Pretraga

Kako u pet minuta mlijeko pretvoriti u ukusan sladoled?

A- A+

Ako vam je fiziku i kemiju predavala kreativna profesorica ili profesor, a vi ste pažljivo slušali nastavu, mogli ste naučiti kako obično mlijeko pretvoriti u ukusan sladoled, bez zamrzivača i u samo pet minuta. Ovaj je recept odličan ukoliko se želite rashladiti na brzinu, ili su vam pak došli gosti, a vi ih nemate čime ponuditi. Nije čarolija, znanost je, probajte sami!

Screenshot; YouTube

Za ovaj ukusan trik trebat će vam par slatkih sastojaka (koji mogu varirati, ovisno o vašem ukusu, sol, led i vrećice za zamrzavanje, a evo što vam je činiti.

Sastojci

  • pola šalice mlijeka 
  • pola šalice slatkog vrhnja
  • 3 žlice šećera
    pola žličice ekstrakta vanilije (ili nekog drugog okusa po želji)

Dodatno

  •  4 šalice leda
  •  8 žlica soli 
  •  1 veća i 1 manja vrećica za zamrzivač

Priprema 

1. Mlijeko, slatko vrhnje, ekstrakt i šećer pomiješajte u posudi te ulijte u manju vrećicu za zamrzivač i dobro zatvorite. 

2. U veću vrećicu smjestite led i sol, te manju vrećicu smjestite u nju. 

3. Uz pomoć rukavica ili kuhinjskih ručnika, ove dvije vrećice protresite između 5-10 minuta. Nakon tog vremena vaša je tekuća smjesa postala sladoled kojega možete poslužiti, i po želji ukrasiti šarenim mrvicama, čokoladnim ili voćnim preljevom i sl. 

Kako se to dogodilo? Znanost. Trik je u tome da sol dodatno snižava temperaturu leda, što je omogućilo našoj tekućoj smjesi da se brže zaledi na nižoj temperaturi no što je to inače potrebno.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap