Pretraga

Jedan zagrebački park mogao bi dobiti ime po liku iz slikovnice koju smo svi obožavali

A- A+

Mjesni odbor Staro Trnje dao je prijedlog da se jedan dječji park na zagrebačkom Trnju nazove po Ježurki Ježiću, ježu koji je postao uvelike popularan zahvaljujući slikovnici Ježeva kućica. To je, kako nam kaže potpredsjednik Odbora Vatroslav Miloš, korak naprijed prema inkluzivnijoj zajednici.

Zagreb| foto: pixabay

 

Po šumi širom bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta’, jedan je od najpopularnijih citata kojeg pamte sve generacije. Riječ je, naravno, o citatu iz slikovnice Ježeva kućica, koju je sredinom 20. stoljeća napisao Branko Ćopić.

Zahvaljujući Ćopiću, Ježurka Ježić vjerojatno je najpopularniji jež u regiji. Kako bi mu odali počast, zagrebački Mjesni odbor Staro Trnje dao je prijedlog da se jedan dječji park na Trnju nazove po Ježurki. To je, kako kaže potpredsjednik Odbora Vatroslav Miloš, korak prema inkluzivnijoj zajednici, makar i na simboličkoj razini.

– Prijedlog o imenu parka donijeli smo na sjednici Vijeća Mjesnog odbora konsenzusom, preko čitavog političkog spektra, ako se o nečem takvom može govoriti na komunalnoj razini. Budući da se radi o dosad neimenovanoj površini bez kućnih brojeva, ovo potencijalno imenovanje neće građanima prouzročiti birokratsko-administrativne zavrzlame s promjenama podataka u dokumentima, objašnjava Miloš.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Pisac je nekih od najpoznatijih lektira, ali znate li koje je njegovo pravo zvanje?

Na upit planira li se u park postaviti nešto što bi svim građanima dalo do znanja da je riječ o parku Ježurke Ježić, Miloš odgovara kako o tome nisu još razmišljali, ali da je riječ o – dobroj ideji. Istaknuo je da im je najvažnije im je da park bude dobro uređen i omeđen ogradom, s funkcionalnim spravama za igranje, kao i dovoljnom količinom zelenila, hlada i prostora za odmor.

– Sretni smo što je Vijeće gradske četvrti Trnje potvrdilo prijedlog imenovanja parka Vijeća Mjesnog odbora Staro Trnje, ali stvar tu ne zapravo staje. Taj se prijedlog upućuje Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova te se na njegovu preporuku uvrštava u Fond imena i onda izglasava u Gradskoj skupštini, zaključuje Miloš.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap