Pretraga

Kako je izgledalo školovanje Elizabete II.? Nije imala diplomu, ali je govorila dva strana jezika

A- A+

Britanska kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini. Vijest je ražalostila milijune Britanaca, ali i obožavatelja kraljevske obitelji diljem svijeta. O njezinom životu poznato je mnogo toga, ali je manje poznato kako je izgledalo njezino školovanje. Bila je posljednji član kraljevske obitelji koji je školovan kod kuće, a unatoč tome dobila je raznoliko obrazovanje i naučila dva strana jezika.

kraljica obrazovanje

Foto: Pixabay | screenshot YouTube

Elizabeta II. rođena je 1926. godine, a školovala se kod kuće zajedno s mlađom sestrom Margaret. Nije stekla nikakvu službenu diplomu, ali je stekla bogato znanje na različitim područjima, piše Hellomagazine.com.

Strani jezici, povijest i engleska književnost

Majka ju je naučila čitati i pisati, a zatim je njezina guvernanta postala Marion Crawford, Škotkinja koju je mala Elizabeta od milja zvala ‘Crawfie’. Zajedno sa sestrom Elizabeta je učila o matematici, povijesti, umjetnosti, plesu i pjevanju. Naučila je i dva strana jezika – njemački i francuski. Marion Crawford bila je veliki zagovornik fizičke aktivnosti, pa se mlada Elizabeta bavila i sportom, a osobito je voljela jahanje.

Osim Crawford, za kraljičino znanje bio je zadužen i Henry Marten, upravitelj prestižne škole Eton. On ju je podučavao ustavnoj povijesti te američkoj povijesti, što je tada bilo neobično za djevojke njezinih godina, piše The Atlantic.

Osim povijesti, kraljica se u mladosti posvetila i engleskoj književnosti, te osim klasika poput Shakespearea, Keatsa i Tennysona, čitala je i Arthura Conana Doylea i Johna Buchana.

Izdvojeni članak
diploma

Pjevačice, glumci, voditelji: Istražili smo koje su fakultete završili naši poznati

Važnije od diploma

Unatoč prestižnim tutorima, Elizabetini roditelji nisu školovanje smatrali osobito važnim. No, kraljičina inteligencija i želja za obrazovanjem bila je čak i važnija od formalnog obrazovanja i diploma.

– Njezin otac nije volio školu, a njezina majka je smatrala kako je važnije zabavljati se. Za razliku od svog oca, kraljica je veoma bistra, voli učiti i ima odlično pamćenje. Nedostatak formalnog obrazovanja nije naštetio njezinoj inteligenciji, prirodno je analitička osoba i naporno radi, rekla je Kate Williams, autorica knjige ‘Mlada Elizabeta’.

Marion Crawford je kasnije objavila knjigu u kojoj je opisala kako su izgledali životi mladih princeza dok ih je ona podučavala. Bila je prva zaposlenica Krune koja je zaradila na otkrivanju tajni kraljevske obitelji, te ju je kraljevska obitelj u potpunosti odbacila. Iako je kao dijete voljela svoju guvernantu, Elizabeta II. nije joj se više nikada obratila niti joj došla na sprovod.

kraljica obrazovanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap