Pretraga

Karlovački Downcast Art osvaja europske i svjetske glazbene kritičare

A- A+

Downcast Art je karlovačka symphonic metal skupina s ženskim vokalom. Bend čini 5 članova, Jelena Mužar , Davor Grdić, Kristijan Radeka, Zdravko Smenderovac i Lukas Šomek. Otkako su 2005. počeli sa stvaranjem svoje glazbe, članovi Downcast Art-a uložili su puno truda, znanja i vremena kako bi došli do izdavanja svojeg albuma prvijenca. ‘Forbidden Memories’ naziv je albuma koji donosi 11 autorskih pjesama, od kojih su sve na engleskom, osim jedne na hrvatskom. Svoju glazbu promoviraju na brojim festivalima i samostalnim koncertima. Popričali smo s ovim nadarenim glazbenicima o njihovoj inspiraciji, uspjesima i glazbenim planovima.

Nakon objave albuma prvijenca, američki magazin Sonic Cathedral posvećen
symphonic metal bendovima s ženskim vokalima, objavio je više nego
odličnu recenziju na prvi album ovog karlovačkog benda. Nije pretjerano
reći da su ovi metalci sjajna zvijezda domaće demo scene, a hvale ih na sve strane.

Sonic Cathedral je tako
album ocijenio ocjenom 11, a ljestvica ide do broja deset. To govori i
više nego dovoljno o kvaliteti ovog sve popularnijeg benda. Jedan
inžinjer računarstva, tri uspješna studenta i gimnazijalac rade i
dalje na tome da opravdaju dobre kritike i pruže publici nezaboravno
iskustvo na njihovim koncertima.


Izdvojeni članak

Demo bendovi: Krivi Izbor

S: Kako je došlo do ideje o osnivanju benda i kada?

Zamisao o osnivanju benda dogodila se prije šest godina, kao vizija koja se djelomično realizirala do danas. Sve ostalo će pokazati budućnost kroz naše albume i glazbene teme. Mi se već sada, na početku, veselimo krenuti malim koracima po putu punom avantura. Bend čine pjevačica Jelena Mužar (’89), apsolventica povijesti umjetnosti i muzikologije, gitarist Kristijan Radeka (89′), student strojarstva, basist Davor Grdić (’90), ferovac, Zdravko Smenderovac (’83) i najmlađi član, gimnazijalac Lukas Šomek na bubnjevima.

Izdvojeni članak

Demo bendovi: Mjuzikl

S: Je li netko od vas profesionalno obrazovan u glazbi ili ste svi samouki?

Naša pjevačica Jelena ima glazbenu školu, dok smo mi ostali samouki. Kupili smo instrumente s ciljem sviranja, a kasnije nekako prirodnim tokom i željom istražujemo glazbene oblike. Profesionalnost nema veze s time, mi samouki ne znamo sve što se inače nauči u školi, ali učimo u toku sviranja, pokušavamo vjerovati uhu, tražimo greške, prihvaćamo kritiku i to nas čini glazbenicima u tom svijetu i izražavanju. Imamo dobar balans jer nam Jelena pokazuje neke stvari koje ona zna kao glazbeno obrazovana. Da svi sve znamo ne bi bilo zanimljivo.

S: Tko smišlja glazbu i lyricse?

Većinu glazbe piše Zdravko, a ostatak Kristijan. Tekstove svih pjesama napisao je Zdravko. 

S: Što nam možete reći o albumu kojeg ste nedavno predstavili publici?

Dugotrajan posao, ali na kraju vrijedan truda! Trajalo je pune dvije godine, uz sve uspone i padove, ali na kraju, ipak je to naš rad i ponosimo se njime. Trebalo je puno odricanja, ali ipak smo stekli status priznatog benda- od recenzija albuma do raznovrsne publike koja nas je čula, a oni imaju najveći autoritet u tome da nas ocijene uživo. Kada zbrojimo sve u potpunosti – skladanje, aranžiranje, produkcijske aktivnosti… Dugo je trajalo. Međutim, bend je morao proći neke faze da bi čvrsto stajao na nogama, i mi smo jako zadovoljni te jedva čekamo da krenemo u snimanje drugog albuma.

S: Koliko ste koncerata dosada održali i gdje? Koji su Vam najviše ostali u pamćenju?

Do sada preko trideset održanih koncerata i broj raste, možda se do kraja godine približimo do četrdeset. Teško možemo izdvojiti najdraži koncert, jer puno faktora utječe na to, od uvjeta do publike, ali u pravilu svi su nam koncerti dragi jer su korak unaprijed. Ako moram istaknuti jedan, onda bi to bio vrlo nedavno održani festival Voloderske jeseni u Popovači! Bilo je festivala na kojima smo nastupali, neki od njih su Viva La Pola, InMusic, Dani Piva Karlovac…

To je jedno dobro iskustvo za bend i nadamo se i drugim festivalima kako budemo dobivali reputaciju i status u glazbenom svijetu. Planiramo ove godine dogovoriti neke koncerte u Austriji i Italiji, nadamo se da će sve proći u redu, jer bilo bi fantastično prezentirati našu glazbu tamo! Dobivamo dosta vrlo pozitivnih komentara izvana, recenzije albuma iz Amerike, Engleske i Italije, što je vrlo ohrabrujuće za bend. Neki bendovi iz Austrije i Italije su nam ponudili zajedničke turneje pa sad o tome pregovaramo. 


Izdvojeni članak

Demo bendovi: Dirty Way Out

S: Imate li uskoro koncerte i gdje će Vas se moći poslušati?

Ove godine nam je s koncertima baš krenulo, više nego ikada prije! U pravilu se svaki tjedan pojavi neka nova prilika za koncert pa je najbolje popratiti našu web stranicu za datume koncerata www.DowncastArt.com.

S: Što je sljedeće u planu?  Radite li na novim pjesmama i planirate li snimiti spot? 

Uz trenutnu promociju ovog prvog, zakoračili smo i u izradu novog albuma. Sada želimo dobro promovirati ovaj album, pokušati vidjeti kako ćemo proći kod potencijalnih izdavača te pokušati učiniti sve što je moguće da publika čuje za nas. Jer uistinu, iznenađeni smo kako nas dobro prihvaćaju ljudi koji nas prvi puta čuju i koji uopće ne slušaju našu vrstu glazbe.

Na jesen planiramo raditi spot koji bi uskoro trebao biti prikazan. Ponekad nije moguće sve odjednom, baš zato jer nam za sve prvi puta treba dosta vremena, što u resursima, što u drugim stvarima i okolnostima. Ali trudimo se da damo sve od sebe, tako da ćemo paziti da i spot bude u rangu sa kvalitativnim karakteristikama albuma.

Poslušajte kako zvuči ovaj sve popularniji bend!

Copy link
Powered by Social Snap