Pretraga

Konačno poznato hoće li i Hrvatska zabraniti prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina

A- A+

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan još je prošle godine pozvala Ministarstvo zdravlja da zabrani prodaju energetskih pića djeci i maloljetnicima. Kako je naglašavala, zdravstveno je utvrđeno da takvi napici pridonose razvoju pretilosti, dijabetesa i karijesa. Takva se odluka o zabrani prodaje već provodi u nekim zemljama Europske unije, ali, kako je potvrdilo Ministarstvo zdravlja u odgovoru na zastupničko pitanje Željka Jovanovića, u Hrvatskoj se za sada neće uvesti.

Foto: pixabay| screenshot: YouTube

Ministar Milan Kujundžić za sada ne planira u zakon implementirati zabranu prodaje energetskih napitaka djeci i maloljetnicima, piše Novi list. Iz Ministarstva zdravlja obrazložili su takvu odluku tvrdnjom da nema dovoljno dokaza na temelju kojih bi zakon zabrane bio donesen, već će pričekati rezultate dodatnog istraživanja o upotrebi i dostupnosti energetskih pića djeci u dobi od 11 do 15 godina. Sve to može se iščitati iz odgovora na zastupničko pitanje Željka Jovanovića (SDP), koji je još u siječnju Kujundžića pitao kada će takav zakon pustiti u proceduru.

Izdvojeni članak

Hrvatska europarlamentarka pozvala ministra zdravlja da zabrani energetska pića maloljetnicima

U Ministarstvu zdravlja svjesni su kako energetska pića predstavljaju zdravstveni rizik u mlađoj dobi i najavljuju da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ovog proljeća provesti novo istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika. Tom će prilikom ispitati navike konzumacije energetskih pića, pa i u kombinaciji s alkoholom, u dobnim skupinama od 11, 13 i 15 godina.

Kujundžićevo ministarstvo uvjereno je da zabrane ne donose rezultat, pa sumnjaju da je zabrana prodaje energetskih pića djeci dovoljna mjera da se toj praksi stane na kraj, kao što je to slučaj za zabranom prodaje alkoholnih pića. Umjesto toga, smatraju, treba analizirati i navike doručkovanja te konzumiranja voća i povrća kod djece i mladih kako bi se ‘identificirale eventualne efikasne intervencije’ u smanjenje upotrebe energetskih pića kod djece i mladih. Isto tako, ispitat će se socioekonomske i obiteljske odrednice i situacije koje pogoduju ispijanju energetskih pića, da bi se sustavno eliminiralo uzroke takvog ponašanja, a ne posljedice, piše Novi list.

Neophodna je detaljna analiza iskustva i prakse drugih zemalja po pitanju zabrane, ograničenja i cijena, odnosno posebnih poreza na energetska pića. Navedena analiza treba uključivati pitanje energetskih pića zasebno, ali po pitanju cijena i poreza zajedno sa svim bezalkoholnim pićima i namirnicama koje izlaze iz okvira pravilne prehrane, zaključuju iz Ministarstva zdravlja, prenosi Novi list.

Napomenimo za kraj, na portalu srednja.hr prilikom poziva Borzan oko ove zabrane proveli smo malu anketu s pitanjem ‘Podržavate li zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađima od 18 godina?’. U anketi je do sada glasalo ukupno 1.321 osoba, a većina, njih 51,7% podržava ovu zabranu. Ukupno 39,06% posto zabranu ne podržava, a 9,24% glasača nije sigurno oko odgovora.

Konačno poznato hoće li i Hrvatska zabraniti prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap