članak

Naj profesorica iz Đakova zaslužila je od učenika putovanje u Tursku

– Svoju ideju o mobilnoj aplikaciji sam jednom prilikom ispričala prijatelju koji je sa mnom išao u srednju školu, a kojemu je IT svijet u malom prstu. Od njega sam željela čuti mišljenje. Kako ga je ideja oduševila, odlučio je pomoći mi oko njezine realizacije. Spletom dobrih okolnosti sam upoznala gospodina Andreja Radingera, direktora zagrebačke tvrtke Mobile Gym koji je sa svojim timom stručnjaka razvio aplikaciju Mogy koju smo uz puno zajedničkog rada i truda prilagodili potrebama rada s djecom i mladima u školi i nastala je aplikacija Mogy za škole. Odlučili smo aplikaciju uvesti u nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u mojoj školi. Ideju je prepoznao i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je odlučio dati mi podršku i biti nam partner u daljnjem razvoju aplikacije. Nakon što sam aplikaciju koristila jednu školsku godinu u svojoj školi i prezentirala ideju na Državnom seminaru i simpoziju kineziologa RH , dobila sam veliki broj upita kolega kineziologa koji su se također željeli uključiti u projekt. Trenutno je u projekt uključeno 8 srednjih škola i jedna osnovna škola.

Cilj: Suradnja sa školama izvan Hrvatske

Ovaj veliki napredak u samo godinu dana nije razlog za prestanak rada, već samo motivacija za nastavak. Pa tako tim stručnjaka s Kineziološkog fakulteta, tim stručnjaka tvrtke Mobile Gym i profesorica Šunda još uvijek rade na razvoju aplikacije.

– Ideja imamo jako puno, a u budućnosti nam je u planu dobiti i podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, javiti se na projekte Europske unije kako bi osigurali određena financijska sredstva koja su nam potrebna za daljnji razvoj aplikacije, uvrstiti aktivnosti u nastavni plan i program, odnosno u kurikulum tjelesne i zdravstvene kulture, provoditi aktivnosti iz projekta u sklopu redovne, dodatne i/ili izborne nastave i školskog sportskog kluba, ostvariti suradnju sa školama cijele Hrvatske i sa školama partnerima izvan Hrvatske, ispričala je profesorica.

I za sportaše i za rekreativce

Program vježbi koje aplikacija traži da izvršite u potpunosti kreira profesorica, ali i slušajući želje svojih učenika i učenica.

Izdvojeni članak

[FOTO] U triler završnici đakovačke rukometašice postale i treći put u nizu državne prvakinje

– Putem web aplikacije izradim učenicima programe vježbanja u skladu s njihovim mogućnostima, željama i potrebama u kojima se nalaze vježbe koje su prethodno naučili na satu TZK. Te programe učenici dobiju na svoje telefone putem mobilne aplikacije. Mogu ih odraditi u svoje slobodno vrijeme, gdje žele i kada oni žele. Mogu se dogovoriti sa mnom što žele vježbati. To im je nešto kao domaća zadaća iz tjelesnog. Nakon što su odradili zadane programe označe odrađeno u aplikaciji, a informacija o tome dolazi meni na e-mail adresu, opisuje Šunda.

Neke od najvećih prednosti ove aplikacije su njezina jednostavnost i prilagodljivost. Upravo iz tih razloga je mogu koristiti sportaši koji redovno treniraju van škole nekoliko puta tjedno, kao i oni koji se sportom bave puno rjeđe.

Matea Blažević je učenica 3. b razreda Gimnazije A. G. Matoša koja je počela koristiti aplikaciju unatoč svojim zdravstvenim problemima, a nakon nekog vremena su ona i profesorica uočile napredak:

– Imala sam slabiji program u početku zbog zdravstvenih problema ali postepeno sam tražila profesoricu da ga pojačava. U testiranjima se pokazalo da sam napredovala u odnosu na prvo polugodište. Aplikacija je super i planiram je nastaviti koristiti, kaže Matea.

Vježba se kod kuće, u prirodi ili dvorani

Upravo činjenica da aplikaciju koriste i učenici sportaši i učenici rekreativci posebno veseli profesoricu, a rekla je i kako joj je želja bila potaknuti svoje učenike na tjelesnu aktivnost i u slobodno vrijeme, te na taj način unaprijediti njihovo zdravlje.

Izdvojeni članak

Profesor KIF-a: Petominutno vježbanje tijekom nastave poboljšava koncentraciju učenika

S obzirom na izjave učenica, možemo sa sigurnošću reći da je Mirela Šunda u svome naumu i uspjela. Lucija Prekačin, koja je također iz 3.b razreda, je tako rekla kako joj se Mogy sviđa upravo zbog svoje prilagođenosti svim učenicima kao i svoje praktičnosti:

– Sviđa mi se to što je praktičan jer se vježbe mogu odraditi kod kuće, u prirodi ili na treningu. Odrađivala sam svoj Mogy program cijelo ljeto (dok nisam imala treninge) što me odlično održalo u kondiciji i snazi. Preporučila bih svima da probaju jer u još dodate aktivnosti uz tjelesni nema ništa loše.

Još jedna kolegica iz razreda, Ivana Goluža, ima samo riječi hvale za aplikaciju:

– Pomoću aplikacije Mogy zajedno s profesoricom izvršavamo vježbe koje je ona već unaprijed isplanirala za određeni sat. U slučaju da zbog određenog razloga ne mogu biti prisutna na satu, zahvaljujući ovoj aplikaciji mogu biti u kontaktu s profesoricom i izvršiti vježbe kod kuće. Jako sam zadovoljna aplikacijom jer mi upravo te dodatne vježbe izvan škole omogućuju lakšu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap