Pretraga

Jedno korištenje torrenta i evidentira vas tvrtka za praćenje

A- A+

Ako ste samo jednom skinuli popularni film, pjesmu, album ili drugi sadržaj na torrentima, vašu je aktivnost evidentirala tvrta za praćenje. Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Birminghamu su, nakon tri godine istraživanja, došli do zaključka kako će osobe koje skidaju najpopularniji sadržaj biti evidentirane u roku od tri sata, prenosi BBC.

Bilo da ste tek počeli s ovim načinom skidanja sadržaja ili ste već dugo u tim vodama u istoj ste opasnosti. Nadziru se i oni korisnici koji skidaju manje popularan sadržaj, ali se provjera vrši nešto rijeđe.

www.zeropaid.com

Izdvojeni članak

Uhićen suosnivač The Pirate Baya

− Netko tko skine samo jedan film, također će biti evidentiran, rekao je voditelj istraživanja dr. Tom Chothia. Još je nadodao kako nije jasno za što se te ogromne količine podataka
koriste te kako ih mnoge tvrtke jednostavno čuvaju jer bi se
mogle pokazati korisnima u budućnosti.

Znanstvenici su razvili poseban software koji se ponaša poput programa za torrente i potom pratili tko se na njega spajao. Saznali su da je skidanje pratilo desetak različitih tvrtki za praćenje, od kojih samo manji dio otpada na organizacije za zaštitu autorskih prava, sigurnosne tvrtke i druge istraživače. Šest najaktinijih tvrtki bilo je i najteže identificirati jer su za pretrage koristile druge tvrtke za hosting.