Pretraga

Koliko je sati na Mjesecu? Uskoro ćemo imati odgovor, agencije će odrediti vremensku zonu našem prirodnom satelitu

A- A+

Koliko je sati na Mjesecu? Uskoro bismo mogli imati egzaktan odgovor na to pitanje. Stručnjaci se dogovaraju oko određivanja vremenske zone našem prirodnom satelitu. Ključno će to biti u narednih desetak godina za navigaciju prilikom svemirskih misija.

fotografija punog mjeseca

Foto: Unsplash

Europska svemirska agencija (ESA) kaže da ne bi bilo loše Mjesecu – našem jedinom prirodnom satelitu – dati vremensku zonu. Ipak ćemo u narednom desetljeću tamo često putovati, graditi baze i druga staništa pa ovo definitivno ima smisla prenosi Tom Gillespie za Sky News.

Ključno za navigaciju

Stručnjaci se slažu da se treba odrediti vrijeme na Mjesecu jer je to jedan od ključnih poteza ne samo za astronaute već opću navigaciju.

– Složili smo se da je važno žurno odrediti zajedničko referencijalno vijeme na Mjesecu koje će biti međunarodno prihvaćene i na koje će se svi moći referirati, kazao je Pietro Giordano, inženjer navigacijskih sustava u ESA-i.

U tijeku su međunarodni dogovori koji bi trebali iznjedriti određivanjem vremenske zone na našem jedinom prirodnom satelitu. Osim što je bitno za astronaute i kontrolnu jedinicu na Zemlji, u budućnosti će međunarodno priznato vrijeme na Mjesecu biti ključno za navigaciju. Sad se trenutno raspravlja, piše Sky News, i o tome tko će biti zadužen za vrijeme na Mjesecu.

Izdvojeni članak

Svemirski hakaton s glavnom nagradom od 5.000€ odvija se u Zagrebu

‘Ovo će biti ozbiljan izazov’

Jedan od ključnih izazova s podešavanjem vremenske zone na Mjesecu je u tome što satovi na našem prirodnom satelitu rade malo drugačije nego na Zemlju. Preciznije, satovi idu brže jer Mjesec ima znatno slabije i manje gravitacijsko polje u odnosu na ono na Zemlji. Vrijeme sporije teče što je gravitacijsko polje veće.

– Ovo će biti ozbiljan izazov na planetarnoj površini gdje je, u razini ekvatora, dan dugačak 29,5 dana na Zemlji, uključujući dvotjedne mrzle noći kada je Zemlja (op. a. gledajući je s Mjeseca) tek mali plavi kružić na tamnom nebu. No, nakon što uspostavimo vrijeme na Mjesecu, možemo to učiniti i za ostale planete, kazao je za Sky News Bernard Hufenbach, član ESA-inog direktorata ljudskog i robotskog istraživanja.

fotografija punog mjeseca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap