Pretraga

Kako su stvari koje svakodnevno koristimo izgledale kada su tek izumljene

A- A+

Korištenjem stvari poput mobitela, televizora, britvice i četkice za zube naviknuli smo na to da izgledaju na određeni način. Rijetko kada uzimamo u obzir da su te stvarčice i uređaji izgledali potpuno drugačije kada su bili izumljeni ili prvi puta izrađeni. Portal Brightside.me istražio je kako su izgledale prve verzije predmeta koje viđamo na dnevnoj bazi.

1. Miš

Prvu verziju miša izradio je 1941. Ralph Benjamin, a za vrijeme Drugog svjetskog rata korišten je za upravljanje radarom koji je bio dio Comprehensive Display sustava (CDS).

Brightside.me

2. Barbie lutka

Najpoznatiju lutku na svijetu stvorila je američka kompanija Mattel.Inc. Prva verzija lutke lansirana je u prodaju 1959. godine, a njen je izgled osmislila poduzetnica Ruth Handler.

Brightside.me

3. Britvica

Iako britvice postoje još od 3000 god.pr.Kr., prva moderna verzija (ona koja nalikuje nožiću) izrađena je krajem 18. i početkom 19. stoljeća u Engleskoj. Sigurnosna britvica u obliku kakav je danas najpopularniji izumljena je tek 1880., a ona s jednokratnim žiletom, tek desetljeće kasnije.

Brightside.me

4. Četkica za zube

Prve četkice za zube koristile su se u Kini, za vrijeme vladavine dinastije Tang (oko 600. godine), a izrađene su bile od ježeve dlake pričvršćene na bambus. U 17. stoljeću došle su i do Europe, a prvi ju puta u svojoj autobiografiji spominje Anthony Wood.

Brightside.me

5. Daljinski upravljač

Kada spomenemo daljinski upravljač, obično imamo na umu onaj za upravljanje televizorom. Međutim, u prvi su se uređaji za daljinsko upravljanje koristili prije izuma same televizije – fizičar Oliver Lodge 1894. koristio ga je za upravljanje galvanometrom. Prvi daljinski namjenjen za upravljanje televizijom izumila je tvrtka Zenit Radio Corporation 1950., a zanimljivo je da se zvao ‘Lazy Bones’ (hrv. Lijene kosti).

Brightside.me

6. Injekcija

Prve injekcije koristile su se još u antičkoj Grčkoj, a u 9. je stoljeću egipatski kirurg Ammar ibn ‘Ali al-Mawsili’ izradio špricu od staklene cjevčice. Tek deset stoljeća kasnije irski je fizičar Francis Rynd izumio je i šuplju iglu koja je prvi puta korištena za unos lijeka u tijelo.

Brightside.me

7. Mobitel

Prvi je mobitel pred nešto više od 40 godina izumio Martin Cooper. Radilo se o uređaju tvrtke Motorola, a zanimljivo je da je prvi poziv Cooper uputio konkurentskoj tvrtki AT&T uz riječi: ‘Joel, zovem te s mobilnog telefona. Držim ga u ruci, stvaran je.’

Brightside.me

8. Prvi prijenosni mini-uređaj za reprodukciju glazbe

‘Džepni radio’, odnosno prvi walkman izradio je Sony, 1979. godine. Prototip je izradio godinu prije japanac Nobutoshi Kihara, za Sonyjevog suosnivača Masaru Ibuka koji je tijekom svojih čestih prekooceanskih letova želio slušati operu.

Brightside.me

9. Računalo

Prvo programabilno računalo, ENIAC izumljeno je u Americi, a javnosti je predstavljeno 1946. Radilo je sve do 1955. te je bio unikatan proizvod nikada pušten u serijsku proizvodnju.

Brightside.me

10. Samoljepljiva traka

Prvu samoljepljivu traku osmislio je Richard Drew, kako bi spojio dva komada tada novog prozirnog materijala -celofana.

Brightside.me

11. Telefon za video-pozive

Danas za video-pozive koristimo uglavnom računala i smatrphone, ali prvi telefon za video pozive izgledao je potpuno drugačije. Prvi ‘videofoni’ u uporabu su ušli sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Brightside.me

12. Televizor 

Ideja mehaničke televizije potiče još iz 19. stoljeća, Paul Gottlieb Nipkow još je 1884. zamislio skenirajući disk, no prvu demonstraciju izveo je John Logie Baird’s 1925. godine. Širom SAD-a u prvoj polovici 20. stoljeća rabilo se nekoliko različitih tv standarda, dok nije 1941. dogovoren jedan zajednički standard te je potom uvedena standardna slika od 525-linija.

Brightside.me

13. Upaljač 

Jedan od prvih upaljača izradio je njamčki kamičar Johann Wolfgang Döbereiner, 1823. Ipak, patent koji je moderniziran bio je onaj Carla Auer von Welsbacha iz 1903. godine.

Brightside.me

Copy link
Powered by Social Snap