Pretraga

Karlovački gimnazijalac u Grčkoj osvojio nagradu za svoj film!

A- A+

Tomislav Kralj, 17-godišnji gimnazijalac iz Karlovca postigao je velik uspjeh svojim kratkometražnim igranim filmom na filmskom festivalu u Grčkoj, Camrea Zizanio. Oduševio je uratkom imena ‘Gledam dalje’ te dobio drugu nagradu u europskoj kategoriji za mlade u dobi od 17 do 20 godina. Razgovarali smo s talentiranim filmašem te otkrili koliko se dugo bavi filmom, što ga je inspiriralo za ‘Gledam dalje’ i koji su mu dugoročni planovi.

Privatna arhiva

Još se jednom pokazalo kako Karlovcu ne nedostaje mladih, talentiranih filmaša, što je nedavno pokazao uzdanik karlovačke gimnazije, učenik 3. prirodoslovno – matematičkog razreda Tomislav Kralj (17), osvojivši drugu nagradu na fimskom festivalu Camrea Zizanio u Pyrgosu, Grčka. Kratkometražnim igranim filmom ‘Gledam dalje’ tematizirao je socijalne i političke probleme u svijetu, otkrio je u razgovoru za Srednja.hr.

Izdvojeni članak

Biti maturant i uspješan filmaš? Moguće, ako ste Marko Mikšić

Jaka inspiracija pokrenula stvaranje filma

Film je napravio početkom kolovoza, kako kaže, u momentu vrlo jake inspiracije i motivacije. U njemu je portretirao 14 – godišnjeg dječaka koji se odlučuje prijaviti na natječaj jednog karlovačkog magazina, literarnog karaktera. Film prikazuje kadrova njegova šetanja poljem gdje traži inspiraciju za svoj rad, a nadalje se isprepliću razne scene – prizori gladi, rata, prirodnih katastrofa i njegova pisanja. Na natječaju pobjeđuje jednom rečenicom – ‘Gledam dalje…i ne vidim ništa’. Narator nekoliko puta ponovi riječ ništa, a svaku tu riječ prati slika gladne djece, dok je kraj filma popraćen činjenicama o sadašnjem stanju gladne djece u svijetu.

Nahvalili ga na festivalu i pozvali na daljnje gostovanje

Ovaj je uradak talentirani gimnazijalac vrlo brzo završio, a to ni ne čudi budući da ga je radio u trenucima velike inspiracije. – Snimanje je doslovno trajalo samo pola sata, a montaža i produkcija filma tjedan dana. Film je prvo bio prijavljen na DUFF, Dubrovnik film festival, na kojem je ušao u konkurenciju, ali nije osvojio nikakvu nagradu. Zatim je taj film također bio uvršten u konkurenciju na nekoliko što domaćih, a što inozemnih festivala.

Tu bih izdvojio najprije gostovanje filma na festivalu u Berlinu početkom jedanaestog mjeseca. Tek na festivalu Camrea Zizanio, koji obuhvaća profesionalne kratkometražne filmove odraslih ljudi, dolazi do većeg uspjeha. Nakon projekcija filma dobio sam pohvale iz Nizozemske i Grčke, a također sam pozvan na sličan festival u Nizozemskoj te je dogovorena suradnja s filmskim festivalom u Valenciji, u Španjolskoj, ispričao je talentirani gimnazijalca, pokazujući da ćemo za njega sigurno još čuti.

Izdvojeni članak

Prošlogodišnji pobjednici karlovačkog filmskog festivala: Za realizaciju filma bio nam je potreban samo jedan dan

Filmom se bavi već šest i pol godina

Uspjeh ne iznenađuje toliko ako se uzme u obzir da se ovaj mladić amaterski bavi filmom već šest i pol godina, a sve je počelo povezivanjem kadrova s ljetovanja u jedinstven snimak. Zadnje dvije godine uči i vježba u karlovačkom Kinoklubu, a potaknut uspjehom ‘Gledam dalje’ počinje s pripremom scenarija za novi igrani film, u kojem planira tematiku nacionalne i seksualne netrpeljivosti obraditi na komičan način.

Zanima ga znanost, no ne isključuje mogućnost upisivanja Akademije dramskih umjetnosti

Iako filmu posvećuje dosta vremena, trenutno ne planira studirati na Akademiji dramskih umjetnosti, iako ne isključuje ni tu mogućnost. – U školi najviše me zanimaju matematika, fizika i geografija. Uživam u trenucima kada proučavam te predmete i rješavam zadatke. Ipak, kada biste me pitali koji mi je najdraži predmet ne bih znao dati jedinstven odgovor. Prvo mjesto kod mene dijele fizika i matematika, jer imam jako dobre profesore iz tih predmeta, pristupačne, iskusne i zanimljive ljude koji svojim dobrim predavanjima nama pružaju nova znanja.

Vjerojatno ću studirati na PMF-u, matematiku i fiziku, integrirani profesorski smjer. Rado bih bio profesor kad diplomiram, ali otom potom. Ne isključujem ni pokušaj upisa na Akademiju dramskih umjetnosti, znam da je vrlo teško upasti, ali vrijedi pokušati. Zanima me studij filmske i televizijske režije, čime bih se mogao zaposliti na televiziji, a time bih bio jako sretan i zadovoljan, zaključuje Tomislav.

Copy link
Powered by Social Snap