Pretraga

Kako odabrati savršeni parfem

A- A+

Primamljivih bočica parfema na tržištu ima zaista mnogo, a iako nam neki odlično mirišu, na nama ne stoje tako dobro. Kako odabrati parfem za sebe nije jednostavan zadatak, ali postoje načini kako izabrati onaj savršeni, i naravno kako ga pravilno nanijeti.

Miris je jedan od najmoćnijih osjeta, a njega neki put ne moramo ni biti svjesni. Čovjek ima oko deset milijuna nazalnih stanica, pa nije čudno da mirisi uvelike utječu na osobu. Miris nas može podsjetiti na određenu osobu, uspomene i slično, a znanstvenici tvrde kako ima veliku ulogu u fizičkoj privlačnosti između osoba. 


Izdvojeni članak

Priča najpoznatijeg parfema na svijetu

Parfemi imaju različite koncentracije esencijalnih ulja

Upravo zbog toga od velike je važnosti kako ćemo mirisati, a zahvaljujući brojnim kozmetičkim kompanijama koje proizvode parfeme, ne moramo se oslanjati samo na svoj prirodni miris.  

Mirisi parfema prodaju se pod različitim imenima, pa je ključno da najprije razjasnimo taj dio priče. Parfem je najkoncentriraniji oblik mirisa, a sadrži 22% esencijalnih ulja, te je u skladu s time i njegova cijena najviša.  Eau de Parfem sadrži manju količinu esencijalnih ulja, između 15 i 22% te je zato i nešto jeftiniji od parfema. Eau de Toilette je blaga verzija parfema, sa samo osam do 15 posto esencijalnih ulja, dok Eau de Cologne sadrži samo četiri posto mirisnih ulja i pogodan je za nanošenje na veće površine tijela.

Izdvojeni članak

Što se nosi(lo); moda nekada i danas

Ne isprobavati puno parfema odjednom

Svaki se parfem drugačije ‘ponaša’ kad ga nanesete na kožu, stoga nije dovoljno samo pomirisati bočicu. Parfem nanesite na vlastitu kožu, pa pričekajte petnaestak minuta kako bi vidjeli kako vam zapravo on stoji. Nekim parfemima treba dulje da se ‘otvore’, stoga ćete njegov pravi miris osjetiti tek kasnije.

Kad isprobavate parfeme, nemojte ih isprobati puno odjednom. Nakon nekoliko mirisa, naši osjeti ne mogu više normalno razlučiti mirise, pa zato nema smisla isprovati hrpu parfema odjednom. Također, ne mora biti da će parfem koji ste osjetili na nekom drugom isto mirisati i na vama.

Nanošenje parfema na mjestima gdje prolaze žile kucavice

Parfem se nanosi na unutarnju stranu ručnog zgloba i na vrat, odnosno tamo gdje se nalaze žile kucavice. Parfem neke žene nanose i na unutarnju stranu koljena, lakta i dekoltea. Kada poprskate parfem na zglob, nipošto ne trljajte ruke jednu o drugu, jer se na taj način gubi miris parfema. Samo ga pustite da se upije u kožu. 

Parfem ne nanosite na tijelo ako ste na njega nanijeli neki mirisni losion ili kremu, jer će se mirisi međusobno ‘tući’. Da bi parfem što dulje zadržali na koži, premažite je balzamom jer će tako parfem bolje prijanjati, a ako imate suhu kožu nanesite ga više, jer mu je potrebna masnoća. Dobar trik je i nanošenje parfema odmah nakon tuširanja, jer su tada pore otvorene i koža bolje apsorbira miris.

Kako odabrati savršeni parfem
Share via
Copy link
Powered by Social Snap