Pretraga

Izračunali smo koliko košta studentski život u Zagrebu: Jedna stipendija neće vam biti dovoljna

Studentski život košta. Iako postoje studentski popusti, subvencije za hranu i druge pogodnosti za studente, to sve i dalje košta. Zbog toga su studenti primorani raditi razne studentske poslove ili podizati ocjene kako bi imali šanse dobiti kakvu stipendiju ili sobu u studentskom domu. To znatno smanjuje mjesečne troškove. Zato smo u cent izračunali koliko košta prosječan život jednog studenta u Zagrebu, bar u mom slučaju. Brojke bi vas, kao što su i mene, mogle iznenaditi.

računi

Računi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Menza, kava, pa nešto iz pekare, mjesečni pokaz za tramvaj. Sve to ima određenu težinu kojom svaki mjesec postajem ‘siromašniji’. Budući da nam se svima čini da su cijene otišle u nebo, već sam u studenom odlučio podvući crtu i vidjeti koliko zapravo trošim. Zanimala me svaka kuna, svaka lipa. Sada me zanima svaki euro i svaki cent. Sve te cifre mogle bi se oslikati i na cijelu studentsku populaciju s kojom dijelim bar neke vrste troškova.

Pretplata za mobitel 26 eura jer domski internet ne radi

Za usporedbu troškova uzeo sam tri mjeseca – studenti, prosinac i siječanj. Studeni zato što je to jedan regularni mjesec u kojem se redovito ide na faks te nema osobitih praznika i odmora od fakulteta. S druge strane, tu su i prosinac te siječanj kao mjeseci u kojima se vrijeme provodi i izvan grada u kojem se studira, ali to doba donosi i svoje troškove poput proslave ulaska u novu godinu.

Za početak na papir stavljam fiksne troškove koji me čekaju svaki mjesec, bez obzira na to jesam li u studentskom domu, kod kuće ili negdje treće. To je mjesečna stanarina u studentskom domu koja iznosi 39,82 eura. Onda je tu mjesečni pokaz za tramvaj u vrijednosti od 13,27 eura. Pretplata za mobitel s neograničenim internetom (jer je domski internet toliko’ brz’ da ga se ne može koristiti) od 26,54 eura. Tu je i Netflix od 9,99 eura jer čovjek se ipak s nečim mora počastiti. To su uglavnom fiksni troškovi koji mjesečno iznose 89,62 eura. Ako vam je lakše, to je 676 kuna.

Budući da živim u studentskom domu, uglavnom se hranim u menzi. Ako niste znali, na stranicama Srca – Studenti možete vidjeti sve svoje račune iz menze i tako izračunati koliko trošite u menzi. Da, možda vam se čini da to nije neki iznos, no u studenom mene je menza koštala tadašnjih 233 kuna, odnosno 30,92 eura. Svoje troškove lako mogu pratiti jer uglavnom plaćam karticom. Tako su u studenom moji troškovi još bili visoki. Za odlazak doma putujem vlakom što me koštalo 8,63 eura. Ne koristim mjesečnu kartu za vlak od 9,95 eura, nego 50 posto na svaku kartu kao student. Tako sam u studentom, eto, uštedio jedan euro i 32 centa. Bolje išta nego ništa.

Izdvojeni članak
euri i centi

Povećana je minimalna studentska satnica: Izračunali smo koliko možete zaraditi u jednom mjesecu u eurima

Troškovi premašuju iznose stipendija

Dakako, ne možete uvijek jesti u menzi. Nekad odete u pekaru jer su vam predavanja na faksu toliko zgusnuta da ne stignete trčati do menze. A ponekad se nije loše počastiti nekim restorančićem ili bar dostavom iz njega. Taj dio me u studenom stajao 239 kuna, odnosno 31,72 eura. Nadalje, život u Zagrebu donosi muke i s javnim prijevozom, o čemu sam već pisao. Stoga, posebice nakon izlaska u kasne noćne sati nije loše uzeti taksi. Taj me trošak u studenom stajao 12,21 eura što nije alarmantno. Ali da, opet košta. Tu mi ni Tonka Ekonomka ne bi mogla pomoći.

Studeni je bio i mjesec kada mi je trebalo i nešto nove odjeće. Odnosno, trebala mi je zimska jakna. Konačno sam si kupio onu koju sam želio, a uhvatio sam je na takozvani Crni petak. Uštedio sam više od 15 eura, što je svakako vrijedilo čekanja. Tada kupujem još nešto robe tako da na odjeću u studenom odlazi 86,27 eura. U kunama je to 650 što vam sigurno zvuči više od 86 eura. Tu su i neke potrepštine iz dućana što me košta 30,66 eura. Tu je i dio koji sam podignuo na bankomatu od 26,54 eura iliti 200 kuna koji su jednostavno otišli u vjetar. Odnosno, na kave.

studentski troškovi

Studentski troškovi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Kada bismo za studeni sve to zbrojili, dolazimo do brojke od 2.875 kuna ili 381,58 eura. Tješim se što trošenje na ‘odjeću’ nije dio uobičajenog mjeseca pa si dajem pravo čak i oduzeti taj dio. Tada bi trošak za studeni bio 307 eura. Lijepo. Kakvu god stipendiju primali, osim ako je riječ o onoj STEM područja, neće vam biti dovoljno. Socio-ekonomske stipendije, bilo da ih daje grad, županija ili država, obično se kreću od 100 do 250 eura.

Izdvojeni članak
stari plavi tramvaj, 'jedinica', na zagrebačkim ulicama

Studentsko iskustvo vožnje tramvajem: Treba vam živaca i ravnoteže, no najgore je kad vam se otkotrlja kofer

Zaključak? Studentski život nije jeftin

Sada dolazimo do prosinca. Mjesec u kojem ću ipak jedan dio provesti kod kuće s obitelji pa bi čovjek pomislio da će se trošiti manje. No, tu je i doček nove godine za koji će se ipak malo istrošiti. Na kraju će to sve vjerojatno doći u balans. Odmah računamo fiksan dio koji je isti kao prošli mjesec, dakle 89,62 eura. Menza je u ovom mjesecu jeftinija za nekih 60-ak kuna, odnosno iznosi 174,09 kuna ili 23,11 eura.

Budući da sam novu godinu dočekao u jednom primorskom gradu, ovaj me mjesec sam vlak, odnosno autobus do doma pa do mjesta dočeka, stajao malo više, odnosno 274,30 kuna ili 36,41 euro. Hrana me, uz menzu, stajala 28.89 eura, što je ušteda od oko tri eura. Pa, napredovao sam. Nadalje, Bolt i taksi stajali su me 13,5 eura što je poskupljenje od niti jedan euro. I dalje dobro stojim, držim balans. Nadalje, 47,72 eura otišlo je u trgovini na potrepštine. Čak 17 eura više nego mjesec ranije. I na kraju, veliki problem prosinca jest kupovina poklona za obitelj i prijatelje. Nekoliko prijatelja je, uz božićne poklone, imalo i rođendan, stoga u prosincu na poklone ide 60 eura.

Prosinac me stoga ukupno košta 316,25 eura. U teoriji je to gotovo jednako kao mjesec ranije. Samo što u prosincu i 100 eura odlazi na apartman za doček nove godine, stoga taj mjesec možemo zaokružiti na nekih 400 eura. Nadajmo se da će biti neke uštede u siječnju.

Već znate da ponovno računamo fiksni dio od 89.62 eura. Na menzu u siječnju ide 33,69 eura što je gotovo podjednak iznos kao u studenom. Na vlak u siječnju ide 6,84 eura. Što se tiče hrane, pokušavao sam smanjiti pekaru i jesti doručak u menzi. Na nju, izuzev menze, ide 46,98 eura, no u tu sam uračunao i još koju kavu, iako kave uglavnom plaćam gotovinom. Gotovine sam u siječnju imao 30 eura. Što se tiče drugih potrepština, u siječnju na njih i trgovine odlazi 62,15 eura. Siječanj je bio mjesec kada sam potrošio opet malo na odjeću, novi lančić i slično, na što je otišlo 30 eura. Ukupno u siječnju je to 299,28 eura što je najmanje u ova tri mjeseca. Dakle, isplati se umjesto pekare doručkovati u menzi.

Što reći na ove troškove? Pa, vrijedi štedjeti. Studentski život košta kao i bilo koji drugi, jedino na čemu se može zaista uštedjeti je hrana jer su menze za studente zaista isplative. Za jedan euro se može ručati, što nećete pronaći ni u jednom restoranu. Tu je i sam smještaj, ako živite u studentskom domu možete uštedjeti lijepu svotu novaca. Ako ste sreće da ste dobili dom pa ne morate plaćati rentu i režije za stan. Tada bi troškovi vjerojatno bili kao jedna hrvatska plaća. Studentski posao, o čemu sam također pisao, može vam pomoći u svim tim računima. Samo, pritom savjetujem da ne zaboravite na faks i sve obaveze koje on donosi.

računi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap