Izvukli smo deset najzabavnijih odgovora don Stojića: ‘Analni seks ne bih preporučio nikome’

Don Damir Stojić opet se našao u središtu pažnje. Njegova usporedba da je ‘spavanje u istom krevetu kao ruski rulet’ jer je pitanje vremena ‘kad će se metak naći u cijevi pištolja i skroz razoriti čistoću’ ovih dana postala je hit. Odlučili smo stoga izvući neka od najzanimljivijih pitanja studentskom kapelanu i njegovih odgovora. Studente je zanimalo i smiju li nedjeljom paliti perilicu rublja, a don Stojić je nekima savjetovao da se bolje bave plivanjem neko idu na tajlandski boks.

Screenshot: YouTube kanal ‘Nova Eva’

– Dragi Luka, sretan sam što se odlučili živjeti čistoću, ali sam jako zabrinut jer ste je stavili na kocku – upozorio je don Stojić jednog mladića.

Studentski kapelan svojim je objašnjenjem zašto cura i dečko ne bi trebali spavati u istom krevetu prije braka nasmijao javnost.

– Spavanje u istom krevetu je kao ruski rulet. Pitanje je vremena kad će se metak naći u cijevi pištolja i skroz razoriti čistoću – objasnio je don Stojić.

A budući da studentski kapelan na svojoj web stranici ‘Pitajte kapelana‘ redovito odgovara na pitanja studenata, ali i onih nešto starijih, odlučili smo napraviti kratak pregled nekih od najzanimljivijih.

‘Smijem li nedjeljom uključiti perilicu?’

– Postoji li službeni stav Crkve o paljenju perilice za suđe i perilice za rublje nedjeljom? Da li u istu kategoriju ulazi pegla i pećnica? Zamolila bih i Vaše mišljenje o istome, pitala je don Stojića studentica Anita.

Don Stojić ju je uputio na Katekizam koji kaže da se vjernici ‘uzdrže od onih djela i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Boga, radost vlastitu danu Gospodnjem ili potrebit odmor duše i tijela’.

– Crkva nema „službeni stav o paljenju perilice za suđe” nedjeljom, već samo prenosi Božje preporuke koje su to da živimo svoj život u punini. Mislim da se sve što si navela u pitanju može bez problema činiti ukoliko je u skladu s onim navedenim u citatu, posebice nuždom ljubavi, zaključio je studentski kapelan.

Nema ništa protiv vanzemaljaca

Neobična tribina Studentskog pastorala: Don Damir Stojić na predavanje dovodi 'bivšeg udbaša i hrvatskog uznika'

Stojićeve obožavatelje zanimalo je i što Crkva misli o vanzemljacima.

– Instalirala sam na mobitel igricu. Poslije sam vidjela da je jedan level s vanzemaljcima. Ne znam bi li izbrisala igricu. Je li grijeh npr. gledati filmove o vanzemaljcima? Ako vanzemaljci i ne postoje jeli Crkva protiv njih?, pitala je studentica kapelana.

– Crkva nije ni protiv kojeg Božjeg stvorenja, pa tako ne bi niti imala razloga biti protiv vanzemaljaca, kada bi postojali. Koliko je općepoznato, dotični još uvijek spadaju u sferu mašte, pa se prema tome filmovi i igrice o njima smatraju fantasy sadržajem, koji po sebi nije (nužno) grešan, odgovorio je don Stojić.

Bungee jumping nije grijeh, ali…

Studentski kapelan morao se pozabaviti i pitanjem je li bungee jumping grijeh.

– U svijetlu ova dva članka treba razmotriti i moralnost bungee jumpinga. Moja je prosudba da je bungee jumping ipak “…neumjereno uživanje u brzini” te na taj način osoba “…ugrožava …vlastitu sigurnost …u zraku”, te “postaje teško odgovorna, ustvrdio je Stojić.

Spavanje u istom krevetu je opasna igra: ‘Đavao će vas poniziti’

Danas popularna izjava nije prvi odgovor don Stojića na pitanje dijeljenja kreveta. Neki je dečko pitao studentskog kapelana mogu li cura i on dijeliti krevet kada odu na zajednički godišnji.

– Opasna je to igra, a bila bi šteta da vas đavao sad ponizi i ukrade vam tu milost čistoće koju ste do sada čuvali. Dapače, čak je vjerojatno i dio njegove taktike da vas je do sada malo puštao na miru kako bi pomislili da imate svoje strasti potpuno pod kontrolom i upustili se u takvu situaciju gdje ćete mu biti lak plijen.

‘Analni seks ne bih preporučio nikome’

Oženjen par ga je pitao što misli o analnom seksu, a don Stojić ustvrdio da analni odnosi spadaju u najneurednije odnose, u Nebo vapijuće grijehe, te da su najčešće uzrokovani požudom.

– Osobno mislim da bi u braku supružnici trebali izbjegavati takav način predigre. Iako postoji jedan objektivan način gdje analni seks između muža i žene može u nekim iznimnim slučajevima biti dio predigre koji vodi do potpunog sjedinjenja muža i žene, zbog naravi tog čina ja osobno ne bih to nikome preporučio, zaključio je svećenik.

‘Shiatzu masaža nije znanstveno potvrđena’

Studente je zanimalo i smiju li ići na shiatzu masažu.

– Onaj tko to prakticira i tko se tome izlaže tako ulazi u područje vjere, koja je pak nespojiva s kršćanstvom. Stoga ti preporučujem stručno usavršavanje u metodama masaže koje su duhovno prihvatljivije, a znanstveno potvrđenije, odgovorio im je kapelan.

‘Nisam čitao Harryja Pottera, ali ga ne preporučujem’

Naravno, morao se dotaknuti i Harryja Pottera.

– Autor knjige ‘Gospodar prstenova’, J.R.R. Tolkien, bio je vjeran katolik i koristio je svoj dar pisanja da utka kršćanske poruke u njegova djela pa tako i u svojoj poznatoj trilogiji. Ne mogu isto reći za Harry Potter. Nisam ga pročitao, tako da vam ne mogu dati komparativnu analizu, ali ga ne preporučam, napisao je Stojić studentima.

No uputio ih je na tekstove u kojima mogu pročitati zašto Harry Potter nije u skladu s kršćanstvom.

Preuranjenu ejakulaciju liječe i duhovnim vježbama

Mislite da nema glupih pitanja? Don Damir Stojić educira drugačije

– Zanima me koje su katolički prihvatljive metode liječenja preuranjene ejakulacije kod muškaraca?, pitao je neki muškarac don Stojića.

– Katolički su prihvatljive sve medicinski učinkovite metode koje ne impliciraju moralno neprihvatljive čine poput, primjerice, masturbacije. Osobito u tom pogledu može pomoći kršćanska molitva razmatranja, opraštanja, prihvaćanja, ozdravljenja… Za takav sustavan rad osobito su prikladne duhovne vježbe svetoga Ignacija, duhovno vodstvo, sudjelovanje u molitvenoj zajednici i psihoterapija kod kršćanskog psihoterapeuta, odgovorio mu je studentski kapelan.

Umjesto tajlandskog boksa, radije odite na plivanje

Don Damir Stojić u Nedjeljom u 2: "Seks je pitanje života i smrti"

Bavio se don Stojić, inače zaposlenik zagrebačkog Studentskog centra, i istočnjačkim vještinama poput tajlandskog boksa.

– Istina je da većina ovih vještina koje dolaze s Istoka su usko povezane s jednom vrstom duhovnosti, svjetonazorom i filozofijom! Ako na trening dođete i samo se razgibavate, mislim da tu nema opasnosti, ali ako je to razgibavanje povezano s kojekakvim meditacijama i molitvama (prije ili poslije treninga) ili opuštanje uz neko mantranje, onda se ja ne bih upustio u to. Također je važno tko Vas podučava! Ako ta osoba to koristi da promiče jednu filozofiju i duhovnost, to svakako nije dobro. Stoga, Vi sami ustvrdite što se tamo uistinu događa. Ako si u sumnji, bolje se baviti plivanjem na Šalati ili đogiranjem po nasipu, savjetuje studentski kapelan.

Možete navijati, ali ne u Istrinim Demonima

Mladića Igora zanimalo je Stojićevo mišljenje o navijačima. Pitao je je li je moguće uskladiti život aktivnog katolika sa životom malo vatrenijeg navijača?

Don Damir odgovorio mu je kako nema ništa loše u tome biti navijač i katolik. Ipak, naglasio je kako bi loše bilo kad bi katoliku navijanje činilo grijeh.

– Također, nije prihvatljivo što neke navijačke skupine navijaju ponižavajući druge i kad nose nazive koji su protiv kršćanskog morala, npr. Demoni u Istri, tada to nije prihvatljivo. Također sam uočio da u nekim navijačkim pjesmama stihovi graniče s idolatrijom. Ali navijati za svoj klub i veseliti se je dobro i plemenito, zaključio je studentski kapelan.

 

 

 

2 komentara

  1. I u čemu je problem?
    Katolički svećenik iznosi katolički nauk na stranicama (otvoreno svima) za katolike.
    Ne bi li se na Portalu, pretenciozno nazvanim “srednja”, trebala očitovati širina mišljenja?
    Uostalom, 94 % naroda u RH se deklariralo kršćanima, a 89 % od naroda katolicima.

  2. Ne mogu dokučiti “smiješni” dio ovog članka? Don Damir je jedan od najboljih svećenika u Zagrebu, govorom i tumačenjem crkvenog nauka vrlo blizak mladom čovjeku i samo govori ono što vjera nalaže. Vjera je slobodan izbor, zašto izrugujete svećenika i vjernike?
    Hej, evo ideje za slijedeći članak: izdvojite najsmješnije izjave islamskog imama! #akoimatecojones 😉😉

Odgovori