Pretraga

Koja je najbolja plaža u Hrvatskoj? Pitali smo studente Pomorskog fakulteta, evo što kažu

A- A+

Sigurno ste barem jednom upali u raspravu s ekipom oko toga koja je najbolja plaža na našoj lijepoj obali. Pitanje je teško jer izbor je ogroman, ali odgovor smo odlučili potražiti od onih koji o tome znaju puno više nego drugi – studenata Pomorskog fakulteta u Rijeci. Od pješčanih, preko skrivenih do onih bogatih sadržajima, doznali smo koje plaže po njihovom mišljenju baš morate posjetiti, a jedan naš otok posebno se izdvojio s čak tri nominacije.

studenti pomorski fakultet

Studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci | Foto: Pomorski fakultet Rijeka

Da imamo najljepše more, a i obalu, jasno je svima. Kod studenata Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, kojima more nije samo strast već i buduća struka, odlučili smo se raspitati o tome koja plaža se baš posebno izdvaja.

Na Pomorskom fakultetu u Rijeci izvodi se nekoliko prijediplomskih studija. To su Nautika i tehnologija pomorskog prometa, Elektroničke i informatičke tehnologije u pomorstvu, Brodostrojarstvo, Tehnologija i organizacija prometa te Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu, a novost je i smjer Promet i mobilnost.

Njima je more strast, ali i struka

Karijere kojima se nakon studija bave su raznolike i uključuju sve od prometnog menadžmenta, brodostrojarstva, IT-ja u pomorstvu, rada u lukama i lučkim terminalima, pomorskim agencijama i marinama pa sve do znanosti. Zapošljavaju se na kopnu i na moru, i to na upravljačkim pozicijama. Više o tome kako karijera u pomorstvu može biti uzbudljiva i unosna, pisali smo u ovom tekstu.

Faks brine o tome da su nakon studija spremni za posao. Ulažu u nastavu, brinu o tome da se studentima pristupa individualno, a nedavno su i opremili novu edukativnu radionicu u bivšoj tvornici Torpedo. Uz nju, tu su i super opremljeni labosi, učionice i hrpa izvannastavnih aktivnosti.

Zanima li vas više o karijeri u pomorstvu i studiranju na Pomorskom fakultetu u Rijeci, provjerite njihovu web stranicu.

Izdvojeni članak
pomorski fakultet

Kako do unosne karijere na high-tech plovilima bez kojih svijet ne može?

Ipak, ono što povezuje sve studente, buduće prometne stručnjake, jest ljubav prema moru. Žive ga, uče o njemu i poznaju bolje nego ostali, stoga smo ih pitali da nam sastave top listu plaža koje obavezno morate posjetiti. Budući da je riječ o prometnim stručnjacima, doznali smo i koji način putovanja nam preporučaju.

Male Valdarke, Mali Lošinj

Afrodita, 2. godina diplomskog studija Logistike i menadžmenta u prometu i pomorstvu, izdvojila je plažu Male Valdarke. Riječ je o plaži smještenoj na Malom Lošinju čije je more, zbog svoje lokacije, posebno čisto i hladno.

– Plaža je iznimno čista i okružena divnom prirodom, a more je savršeno bistro i prekrasne boje. More je također dosta hladnije nego u ostatku Hrvatske radi velike dubine, što je odličan alat kako se osvježiti u vrućim ljetnim danima.

Afroditin odmor iz snova bio bi putovanje po hrvatskim otocima brodom, dodala je.

– Svaki dan drugi otok i za mene bi to bio pravi odmor. Također smatram da je vožnja osobnim automobilom najjednostavnija opcija jer se vrlo lako može doći do svih željenih destinacija, pojasnila je Afrodita.

Plaža Valdarke Mali Lošinj

Plaža Valdarke, Mali Lošinj| Foto: YouTube screenshot

Baška, Krk

Na otoku Krku nalazi se mjesto Baška, a tamošnje plaže je Valentina, bivša studentica Pomorskog fakulteta, izdvojila kao najbolje u zemlji. Njen neispunjen san je putovanje avionom, stoga bi do obale ovog ljeta najradije došla na taj način, rekla nam je.

– Ono što ju stavlja na mjesto najpoznatijih i najposjećenijih plaža u Hrvatskoj je njezina pogodnost za sve posjetitelje, bez obzira na njihove preferencije. Na raspolaganju su im brojne aktivnosti, od vožnje pedalinom, skijanja na vodi, parasailing-u pa do uživanja u jelu i piću u brojnim kafićima, restoranima i slično. Sitni pijesak koji dominira plažom idealan je za manje uzraste i osobe starije dobi. Osim prekrasnog pogleda na more, plaža  nudi i prekrasan pogled na planinu Velebit. U blizini plaže nalaze se i prodavaonice suvenira, kao i sportski teren za igranje odbojke na pijesku. Ono što ju sigurno svrstava među najbolje plaže u Hrvatskoj je čisto more, što je i prepoznato kroz dodjelu Plave zastave, objasnila nam je Valentina.

najbolja plaža u hrvatskoj

Baška na Krku | Foto: YouTube screenshot

Uvala Scott, Kraljevica

Gabriel, 3. godina prijediplomskog studija Nautike i tehnologije pomorskog prometa, izdvojio je plažu uvali Scott smještenu u Kraljevici, u neposrednoj blizini Rijeke. Uvalu krasi jedna predivna plaža s čistim morem, dobrim hladom i još boljom društvenom izolacijom, pojasnio je.

– Apsolutno se treba posjetiti ako se nalazite u blizini Kraljevice, a Krčki most zauzet je vozilima stranih registracija. S obzirom na prosvjetljujuće iskustvo koje se naziva plovidbenom praksom, savjet čitateljima za odabir prijevoznog vozila za izlet bio bi brod. Brodom se vidi ljepota (i to prirodna) Hrvatske u punom sjaju. Idealno za ljude čije se duše poistovjećuju s Indiana Jonesom (možete otići u pravu avanturu otkrivanja tajni izoliranih otoka) i za ljude koji osjećaju poziv mora (mogu postati Jack Sparrow, barem na jedan dan). Plava boja Vam nikad ljepša neće biti, doznali smo od Gabriela.

Uvala Scott

Uvala Scott | Foto: YouTube screenshot

Sveti Ivan, Mošćenička Draga

Iris, studentica druge godina diplomskog studija Tehnologije i organizacije prometa, smatra da bi svatko trebao posjetiti plažu Sveti Ivan u Mošćeničkoj Dragi. Do tamo preporuča vožnju autom koje je njoj osobno najugodnije, iako je svjesna njegove štetnosti po okoliš.

– Sama šetnica do plaže je prekrasna s obzirom da je to zadnja plaža u Mošćeničkoj Dragi. Plaža je velika i vrlo je živa, uvijek ima puno ljudi, nije uvijek lako naći mjesto ali je definitivno vrijedno napora, rekla je Iris.

Mošćenička Draga

Mošćenička Draga, plaža Sveti Ivan | Foto: YouTube screenshot

Bivio, Rijeka

Najdraža plaža Svenu, studentu druge godine diplomskog studija Tehnologije i organizacije prometa, je jedna u Rijeci, ispričao nam je.

– Ne znam je li najbolja, ali meni najdraža plaža je na Biviju. Plaža je posebna po tome što ima dva dijela, jedan je poseban po tome što je jako mali i privatniji što je odlično za ljude koji vole mir i tišinu, dok je drugi dio klasična velika plaža uz popratne sadržaje kao što su kafić, veliki tobogan, naveo je.

Sven bi također na put najradije išao autom jer mu to daje fleksibilnost, no smatra da je vlak isto odlična opcija za neke relacije.

Plaža Bivio Rijeka

Plaža Bivio, Rijeka | Foto: screenshot, Google Maps

Vela Luka, Krk

Otok Krk istaknuo se s još jednom nominacijom za najbolju plažu. Ovaj puta je to Vela Luka, uvala smještena na južnom dijelu otoka, nedaleko od mjesta Baška. Više o njoj rekao nam je Antonio, student prve godine diplomskog studija Nautike i tehnologije pomorskog prometa.

– Uvala je duboko zavučena u kopno i na taj način zaštićena od vjetra posebno bure koja na tom području stvara velike probleme. Još jedna prednost te pozicije je činjenica da nije povezana cestom te je do nje moguće doći jedino morskim putem ili planinarenjem što znači da nema tolikih gužvi, a i priroda je netaknutija i očuvana. Plaža je pješčanog tipa što se meni veoma sviđa te je ujedno i jedan od razloga njenog odabira. Prigodna je za obitelji s malom djecom, ali i mlade koji žele više privatnosti. U samoj uvali nalazi se i restoran gdje se može popiti i pojesti sto zaokružuje i omogućuje cjelodnevni boravak na ovoj plaži, naveo je Antonio.

Antonio je s nama podijelio još preporuka, posebno za one koji vole putovati morem.

– Hrvatska se još naziva i zemljom tisuća otoka te iako je južni Jadran znatno popularniji, ja bih osobno turistima preporučio da posjete i čari sjevernoga djela. Naše putovanje odvijalo bi se gliserom jer smatram da je moguće obići mnoga predivna mjesta jednostavno nedostupna bilo kojim drugim prijevoznim sredstvom, istaknuo je.

Vela Luka Krk

Vela Luka, Krk | Foto: YouTube screenshot

Šilo, Krk

Za kraj, od Davida, studenta prve godine diplomskog studija Nautike i tehnologije pomorskog prometa, doznali smo za još jednu plažu na Krku koja bi mogla biti među najboljima u zemlji. Riječ je o plaži u mjestu Šilo. Ona će biti super odabir za sve koji traže skriveniju plažu blizu Rijeci.

– Odabrao sam je zato što preferiram pješčane plaže i u blizini je Rijeke, grada u kojem živim, svega 30-ak minuta vožnje. Uz blizinu, prednost je u tome što je Šilo manje mjesto, te ima manje turista nego na nekim većim, poznatijim plažama, naveo je David.

Plaža Silo, Krk

Plaža Silo, Krk | Foto: YouTube screenshot

Iako vole more i odmaranje na plaži, studenti Pomorskog fakulteta o njemu razmišljaju na puno ozbiljniji način – kroz tehnologiju, promet, logistiku, brodostrojarstvo. Sve to su načini na koje vam more može postati struka. Pomorski fakultet bit će sjajan odabir za one koji svoju ljubav prema plovidbi i moru žele pretvoriti u karijeru, a više o tome kako to učiniti, pročitajte na web stranici fakulteta.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Copy link
Powered by Social Snap