Pretraga

Ovo je jedan od najviralnijih memeova svih vremena: Mnogi ga zovu ‘himnom interneta’

A- A+

Ako i niste ljubitelji specifičnog tona pop pjesama iz osamdesetih, šanse da ne znate za pjesmu Never Gonna Give You Up famoznog Ricka Astley su stvarno niske. Youtube ju je napravio pravim hitom, a priča o tome kako je postala jedan od najviralnijih memeova svih vremena je zaista fascinantna.

Rick Astley u spotu za pjesmu Never Gonna Give You Up
Foto: Youtube screenshot; Revideo

Sve je počelo kao prvoaprilska šala, za pojam interneta i društvenih mreža, daleke 2007. godine. Youtube je bio u svojim počecima, a činili su ga uglavnom fizički korisnici koji su stavljali sadržaj svakakvog tipa. Tako je pod korisničkim imenom 4chan uploadan video s popriličnim klikbejtom za naslov, a kad su gledatelji kliknuli dočekala ih je spomenuta pjesma Ricka Astleya.

Kroz idućih je godinu daana tap jesma postala viralan meme koji se uglavnom koristio za ‘prankanje’ korisnika Youtubea. Ako ste u tom periodu iščekivali nečiju novu pjesmu, novu videoigru ili najavu za dugo snimani nastavak vašeg najdražeg filma – velike su šanse da je netko napravio video upravo s takvim lažnim naslovom iza kojeg vas je dočekao Rick Astley.

Koliko je viralan Rick Astley meme postao pokazuje i podatak da je Youtube iduće 2008. godine istu pjesmu iskoristio na svom službenom kanalu kao prvoaprilsku šalu, a korisnici tog video servisa ubrzo su taj način šaljivog varanja drugih ljudi nazvali Rickrolling. Danas pjesma Never Gonna Give You Up broji preko 870 milijuna pregleda na Youtubeu te više od 380 milijuna slušanja na Spotifyju.

Kanal Revideo nedavno je remasterirao popularni spot i pjesmu pa sada slobodno možete rickrollati ljude u visokoj 4K rezoluciji.

Copy link
Powered by Social Snap