Pretraga

Kako u pet minuta mlijeko pretvoriti u ukusan sladoled?

A- A+

Ako vam je fiziku i kemiju predavala kreativna profesorica ili profesor, a vi ste pažljivo slušali nastavu, mogli ste naučiti kako obično mlijeko pretvoriti u ukusan sladoled, bez zamrzivača i u samo pet minuta. Ovaj je recept odličan ukoliko se želite rashladiti na brzinu, ili su vam pak došli gosti, a vi ih nemate čime ponuditi. Nije čarolija, znanost je, probajte sami!

Screenshot; YouTube

Za ovaj ukusan trik trebat će vam par slatkih sastojaka (koji mogu varirati, ovisno o vašem ukusu, sol, led i vrećice za zamrzavanje, a evo što vam je činiti.

Sastojci

  • pola šalice mlijeka 
  • pola šalice slatkog vrhnja
  • 3 žlice šećera
    pola žličice ekstrakta vanilije (ili nekog drugog okusa po želji)

Dodatno

  •  4 šalice leda
  •  8 žlica soli 
  •  1 veća i 1 manja vrećica za zamrzivač

Priprema 

1. Mlijeko, slatko vrhnje, ekstrakt i šećer pomiješajte u posudi te ulijte u manju vrećicu za zamrzivač i dobro zatvorite. 

2. U veću vrećicu smjestite led i sol, te manju vrećicu smjestite u nju. 

3. Uz pomoć rukavica ili kuhinjskih ručnika, ove dvije vrećice protresite između 5-10 minuta. Nakon tog vremena vaša je tekuća smjesa postala sladoled kojega možete poslužiti, i po želji ukrasiti šarenim mrvicama, čokoladnim ili voćnim preljevom i sl. 

Kako se to dogodilo? Znanost. Trik je u tome da sol dodatno snižava temperaturu leda, što je omogućilo našoj tekućoj smjesi da se brže zaledi na nižoj temperaturi no što je to inače potrebno.

Kako u pet minuta mlijeko pretvoriti u ukusan sladoled?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap