Pretraga

Jeste li primijetili ove želatinozne loptice u moru? Sa sveučilišta pojasnili o čemu je riječ

A- A+

Laboratorij za ekologiju planktona i populacijsku genetiku Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, posljednjih tjedana dobiva upite o pojavi želatinoznih loptica u moru na plažama od Dubrovnika do Pelješca. Otkrili su o čemu je riječ.

Foto: Laboratorij za ekologiju planktona i populacijsku genetiku Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku

Posljednjih tjedana, sve više ljudi na plažama na potezu od Dubrovnika do Pelješca, primjećuje u moru želatinozne loptice veličine oko jedan centimetar.

Budući da su dobili brojne upite, o tome se sada oglasio i Laboratorij za ekologiju planktona i populacijsku genetiku Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Oni, naime, kažu da je riječ o masovnoj pojavi vrste zooplanktona Thalia democratica.

Izdvojeni članak
meduza

Centar za istraživanje mora objavio kartu pojave meduza, pogledajte gdje je najviše prijava

Raznose ih struje

– To je uobičajena jadranska vrsta koja se ponekad javlja u velikom broju, a rijetko veća od oko jedan centimetar, dok lanci mogu biti desetak centimetara. Budući da ju raznose struje, koje su često pogonjene vjetrom, najčešće se koncentrira u uvalama koje su okrenute prema strujama, objašnjavaju iz Laboratorija.

Ističu kako vrsta Thalia democratica pripada plaštenjacima, istoj skupini kao mješčićnice, čiji su najpoznatiji predstavnici morska jaja. Izgleda kao želatinozna bačvica kroz koju prolazi more, a hrani se filtracijom mikroskopskih alga i životinjica iz morske vode koja prolazi kroz nju.

Na plažama se zadrže oko jedan dan

– Nije opasna za ljude, napominju.

Zasad su dojavljene nakupine ove vrste 18.8. na kupalištu Danče, 20.8. u Štikovici i 24.8. na
području Dingača na Pelješcu. Trajanje njihovog zadržavanja na plažama je obično jedan dan, a sljedećeg ih dana obično struja raznese.

Ako ih slučajno još negdje ugledate, opažanja možete javiti na mail adresu [email protected]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap