Pretraga

Jedenje s poda: Znanstvenici potvrdili ‘pravilo pet sekundi’

A- A+

Koliko puta vam je komad hrane pao na pod, a vi ste

ga svejedno stavili u usta? Činjenica je da to

mnogi rade, iako bi to teško priznali, no utješno

je i otkriće znanstvenika koji tvrde kako je u redu

pojesti hranu s poda ako ona na njemu nije stajala

dulje od pet sekundi.

Najnovije istraživanje znanstvenika potvrdilo je

ono što su mnogi oduvijek govorili – hrana koja se

na podu nalazi manje od pet sekundi može se

pojesti.

Izdvojeni članak

Novčanice sadržavaju 26 tisuća bakterija kao i tragove droge

Možete pojesti hranu koja nije na podu dulje od pet sekundi

Prema riječima znanstvenika, ‘pravilo pet sekundi’

zaista je ispravno. Stručnjaci sa Sveučilišta Aston

u Velikoj Britaniji uhvatili su se posla i detaljno

proučili što se dogodi s hranom koja padne na pod i

koliko je bakterijama potrebno vremena da s poda

prijeđu na hranu.

Zaključak do kojeg su došli – što je kraće hrana na

podu to manje bakterija pokupi. Osim toga, utvrdili

su i da će bakterija s tepiha sporije prijeći na

hranu nego one s laminata, parketa, pločica i

ostalih ravnih površina. Logično, vlažna hrana i

umaci puno će brže na sebe privući bakterije.

Izdvojeni članak

Najbolja hrana za mozak i učenje

Sve ovisi o tome koliko je pod čist ili prljav

Bitno je reći da bez obzira na brzinu kojom

pokupimo hranu s poda uvijek postoji mogućnost

zaraze, no sve ovisi o čistoći, odnosno

prljavštini površine na koju je hrana pala.

Prethodno objavljeno istraživanje pokazalo je kako

je čak 87 posto ljudi nekada u životu primijenilo

‘pravilo pet sekundi’, a tome su u veće broju slučajeva sklonije žene, piše Aston.