Pretraga

Korisnici zaprepašteni: Pad Facebooka otkrio jezivu istinu o društvenim mrežama

A- A+

Korisnici Facebooka i Instagrama protekle su srijede i to na nekoliko sati doživjeli velike poteškoće u radu tih društvenih mreža. Najviše je problema bilo s učitavanjem fotografija na naslovnicama i profilima korisnika. Iako to nije tajna, mnogi korisnici tek su uslijed pada dvaju društvenih mreža otkrili na koji način Facebook analizira objavljene fotografije i tim saznanjem ostali šokirani.

Screenshot: YouTube

Kako su priopćili iz Facebooka, do velikog pada društvenih mreža koji se dogodio protekle srijede došlo je uslijed redovnog održavanja sustava. Satima su korisnici imali problema s pregledom i objavom sadržaja, ponajviše s učitavanjem fotografija. Iako to nije tajna, upravo je ta poteškoća otkrila za mnoge šokantnu istinu o načinu na koji Facebook i Instagram analizira fotografije svojih korisnika.

Tekstualne oznake umjesto fotografija

Izdvojeni članak

Kaos na internetu: Istovremeno pali Facebook, Instagram i WhatsApp!

Prema pisanju The Independenta, mnogi su korisnici umjesto stvarne fotografije mogli vidjeti prazan bijeli kvadratić u kojemu je bilo ispisan inače skriveni tekst o tome što fotografija sadržava pa čak i imena osoba koje se nalaze na fotografiji. Pisalo je tako, primjerice, ‘ova fotografija sadržava: 3 osobe, uključujući i Ivana Horvata, nasmiješene ljude, cipele, psa’ i slično.

Ovakav način korištenja umjetne inteligencije za raspoznavanje sadržaja, već smo spomenuli, nije nikakva novost. Štoviše, dio oznaka koje sadrži neka vaša ili tuđa fotografija objavljena na Facebooku možete vidjeti tako da desnom tipkom miša kliknete na fotografiju, a potom ju otvorite u svom pregledniku (Chrome, Mozilla, Opera i sl.). Preglednik će vam ponuditi moguća povezana pretraživanja i slične fotografije.

Korisnici iznenađeni

Izdvojeni članak

Facebook i Instagram oglasili se nakon velikog pada: Evo što poručuju korisnicima

Facebook kaže da koristi ove oznake kako bi olakšao iskustvo korištenja mreža, primjerice, slabovidnim osobama. No, nikada se iz kompanije nisu izjasnili koristi li Facebook tako prikupljene osobne podatke i za oglašavanje.

Iako nije tajan, način korištenja umjetne inteligencije od strane Facebooka mnoge je iznenadio, da se to zaključiti iz objava na Twitteru.

– Cenzurira li Facebook još nekome gotovo svaku fotografiju na naslovnicu uz upozorenje ‘može sadržavati drveće, prirodu…’ i slično. Ako je tako, mislim da me Facebook konačno uvjerio da obrišem svoj račun, samo je jedna od niza objava iznenađenih korisnika koje seu se mogle pročitati na Twitteru.

https://twitter.com/spennymyers/status/1146457572611887105

https://twitter.com/anakristensen/status/1146514402264436741

Korisnici zaprepašteni: Pad Facebooka otkrio jezivu istinu o društvenim mrežama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap