Kako izgladiti odnos s roditeljima nakon odlaska na faks?

Nerijetko se dogodi da nakon odlaska od kuće, popravi se odnos s roditeljima. Ne znamo točno statistiku pa ne možemo zaključiti radi li se o pravilu ili ne, ali činjenica je da rjeđe dolazi do svađa, prepirki i podizanja tenzija.

Screeenshot: Arrested Dvelopment

Postoji puno razloga zašto bi to moglo biti tako, ali vrlo je vjerojatno da je za primirje najvećim djelom zaslužna daljina, koja svima daje više prostora za disanje. Ustvari, do svađa unutar obitelji najčešće dolazi zbog gluposti, kao što je ‘jesi li stavio prati robu?’, ‘molim te počisti svoj nered’ i ‘hoćeš li prestati ostavljati čarape po cijeloj kući?!’.

Jednom kada odete na studij, toga više nema. Mislim ima, ali ne da vaši roditelji znaju za to, a što ne znaju, ne može ih povrijediti. Mada sam sigurna da postoje studentske sobe koje su u takvom stanju da definitivno mogu nanijeti bol na neki način.

Roditelji anonimno testirali: 55% sumnjivih uzoraka srednjoškolaca i studenata - droga

Uz to što više nema prostora za manje svađe, mi studenti ipak osjećamo neku zahvalnost (ili grižnju savjesti?) zbog toga što nam roditelji financiraju studij, a mi najmanje vremena posvećujemo upravo… studiju. Čak i u danima kada dajemo sto posto sebe faksu, imamo osjećaj da nije dovoljno. I to je jedan od razloga zašto mi počnemo polako gubiti snagu i volju za svađanje općenito.

Dobitna je to situacija za izglađivanje odnosa s roditeljima, no ipak nije dovoljno. Nikada nije dovoljno samo biti pasivni promatrač, pa tako ni u ovom slučaju. Potrebno je pokazati malo inicijative i već je dobar dio puta odrađen. Nemojte misliti da vas ostavljamo na cjedilu – sasvim suprotno. Donosimo savjete kako najlakše održavati odnos  s roditeljima!

Nazovite ih

Ispovijest mladića: 'Što trebaš?, pitao me tata dok sam pijan ležao na kauču. A onda je pronašao špricu...!'

Živimo u vremenu kada svi imaju društvene mreže, pa i naši roditelji, ali isto tako, svi znamo da poslati poruku preko Messengera nije ista stvar kao zvati nekoga na telefon i čuti im glas. Nitko ne voli više razgovarati preko telefona, ali nije nešto toliko teško – već nakon prvih par razgovora, shvatit ćete koliko je lakše kada ne morate brinuti jesu li shvatili što ste točno htjeli reći…

I nije dovoljno samo da im se javite svaki put kad vas zovu (ili barem većinu), već da ih i vi sami nazovete. Istina je da je teško pronaći vremena kada ste sami i kada možete razgovarati preko telefona, ali nije niti nemoguće. Možda nekada niti ne morate biti sami, ne mora svaki razgovor biti ozbiljan.

Budite dobri studenti

Što bi značilo nemojte se drogirati kada biste trebali učiti za kolokvije i ispite, a poželjno bi bilo da se ne drogirate uopće. Šalu na stranu, ako postoji jedna stvar koja ovisi samo o vama, onda je to vaš uspjeh na fakultetu. Nemojte tu zabušavati i davati prostora za svađe i predbacivanja.

Čim vama ide dobro na fakultetu, znači da će vas i oni pustiti na miru, neće vas gnjaviti niti vam biti za vratom. Povjerenje se prvi put poklanja, no nakon toga… treba ga zaraditi. Nemojte to olako shvaćati!

Budite iskreni

Malo je toga što može ugroziti jedan odnos koliko to može neistina. Možda vam se čini da bi u tom trenutku laganje bilo manje zlo, ali vjerujte nam, ne bi. Jednom je jedna mudra osoba rekla ‘U karmu vjerujem kada karma djeluje’, a karma gotovo pa uvijek djeluje. Nemojte o glupostima lagati (još manje o bitnim stvarima) zato što će vam se sve obiti o glavu.

Na kraju krajeva, kako očekivati da oni budu korektni prema vama, kada ste vi prvi ti koji su spremni lagati i izbjegavati istinu? Ako baš imate neku lošu vijest koju ne želite javiti preko telefona, onda to barem najavite preko telefona. Nemojte izbjegavati odgovaranje na pitanja ili izmišljati odgovore koji vam idu u korist…

Odgovori