Pretraga

Izabrana djela koja će u budućnosti predstavljati Likovnu akademiju u Zagrebu

A- A+

Profesori s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu odabrali su ovogodišnje radove koje će  arhivirati u fundus. Izabrano je 15 studenata čija će djela u budućnosti  predstavljati akademiju i njihovu generaciju. Glavni kriteriji bili su izvrsnost i originalnost u ideji, koncepciji i izvedbi, ali i da su manjeg formata zbog ograničenog prostora u koji se spremaju. U našoj fotogaleriji pogledajte fotografije koje nam je ustupila ALU-a.

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu na kraju svakog ljetnog semestra bira radove koje će arhivirati u svoj fundus. Stručno ocjenjivanje prošli je tjedan obavila šesteročlana komisija koja se sastoji od po jednog profesora sa svih šest odsjeka. Odabrano je 15 radova koji će jednog dana predstavljati ovogodišnju generaciju.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izloženi su radovi hrvatske likovne budućnosti

Birali su originalne i najbolje izvedene ideje

– Nisam se uopće nadao da će odabrati nešto moje, a pogotovo ne rad koji sam napravio za potrebe nastave i kojem nisam pridavao neku veliku važnost, izjavio je Vladimir Novak.

Glavni kriteriji bili su izvrsnost i originalnost u ideji, koncepciji i izvedbi rada. Da bi se ušlo u konkurenciju važno je da su studenti s viših godina studija te da je su radovi manjeg formata zbog ograničenog prostora u kojem se pohranjuju.

– Za mene ove druge dvije skulpture koje su također bile dio izložbe imaju veći značaj. One zbog svoje veličine ne mogu ući u konkurenciju pa su valjda umjesto neke od te dvije izabrali ovaj najmanji, objasnio nam je Novak koji je će sljedeći semestar upisati četvrtu godinu.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Ovako će izgledati zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti

Priznanje za cjelogodišnje stvaranje

Većini studenata drago je što će im radovi postati dio fundusa jer je to svojevrsna pohvala za sve ono što su stvarali. Problemi ponekad znaju nastati zbog toga što njihova djela postaju vlasništvo akademije pa neki znaju to i odbiti.

– Drago mi je da su odabrali ovaj najmanji jer mi druga dva previše znače da bi ih se samo tako odrekao. Osim toga saznao sam i da mi je jedan od njih ušao u uži izbor za fundus rektorata tako da sam u iščekivanju njihove konačne odluke iako sam već i sada zadovoljan s priznanjima koje sam dobio za sve ono što sam radio cijelu proteklu godinu, zaključio je budući kipar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap