Pretraga

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu idu po medalju na Europskim sveučilišnim igrama

A- A+

Mada je tek sutra svečano otvorenje Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci, mnogi sportaši će već danas na borilišta. Među njima i košarkašice Sveučilišta u Zagrebu, koje su se u lipnju prošle godine okitile zlatom na Europskom sveučilišnom prvenstvu u slovenskom Kopru, čime su visoko postavile ljestvicu očekivanja za predstojeće Igre na domaćem terenu. Razgovarali smo s dvije istaknute predstavnice momčadi Ružicom Džankić i Sarom Plavljanin, koje ne bježe od uloge favorita, iako smatraju da će se na turniru naći dosta kvalitetnih ekipa.

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu nakon osvajanja titule državnih prvakinja/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Obzirom da u redovima Sveučilišta u Zagrebu igra nekoliko povremenih i stalnih članica reprezentacije Hrvatske te iz razloga što su ove djevojke i u desetkovanom sastavu osvojile europsku sveučilišnu krunu u slovenskom Kopru prošle godine, velika su očekivanja postavljena pred njih uoči Europskih sveučilišnih igara na domaćem terenu.

Izdvojeni članak

Košarkaši i košarkašice Zagrebačkog sveučilišta samljeli konkurenciju


Pripreme - individualne pa ekipne uz veliku hrvatsku košarkašicu

Sara nam je pojasnila kako su tekle pripreme za Europske sveučilišne igre, gdje se od ove ekipe očekuje mnogo. – Dobili smo naputak proći neke individualne zadatke i vježbe, a zadnja dva tjedna smo prošli pripreme s našom trenericom i poznatom bivšom hrvatskom košarkašicom Anđom Jelavić. Mislim da smo se spremile relativno dobro, zapravo koliko su nam dozvoljavale fakultetske i ostale obveze, rekla nam je Sara Plavljanin.

Glupo bi bilo nadati se manjem od medalje

Jučerašnjim ždrijebom djevojke su doznale svoje protivnice u grupnoj fazi natjecanja, a to će biti Sveučilište Groningen iz Nizozemske, litavsko Mykolas Romeris sveučilište te rumunjsko Sveučilište ‘1 Decembrie 1918 University’ Alba Iulia.

– Očekujem da će ovo natjecanje svakako biti kvalitetnije nego prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Kopru, jer smo vidjele na popisu i neke nove ekipe. Osim toga, ovo je natjecanje višeg ranga, vjerujem da će sva sveučilišta poslati najbolje što imaju u svojim redovima. Naša nada, želja i cilj je osvajanje medalje, ali ići ćemo korak po korak. Prvo treba proći skupinu, a onda se nadati protivniku po mjeri u eliminacijskoj fazi, govori nam kapetanica Sveučilišta u Zagrebu, inače studentica Filozofskog fakulteta Sara Plavljanin.

Njena suigračica, sjajno nisko krilo Ružica Džankić, navodi da iako ne znaju sastave nijedne ekipe, a i one ekipe s kojima su se susrele, mogu ovdje doći u sasvim drugačijem sastavu. Kako dodaje, znaju tek sastav kolegica sa Sveučilišta u Splitu, koje su također konkurentne, ali one ipak priželjkuju medalju.

– Znamo da smo jedne od favoritkinja i glupo bi bilo nadati se manjem od medalje na domaćem terenu, objašnjava Džankić, o čijim će igrama mnogo toga ovisiti.

Iz trostrukog prvaka Hrvatske ŽRK Medveščaka nastupaju četiri igračice

Ove godine je i treći uzastopni put, ŽRK Medveščak ostvario titulu prvaka Hrvatske. Iz tog kluba će čak četiri igračice nastupati na Igrama. Uz već spomenutu Džankić, bit će tu i Marija Radoš, Anja Majstorović te Iva Todorić.

Srpkinje, Litavke, Poljakinje – konkurencije ne nedostaje

Za razliku od Džankić, koja se ozljedila krajem prošle sezone pa nije nastupala u Kopru, Sara se susrela s nekim ekipama, koje će doći u Zagreb. Komentirala je konkurenciju.

– Prije par dana smo saznali sudionike te smo primijetile da na natjecanje dolazi Sveučilište u Beogradu, koje uvijek ima dobru košarkašku ekipu, a i pobjednice su Europskog prvenstva koje se održavalo u Splitu prije tri godine. Tu je i Sveučilište iz Varšave, koje je u Kopru igralo finale protiv nas, a u skupini imamo sveučilište iz Litve, koje čujem da pohađa mnoštvo sportaša pa bi i one mogle biti neugodne protivnice, govori Plavljanin.

Izdvojeni članak

[FOTO] Europske košarkaške prvakinje iz rektorata u Zagrebu najavile obranu naslova na domaćem terenu

Džankić je još od omladinskih uzrasta članica košarkaške reprezentacije Hrvatska pa sada i u seniorkama te je prošla mnoštvo značajnih natjecanja. Ipak, izazova joj ne nedostaje ni za Igre.

– Poseban će biti doživljaj nastupiti s curama, jer se sve poznajemo dugo, još iz omladinskih uzrasta. Često se susrećemo u međusobnim ogledima pa se znamo s terena, a i dobre smo si izvan njega. Veselim se našem nastupu na ovom natjecanju, dodaje Ružica Džankić, inače studentica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

Svi zainteresirani, zaputite se večeras u 20 sati u sportsku dvoranu Trešnjevka, gdje će košarkašice Sveučilišta u Zagrebu igrati prvo kolo protiv Sveučilišta Groningen. Čitav raspored natjecanja možete vidjeti na ovoj poveznici

Svečani prijem u Rektoratu povodom titule u Kopru/ foto: Ivan Božić|srednja.hr