Pretraga

Ono kad dobiješ ‘kečinu’ u školi: Popularnih naziva za jedinicu je puno, ovo su samo neki od njih

A- A+

Kec, top, as, keder… naziva za ocjenu jedan u školi je jako puno. Razlikuju se po regijama, gradovima, a vjerojatno i u nekim školama i razredima postoje interni nazivi za ovu ocjenu. Mi smo se prisjetili desetak načina za reći “dobio/la sam jedan”.

Foto: pixabay.com

Jedinica u školi najgora je ocjena, ali jedina je s velikim brojem kreativnih i različitih naziva koje učenici koriste kada jedni drugima prepričavaju koliko su dobili iz nekog ispita.

Izdvojeni članak

Svi smo njome pisali, ali imamo sasvim različite izraze za nju: Kako vi zovete ovakvu olovku?

Tako će Dalmatinci primjerice reći da su u školi dobili asa ili aša, a ako baš žele naglasiti važnost ocjene, onda to naprave uvećanicom i kažu da su dobili ašinu. U drugim krajevima koriste se različiti izrazi, pa se za jedinicu kaže i kec (kečina), bomba, sulja, kulja, keder (kederčina), kec, komad i top. Jedan od naziva za jedinicu koji se koristi je i kolac, a kada učenik skupi više jedinica, onda kaže da mu je imenik vinograd.

Nepoznato je kad su i kako ovi nazivi nastali. Sigurni smo da je još puno izraza za koje nismo čuli i koje nismo koristili, a možda je i upravo u nekom razredu nastao neki novi.

Zato vas u našoj neformalnoj rubrici ‘to mi tako kažemo’ pitamo koje vi izraze koristite kad govorite o jedinici u školi?

Ostali zadaci iz naše neformalne rubrike – ‘to mi tako kažemo’:

‘Ono za juhu’ diljem Hrvatske

Malo tko ne voli ove slasne ljetne voćke: No, kako se nazivaju u vašem kraju?

Jedno je sigurno, svi ih vežemo: No, što to vežemo, valjalo bi raspraviti

Karneval i njegove sudionike zovemo na različite načine: A koji se nazivi koriste u vašim krajevima?

U Hrvatskoj imamo nekolicinu naziva za ovaj predmet: A kako vi zovete ono čime se razvlači tijesto?

Copy link
Powered by Social Snap