Pretraga

Jeste li čuli za bardcore? Srednjovjekovna verzija poznatih hitova postala je vrlo popularna

A- A+

Svatko tko kaže da mu glazba nije bitna – laže. Dobro, možda ne baš svatko, ali većini ljudi je glazba ipak bitna stavka u životu. Nevezano bavite li se njome ili ne, ali možete li zaista reći da nemate omiljenu pjesmu, ili pjesmu koja vas podsjeti na prvi poljubac? Pjesmu koja vas natjera u suze i pjesmu koja vam izmami osmijeh na lice? Što kad bismo vam rekli da postoji vjerojatno bolja verzija te pjesme?

foto: Unsplash

Sasvim sigurno ste nekad poslušali obradu neke vama drage pjesme. Moguće je i da ste naletjeli na neku baš dobru verziju, no morat ćete se složiti – većina originala zaista je najbolja verzija te pjesme. Ili je riječ o pjesmi koju su sami napisali, pa je onda prisutna i emocija koja uvijek pobjeđuje, ili je riječ o pjesmi koja je napisana za njih, pa onda mogu najbolje pokazati svoj talent.

I kako vas onda sada uvjeriti da smo napokon pronašli YouTube kanal koji radi bolje obrade od originala? Znamo, zvuči nemoguće. No, istinito je. Nakon godina i godina pokušavanja pronalaska najboljeg cover-artista, pronašli smo nešto što će zaista ne samo uljepšati dan vama, već i svima koji će biti u vašoj blizini dok budete puštali glazbu. Naime, riječ je o ‘srednjovjekovnim obradama’.

Vjerojatno sada mislite da nešto nije u redu s autoricom teksta ili da su se pobrkali neki lončići, no sve je u redu. Mislili smo upravo to što ste maloprije pročitali – srednjovjekovne obrade modernih pjesama. Pod modernih pjesama, mislimo na pop, hip hop, rap, trap… Što god vam srce poželi. Osim možda cajki.

Izdvojeni članak
A1 Xplore Music by Deezer

Sjećaš li se ovih načina na koje smo prije dolazili do glazbe?

Riječ je o YouTube kanalu imena stantough, koji u trenutku pisanja teksta broji više od 270 tisuća pretplatnika i ima skoro devedeset različitih obrada. Među raznim pjesmama koje su obrađene na ovaj način se nalazi i pjesma Memories od Maroon 5 (to je ujedno i prva pjesma na kanalu), kao i Barbie Girl od Aque ili Hips Don’t Lie od Shakire. No, ima i onih ‘ozbiljnijih’ pa ćete tako naići i na pjesme Red Hot Chili Peppersa i Linkin Parka.

Osim ovog kanala, koji ima najveći broj pretplatnika, postoji još mali milijun korisnika koji uploadaju svoje obrade pjesama na ovaj specifičan način, pa tako možete pronaći mix dug sat vremena s najvećim rap hitovima ili sa soundtrackom mjuzikla Mamma Mia – doslovno, što god vam padne na pamet, postoji i u ovoj verziji.

Naravno, riječ je o fenomenu koji se rodio na Internetu prošle godine, a dobio je i službeno ime – bardcore. Kako piše na Wikipediji, sve je počelo u travnju prošle godine za vrijeme lockdowna i od tad nije stalo. Sve veći broj pjesama se može pronaći u ovoj verziji i sve što ćemo reći jest da nam to i treba.

Pjesme su snimljene samo u instrumental verziji pa nema pjevanja, ali upravo je to ono što je odlično. Slobodno možete koristiti ove pjesme kao study music – neće vam odvlačiti pažnju, a opet će biti dovoljno poznato da se možete opustiti. Uz to, obećavamo da većina pjesama zvuči bolje negoli u originalu. Ne vjerujete? Uvjerite se sami!

Jeste li čuli za bardcore? Srednjovjekovna verzija poznatih hitova postala je vrlo popularna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap