Pretraga

Konačno i Ex Yu ima svoje alt modele

A- A+

Svi znamo koliko ima predivan krajolik i istovremeno zatvoren mentalitet
taj naš brdoviti Balkan. Svjesni smo da, na našu žalost, (još) živimo u
zemlji u kojoj će vas poprijeko gledati na razgovoru za posao primijete
li da imate tetovažu, bez razmišljanja vas tražiti da izvadite taj
piercing iz nosa, a poneki prolaznik će se s vremena na vrijeme
prekrižiti kad vas susretne na ulici jer, eto, imate ružičastu kosu.
Većina nas, malo drugačijih estetskih preferencija, već poduže vrijeme
pase oči na tetovažama, stylinzima i stavu Suicide Girls, al’ u našim
modnim editorijalima i dalje ne možete vidjeti sličnu djevojku. Pa,
konačno bi bilo vrijeme da se takvo dosadnjikavo stanje naše modne
scene, promijeni. Jer, znate, postoje i cure koje se ne boje biti
drugačije.

Prekrasna Charlotte Free u zadnje je vrijeme doslovno pomela svjetsku modnu scenu. Charlotte ima intenzivno ružičastu kosu koja fenomenalno pristaje njenom izrazito svijetlom tenu. Ponude pljušte na sve strane, a nitko od nje ne traži da blajhom skine tu “čudnu” boju s glave i ofarba se u neku prihvatljivu nijansu smeđe.

Zašto? Pa zato što je svijetu očito dojadilo te količine “istosti” i bezizražajnosti koja je dugo vladala. Naši se prostori još drže “no-piercing/no-tattoo” standarda. No, četiri djevojke s naših prostora odlučne su da to promijene. I same alternativni modeli, pokrenule su neprofitnu grupu po imenu Alt Models, kako bi olakšale alt-djevojkama s ex-Yu prostora da pronađu buduće angažmane, a i da prisvijeste naciji da postoji nešto drugačije i da je to drugačije, također, lijepo.

O Alt Modelsima, ideji, predrasudama u društvu i planovima za budućnost, porazgovarala sam s glavnom idejnom pokretačicom, osnivačicom i pin-up modelom iz koje su brojni angažmani u Hrvatskoj i inozemstvu, Ivanom umjetničkog imena Greta MaCabre.


Tko stoji iza “Alt Models-a” i otkud ideja za pokretanje?

Iza „Alt Models-a“ stoje alternativni modeli. Zapravo sam već neko vrijeme imala ideju da kod nas treba stvoriti nešto takvo pa makar za početak kao Facebook page. S Dinom, Mary i Matejom sam udružila „ideju“ i snage… i voila! Mary Misantrophic je zadužena za promociju stranice u Srbiji. I same smo bile dio sličnih grupa i agencija van Hrvatske, pa smo zaključile da je krajnje vrijeme da se nešto takvo napravi i u našoj regiji.

I? Kakve su djevojke Alt modeli? Može li se povući paralela s popularnim Suicide girls?

Doslovno šarolike. Samo bacite oko na boje kose i tetovaže pojedinih cura. Suicide girls su jedne od prvih i danas definitivno najjačih alt modeling agencija vani, naravno da postoje sličnosti, preferiramo isti tip cura, no nisu ni SG ono što su nekad bile. Alt models (za sad) nisu profitabilna grupa, nego više manje grupa koja je napravljena isključivo iz hobija; tu je da omogući djevojkama koje se bave takvom vrstom modelinga neku vrstu PR-a i pokaže Hrvatima da takva vrsta modelinga nije rezervirana samo za inozemstvo.

Jesu li “nestandardni” modeli u posljednje vrijeme postali traženiji nego prije?

Mislim da da, zapravo “nestandarni” modeli su uvijek bili traženiji. Čak i u high fashion kulturi. Naravno, takve modele nećete angažirati npr. da reklamiraju kremu za sunčanje… Kao što je kolegica iz „Alter nacije“ spomenula ljudima je očito dosadilo gledati preplanule pedesetkilašice duge smeđe kose.

Budući da i same radite kao modeli, kakve angažmane dobivaju Alt cure?

Nas par je u tome već godinama i s takvim vrstom modelinga povezala nas je i glazba, supkulture, interesi. Osobno sam više okrenuta isključivo na pin-up modeling, no uvijek su dobrodošle bilo kakve ideje i projekti koji uključuju pomalo bizarnu kreativnost. Sve to spada u alternativni modeling. Dina je npr. maher u fetish modelingu. Što se tiče angažmana – ima toga, kod nas nije nešto profitabilno, u ovo vrijeme je to još uvijek samo hoby…

Često se same pobrinemo za MUAH (fizure, šminku…), koncept, ideju i stil. Više smo se orijentirale na projekte vani jer u inozemstvu se takav modeling sve više i više traži, tako da su vanjski angažmani bili i više nego dobri. Imamo iza sebe razne flyere, covere, za razne alternativne časopise, reklame, plakate… Internet čuda radi. Nadam se da će „Alt Models“ dobro doći i drugim djevojkama i modelima za projekte vezane za modeling – zbog toga je ova grupa i pokrenuta.


Izdvojeni članak

Fall Top 10


Mislite li da još postoje predrasude u društvu prema ženama s tetovažama, kosom netipične boje i piercevima? Jeste li i same imale ikada “problema” zbog izgleda?

Naravno da postoje, pa na Balkanu smo! (smijeh) Samo što se situacija podosta promjenila, ljudi više ne gledaju takvu ekipu kao da je pala s Marsa. Ma, tko će se opterećivati više s primitivnim komentarima? Treba se bazirati na sebe i ono što voliš!

Gdje vidite Alt Models za recimo pet godina? Kakvi su planovi za budućnost?

Daleko je to, no za početak se bacamo na izradu web stranice. Ja bih osobno jednog dana rado pokrenula pravu agenciju za alternativne modele u našoj EX YU regiji. Vidjet ćemo, za sad nas vodi moto “Go with the flow”. Cure koje su sada u osnovnoj školi će imati definitivno dobre temelje za alternativni modeling!

Konačno i Ex Yu ima svoje alt modele
Share via
Copy link
Powered by Social Snap