Pretraga

Košarkaška ekipa XIII. gimnazije hvata drugi krug na Svjetskom prvenstvu

A- A+

Učenici XIII. zagrebačke gimnazije nastupit će na Svjetskom košarkaškom prvenstvu, koje počinje 28. ožujka na Cipru. Ovo natjecanje izborili su pobjedom na državnom košarkaškom prvenstvu u Poreču u svibnju prošle godine. Na tom turniru sudjelovalo je osam hrvatskih srednjih škola, koje su prethodno pobijedile na županijskim natjecanjima. Na Cipru će nastupiti, prema posljednjim informacijama, ekipe iz 28 zemalja. Profesor Kramarić koji vodi ekipu i igrači se nadaju prolasku skupine.

Košarkaši XIII. gimnazije s Francuzima na Cipru

Košarkaški tim XIII. gimnazije iz Zagreba slijedeći tjedan nastupa na Svjetskom školskom prvenstvu na Cipru. Tamo će se ogledati s vršnjacima iz tridesetak europskih zemalja. Kartu za put XIII. gimnazija osigurala je osvajanjem državnog prvenstva u Poreču u svibnju prošle godine. U skupinama se nalaze po četiri ekipe, a protivnici našim bit će učenici iz Francuske, Luksemburga i Slovačke.

– Meni je najvažnije da učenici na pravi način promoviraju školu i državu. Upravo ove godine škola slavi i 50. godinu postojanja, tako da mi je drago da se plasman na prvenstvo poklopio s ovom obljetnicom. Inače na Cipru će nastupiti dosta zemalja koje imaju veliku tradiciju školskog sporta. Dolaze s maserima, liječnicima i kompletnim ekipama. Mi smo imali velike organizacijske pripreme od 5-6 mjeseci. Nekako smo na kraju uspjeli pronaći financije za put, uz pomoć Hrvatskog športskog školskog saveza, Grada Zagreba, te privatnih sponzora, rekao nam je ravnatelj XIII. gimnazije Želimir Čečura.

Izdvojeni članak

Dva Hrvata među najboljih pet mladih košarkaša Europe

Samo prvi i drugi razredi

Unatoč tome što se radi o natjecanju srednjih škola, pravila Međunarodnog školskog športskog saveza (ISF) vrlo su stroga. Tako mogu nastupiti samo igrači prvih i drugih razreda srednje škole, a nema izuzeća ni za one koji su sudjelovali u osvajanju državnih prvenstava.

– Svakako će nam faliti neki igrači bez kojih prošle godine ne bi ni izborili ovo prvenstvo, ali i druge ekipe idu samo s prvim i drugim razredima tako da ne znam kakve su ekipe, ali mogu garantirati da ćemo dati sve od sebe da napravimo sto bolji rezultat, rekao nam je jedan od ponajboljih košarkaša i kapetan naših predstavnika Marko Novković.

Inače u sastavu XIII. gimnazije nalaze se redom sjajni mladi košarkaši iz zagrebačkih klubova. Mandić je član KK Zagreba, braća Klobučar su u Feniksu, a Ražov u Rudešu.

– O protivnicima malo znamo, jer ekipe nisu definirane, a imaju sličnu situaciju kao i mi, da su neki igrači, koji su sudjelovali u osvajanju državnih prvenstava ne mogu nastupiti zbog godina. Određene ekipe navodno će dovesti reprezentacije gradova ili čak države u ovom uzrastu. Još nije sigurno ni koliko će ekipa nastupiti, a prema onome što mi znamo trebalo bi ih biti 28. Nama je cilj pokazati prije svega korektno ponašanje, a nadat ćemo se prolasku skupine, govori Tomislav Kramarić, profesor Tjelesne i zdravstvene kulture, koji će s trenerske pozicije voditi ekipu.

Novković dijeli očekivanja profesora Kramarića

Na Cipar ide ukupno 12 košarkaša. Mnogi od njih treniraju dugi niz godina, ali su se spremali ozbiljno i za ovo natjecanje.

– Treninge smo imali dva puta tjedno i radili smo naporno za ovo prvenstvo. Više smo uvježbavali obranu i druge segmente nego kondiciju jer mislim da svaki od nas ima dovoljno rada u klubu, pa smo u dobroj tjelesnoj kondiciji, naglašava kapetan Novković.

Izdvojeni članak

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 18 godina osvojila Europsko!

On sam trenutno nema klub. Bio je član KK Zagreba, a sada je u potrazi za novim. Prema njegovim riječima najrealnija je opcija da će karijeru nastaviti u KK Dubrava, jer mu je gušt surađivati s trenerom Lozanićem.

Marko se poput profesora Kramarića nada prolasku skupine, ali naglašava da će razmišljati utakmicu po utakmicu i u svakoj uložiti maksimalan trud da postignu što bolji rezultat.

– Od suigrača po stilu igre najviše mi se sviđaju Šime Ražov jer je visok, talentiran i igra glavom. Mate Mandić pak, ima jako mekanu ruku i može pogoditi šut u svakom trenutku, izdvojio je kapetan Novković neke sjajne pojedince iz tima.

Zanimljivo da će na Svjetskom školskom prvenstvu nastupiti najbolje škole Srbije i Kosova.