Pretraga

Kako zaštititi kosu i tjeme u vrijeme ljetnih dana?

A- A+

U ljetnim se mjesecima trudimo, ili bismo barem trebali, što bolje zaštititi svoju kožu od sunca. No prečesto zanemarujemo činjenicu kako i naša kosa treba zaštitu, a još više od kose, naše tjeme. Evo zašto je to važno i kako pravilno zaštititi i te dijelove vašeg tijela.

Screenshot: YouTube; karahdhukai

Jeste li ikada razmišljali o tome kako biste uz svoju kožu trebali zaštiti i tjeme? Vjerojatno ne, a najbliže gdje ste nanijeli kremu za sunčanje bilo je čelo.

Izdvojeni članak

Evo što vaša kosa govori o vašem zdravlju

Zašto i kako zaštititi kosu? 

Iako kosa ne može ‘izgorjeti’ kao koža te taj dio ne pati od opeklina uzrokovanih suncem, ono ju značajno može oštetiti. Ako ju ne zaštitimo, rezultat može biti suha i lomljiva vlas, a dodatno ju može pogoršati klor iz bazena i sol iz vode. Još je podložnija oštećivanju obojena kosa.
Ipak, na kosu ne možemo nanijeti kremu za sunčanje, ali srećom postoje drugi načini zaštite. 

Možda zvuči dosadno i izlizano, ali je ipak najbolji način nošenje šešira. odaberite onaj čija sjena prekriva čitavu površinu kose, piše InStyle.
Kada govorimo o proizvodima za zaštitu, postoji i vodootporni mineralni puder na bazi titanijeva dioksida i cinkovog oksida, koji se može nanositi i na kosu, ali i lice. 

Još jedan važan korak je hidratizacija kose, uz pomoć ulja i različitih regeneratora i maska za kosu. 

Zašto i kako zaštiti tjeme? 

To što na tjemenu imate kosu, bez obzira na duljinu iste ne znači da je vaše tjeme zaštićeno. Radi se o koži kao i na bilo kojem drugom dijelu tijela, pa ju je stoga jednako važno štititi SPF-om na dnevnoj bazi. Opekline tjemena ozbiljan su zdravstveni problem koji može uzrokovati melanom, a oštećeno tjeme negativno može utjecati na rast kose. 

I za zaštitu tjemena najviše se preporučuje se nošenje nekog pokrivala za glavu. Ukoliko ne provodite previše vremena na suncu i imate dužu kosu, preporučljivo je nositi frizure bez razdjeljka, poput konjskog repa i punđi. 

Ako pak odabirete frizuru s razdjeljkom, na razdjeljak biste trebali nanijeti kremu za sunčanje minimalno faktora 30. Također, ne zaboravite kremu za sunčanje nanijeti i na uši te vrat. Kada je u pitanju zaštita od sunca, opreza nikad previše.

Copy link
Powered by Social Snap