Pretraga

Kennedyjev trg pravi je raj za ispijanje kava, ali da studenti Ekonomije ponekad partijaju i danju za vrijeme predavanja – e to nismo znali

A- A+

Najbolje vrijeme za kavu je uvijek – složit će se studenti, a posebno oni Ekonomskog fakulteta. Zastanete li na trenutak na tramvajskoj stanici Svetice, moći ćete oko sebe pobrojiti desetak kafića. I svi će biti puni. Ipak, nisu tu samo studenti Ekonomije. Na Kennedyjevom trgu nalaze se još neki fakulteti, čak pet srednjih škola i dva učenička te jedan studentski dom. Pokraj toliko učenika i studenata nije čudno da se u kafićima često traži mjesto više. Zanimljivo je da se osim konstantnog ispijanja kave, neki prostori kasnije pretvaraju u noćne (a neki i dnevne!) klubove, a na stolovima se pojavljuju boce alkohola…

Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Kažu da smo jedan od naroda koji najviše i najduže ispija kave u kafićima. Poznato je da se u ovom smislu pod kavom ne smatra nužno kava. Sasvim je svejedno što se pije, bitan je ritual odlaska u kafić. Studenti su zasigurno najvjerniji posjetioci lokala, a sve to pretvara se u pravi fenomen na Kennedyjevom trgu u Zagrebu gdje se nalazi jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta.

Kava prije faksa, nakon faksa, ali i za vrijeme faksa

U užem krugu Ekonomskog fakulteta nalazi se desetak kafića. Od toga su tri ili četiri popularnija među studentima i rijetko (ili nikada) ćete ih zateći poluprazne. Studirati na ovom fakultetu gotovo pa je i nemoguće bez svakodnevnog odlaska u jedan od kafića. Pauze između predavanja, dakako, uvijek su najbolje vrijeme, ali studenti nam pričaju da se ponekad čak i za vrijeme predavanja zateknu kako ispijaju kavu u obližnjem kafiću.

Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Izdvojeni članak

Dokazano pa Hrvatima laknulo: Kava je zdrava i slobodno ju pijte na sebi svojstven način!

– Što, sve je puno? – troje studenata susrelo je drugu ekipu koja se baš vraćala iz jednog od kafića.
– Ma da, nismo našli mjesta za sve, idemo vidit dalje – odgovaraju ovi.

Zaustavljamo trojac koji nam govori da im je ovo druga kava danas (točno je podne). Kažu gužve su normalna pojava, a posebno je teško pronaći stol ako ih na piće dolazi više od dvoje.

– Svaki dan smo na kavi, sigurno. Ili prije faksa ili poslije, govori student.
– Ili za vrijeme predavanja, to još češće, haha, upadaju mu kolegice u riječ.
– Da, kad predavanje postane malo naporno pobjegnemo na kavu, složi se on.

Govore da nemaju jedno mjesto na koje uvijek odlaze. Uglavnom to ovisi o vremenu. Ako je sunčano izbor je drugačiji od onoga za vrijeme ružnijih dana.

Mali kampus s velikim brojem škola i fakulteta

Osim činjenice da Ekonomski fakultet pohađa oko 10.000 studenata, biznisu okolnih lokala pridonose i druge srednje škole i fakulteti koji se nalaze u neposrednoj blizini. Od srednjih škola tu su Treća ekonomska, Trgovačka škola, Poštanska i telekomunikacijska škola te Škola za cestovni promet i Privatna klasična gimnazija. Što se fakulteta tiče tu su: Effectus, Sveučilite Libertas i dio Fakulteta prometnih znanosti. Osim toga tu su i Učenički dom Dore Pejačević i Učenički dom Maksimir te jedan studentski dom.

Moglo bi se reći da je ovaj dio oko Kennedyjevog trga ustvari kampus u malom.

Screenshot: Google Maps

Ulazimo u jedan od kafića i oko nas su uglavnom studentice i studenti. Neki spajaju stolove jer očekuju ostatak ekipe, drugi već ozbiljno razgovaraju o učenju, a ima i onih koji očito čekaju sljedeće predavanje tipkajući po mobitelima duboko zavaljeni u stolce. Konobarica dolazi vrlo brzo. Pitam je zalaze li često studenti ovamo, na što odgovara potvrdno. Kaže gužve bude, ali moraju raditi. O studentima kao gostima kao i o svakim drugima: ima ih strpljivih, no i onih koji znaju zagnjaviti.

Ujutro kava, a popodne i noću lude zabave

Kad studiraš Ekonomiju, piješ puno kava, pa ti to uskoro postane dosadno. Zato rutinu “kafenisanja” studenti razbiju dnevnim izlaskom koji započinje u ranim popodnevnim satima. Naime, neki od kafića u koje studenti zalaze ustvari su ujedno i noćni klubovi. Tako u samim nazivima dva popularnija objekta stoji caffe bar & night club. Od srijede do subote tamo se mnogi studenti tako vraćaju i noću, ali posebno zanimljivo bilo nam je kada nam je jedan spomenuo da se zna dogoditi da se u jednom od lokala organiziraju i dnevni partyji.

Izdvojeni članak

[MODNI KOLEGIJ] Od ludih do elegantnih kombinacija na Ekonomiji, naš fotoaparat uhvatio je sve

– To cajke trešte, izvana ne vidiš ništa unutra od dima, boce alkohola su po stolovima. I to sve usred dana. Nisam nikad bio na tome, ali čini mi se da počne oko 15 sati, a navečer si gotov. Ludnica, govori nam ovaj student.

Nije bilo teško pronaći nekoga tko je bio na jednoj takvoj zabavi. Student koji nije s Ekonomskog fakulteta otkrio nam je da je još prošle godine otišao na dnevni party.

– To su stvarno vrhunski partyji, ali tulum k’o tulum – ne treba ga dizati u nebesa, kaže nam on.
– Traju čini mi se od otprilike podneva pa do 8 navečer, dodaje.

Iako se o ovim događanjima ne piše puno (ili uopće) na Facebook stranici tog bara pronašli smo objavu u kojoj se najavljivao upravo dnevni party. O njemu smo upitali i osoblje istog bara koje nam je otkrilo da se dnevni partyji organiziraju svakog mjeseca.

Copy link
Powered by Social Snap