Pretraga

Izračunali smo: Evo koliko možete zaraditi za mjesec dana rada na sezoni

A- A+

Velik broj studenata će ljetne praznike provesti radom na sezoni. Na stranicama student servisa diljem Hrvatske svakodnevno iskaču oglasi za brojne sezonske poslove poput konobarenja ili rada u hotelu. Većina će se za te fizički naporne poslove odlučiti kako bi zaradili što više novca dok su slobodni od studentskih obveza, ali nije svaka ponuda jednaka. Iako neki poslodavci nude naoko velike iznose, kad se uzmu u obzir uvjeti rada posao se ponekad uopće ne isplati. Izračunali smo koliko možete zaraditi na studentskim poslovima na sezoni ovisno o ponuđenoj satnici i broju odrađenih sati.

konobarenje konobarica

Foto: Helena Lopes, Unsplash

Turistička je sezona već u punom jeku i brojni poslodavci traže radnike. Studenti se odlučuju za rad na sezoni kako bi u što kraćem vremenu zaradili što više novca, ali nije svaka ponuda jednako isplativa. Neki poslodavci nude naoko velike ‘cifre’ koje zapravo uopće nisu toliko velike kad uzmete u obzir da na sezoni odrađujete brojne prekovremene sate u teškim uvjetima, ponekad i bez slobodnih dana.

Što kaže zakon

Za početak, vrijedi se podsjetiti nekoliko zakonskih odredbi vezanih uz studentski rad. Propisana minimalna satnica za 2022. godinu iznosi 29 kuna i 30 lipa. Nije moguće izdati ugovor s manjom satnicom. Satnica se uvećava za 50 posto nedjeljom, blagdanom i noću, što znači da je propisana minimalna satnica za noćni rad i rad nedjeljom 43 kune i 95 lipa. Noćnim radom smatra se posao koji se obavlja od 22 sata do 6 sati ujutro. Ako student radi najmanje šest sati dnevno ima pravo na pauzu od najmanje pola sata. Prikazivanje netočnih podataka o broju odrađenih sati i cijeni posla za poslodavce može značiti kaznu i do 100 tisuća kuna.

Nije rijetkost naići na oglas u kojem poslodavac nudi plaću od 8.000 kuna mjesečno, ali uz posao koji se obavlja 10 sati dnevno s jednim slobodnim danom u tjednu. Kada izračunate koliko ste zapravo plaćeni, vidite da se radi za studentsku satnicu od 30,76 kuna, što je tek neznatno više od propisane minimalne studentske satnice.

Kako bi vidjeli koliko je moguće zaraditi na sezoni, uzeli smo za primjer mjesec srpanj koji ima 21 radni dan, te pet subota i pet nedjelja. Izračunali smo koliko možete zaraditi ako radite osam ili deset sati dnevno uz satnice od 29,30, 30 i 35 kuna.

Izdvojeni članak
student servis

Hoće li studenti uspjeti doći do sezonskih poslova? ‘Lani nisam radio, nitko mi nije odgovarao na mailove’

Koliko možete zaraditi u srpnju ako radite osam sati dnevno

U najjednostavnijoj situaciji u kojoj radite za satnicu od 29,30 kuna osam sati dnevno uz slobodne vikende zaradit ćete 4.922 kune i 40 lipa. Uz radne subote zarada se penje na 6.094 kune i 40 lipa. Ako su vam nedjelje radne uz jedan drugi slobodan dan u tjednu zarada će vam biti 6.680 kuna i 40 lipa. Ako ćete u srpnju raditi bez slobodnog dana osam sati dnevno, zaradit ćete 7.852 kune i 40 lipa.

Ako ste plaćeni 30 kuna po satu, što je prilično čest slučaj jer brojni poslodavci ‘zaokruže’ minimalnu satnicu na okruglu brojku, za rad pet dana u tjednu osam sati dnevno zaradit ćete 5.040 kuna. Ako radite subote, zarada vam raste na 6.240 kuna. Ako radite nedjeljom uz jedan slobodan dan u tjednu zaradit ćete 6.840 kuna, a ako radite svaki dan u mjesecu zaradit ćete 8.040 kuna.

Ako radite za satnicu od 35 kuna, za osam sati rada dnevno radnim danom zaradit ćete 5.880 kuna. Ako odrađujete i subote zarada će vam biti 7.280 kuna. Ako radite nedjeljom uz jedan slobodan dan u tjednu zaradit ćete 7.980 kuna mjesečno, a ako radite svaki dan zaradit ćete 9.380 kuna.

Izdvojeni članak
student servis zagreb

Pregledali smo oglase, ovo su najplaćeniji studentski poslovi: Satnica ide i do 105 kuna

Koliko možete zaraditi ako radite deset sati dnevno

Za vrijeme sezone i navale turista velike su šanse da ćete raditi i duže od osam sati dnevno. Pod pretpostavkom da radite deset sati dnevno, uz rad radnim danom i minimalnu studentsku satnicu od 29 kuna i 30 lipa možete zaraditi 6.153 kune. Ako radite i subotom, zaradit ćete 7.618 kuna. Ako odrađujete nedjelje uz rad 10 sati dnevno i jedan slobodan dan zarada iznosi 8.350 kuna i 50 lipa. Ako radite svaki dan deset sati dnevno (u ovoj situaciji bi vam dobro došlo malo odmora) zarada će vam iznositi 9.815 kuna i 50 lipa.

Ako radite za 30 kuna po satu deset sati dnevno, za rad pet dana u tjednu zaradit ćete 6.300 kuna. Ako radite i subotom, zarada se penje na 7.800 kuna. Ako radite nedjeljom deset sati dnevno uz jedan slobodan dan u tjednu zaradit ćete 8.550 kuna. Ako radite svaki dan zaradit ćete 10.050 kuna.

Ako radite za satnicu od 35 kuna, za pet dana rada po deset sati dnevno ćete zaraditi 7.350 kuna. Ako u to uključite radne subote, plaća će vam biti 9.100 kuna. Ako radite nedjeljom uz jedan slobodan dan, zaradit ćete 9.975 kuna, a ako radite bez slobodnog dana deset sati dnevno plaća će vam iznositi 11.725 kuna.

Zapamtite: Ugovor se potpisuje dva puta

U ovaj pregled mogućih zarada nije uključen noćni rad koji također treba biti plaćen 50 posto više. Poslodavac vam može, ali i ne mora plaćati naknadu za prijevoz i hranu. Neki poslodavci za vrijeme sezone nude i smještaj. Neki poslovi, poput konobarskih rade se u kraćim smjenama od šest sati. Popularni su poslovi čišćenja jahti gdje satnica doseže do 60 kuna, ali se obavljaju povremeno na svega nekoliko sati dnevno.

Za kraj bitno je napomenuti da studentski ugovor potpisujete dva puta: na početku i na kraju obavljenog posla. Svojim potpisom potvrđujete ispravnost upisanog broja sati i dogovorene satnice. U slučaju nepravilnosti ili neisplaćene plaće imat ćete zaštitu student servisa kod kojeg ste podigli ugovor.